Digitalisaatio keventää hallinnollista taakkaa

Siirry metatietojen loppuun
Siirry metatietojen alkuun

Yritysten ja viranomaisten välisen tiedonkulun tehostaminen on yhteiskunnallisesti eräs tärkeimmistä digitalisaation tavoitteista. Tässä kirjoituksessa käytännön esimerkkejä antaa Tieto Oyj:n digitaalisen talouden asiantuntija Fredrik Jansson.

– Tiedolla tutkitaan laaja-alaisesti reaaliaikaisen talouden mahdollisuuksia, ja pyrimme pitämään mukana kaikki osapuolet julkishallinnosta yrityksiin ja akateemiseen maailmaan. Linjauksemme on, että eri toimijoiden taloushallinnon tietovirroista kerätty aineisto on oltava hyödynnettävissä turvallisesti missä ja milloin tahansa – siten, että raportointia vaativat työvaiheet jäävät pois ja vuoropuhelu on automatisoitu. Valmiutta yhteistoimintaan vaalimme sekä standardien että kansainvälisten hankkeiden avulla, Jansson kertoo.

Tiedolla arvioidaan informaation olevan tulevaisuudessa suurin, jatkuvasti kasvavan yhteiskunnallisen ja taloudellisen lisäarvon tuottaja.

Fredrik Jansson

Standardin voimaa

Tieto on mukana taloushallintodataa standardoivassa TALTIO-hankkeessa. Hankkeen tavoite on tehdä taloushallinnon informaatiosta sähköistä ja järjestelmistä riippumatonta. TALTIO parantaa yli miljoonan suomalaisen yrityksen ja yhteisön kustannustehokkuutta sekä luo merkittävää kansantaloudellista säästöä.

– TALTIO-mallin avulla voidaan rakentaa kattava ja pitkälle automatisoitu yritysten talouden seuranta- ja raportointijärjestelmä. Samalla tuemme tilitoimistoja työn sisällön muutoksessa, jossa asiantuntijat siirtyvät tallentamistyöstä asiakasyritysten neuvonantajiksi, Jansson mainitsee.

Hyvä esimerkki työn tuloksista on Tiedon ja Finanssialan Keskusliiton lanseeraama ISO 20022 –standardi, joka mahdollistaa arvonlisäveron raportoinnin reaaliaikaisesti, eli jokaisesta laskusta välitetään automaattisesti veroviranomaisille tarpeellinen tieto. Euroopan siirtyessä uuden standardin käyttöön odotusarvo on merkittävästi pienentää nykyistä 160 miljardia euron alv-verovajetta.

– Uuden standardin avulla yritysten laskutuksesta pystytään irrottamaan sanoma, jonka avulla reaaliaikainen alv-raportointi on mahdollista. Uusia raportointivälineitä tässä mallissa ei siis tarvita, ja verotustiedot kerrytetään joko suoraan viranomaiselle tai laskupohjaisesti verkkopankkiin tai taloushallintojärjestelmään. Suomalaisille standardi merkitsee säästöjen ohella lisää kilpailukykyä markkinoilla, joissa arvonlisäverovaje on ongelma, Jansson jatkaa.

Toisena esimerkkinä Jansson mainitsee kuittien sähköistämisen ja automaattisen käsittelyn, joka säästää jopa seitsemän euroa kuittia kohden. Koska pelkästään Suomessa käsitellään vuosittain satoja miljoonia kuitteja, vaikutus on mullistava.

Digiloikka on yhteinen asia

Digitalisaation mahdollisuuksista kiinnostuneita Jansson neuvoo luopumaan omien erillisten ratkaisujen kehittämisestä ja tutustumaan standardoinnin mahdollisuuksiin.

– Selkeyttämällä digitaalista pelikenttää vähennetään tarpeetonta taakkaa ja kaikki osapuolet voittavat. Tulevaisuudessa näin muodostuvan yhtenäisen tietopohjan ja esim. lohkoketjuteknoloigian avulla voidaan rakentaa automatisoitua luottamusta kaikessa nykyään välimiesmenettelyä vaativassa toiminnassa. Digiloikkaa ei pidä lähteä tekemään yksin, vaan selvittää käyttökohteen ja teknologian yhteensopivuus asialle vihkiytyneen tahon kanssa.

 

Teksti: Katri Tanni, TIEKEn ajatuspajan johtajaTALTIO-hanke edistää rakenteisen tiedon hyödyntämistä. Tavoitteena on saada taloushallinnon informaatio täysin rakenteiseksi ja digitaaliseksi. TALTIO-hankkeessa luodaan yhtenäinen standardimuoto rakenteiselle taloustiedolle, jota ovat mm. tiliotteet, verkkolaskut ja sähköinen kuittitieto (eKuitti). TALTIO-hankkeeseen liittyy useita organisaatioita. TIEKEn pääasiallinen rooli hankkeessa on TALTIO-standardin jatkokehittäminen.

 

Varustettu ilmaisella Atlassian Confluence Community License-lisenssillä, joka on myönnetty hankkijalle TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry / Finnish Information Society Development Centre. Evaluoi Confluencea tänään.

Adaptavist ThemeBuilderKäytössä

Adaptavist ThemeBuilder EngineAtlassian Confluence