Datavastuullisuus on vastuullisuustyön muoto, jossa tunnistetaan ja arvioidaan datan keräämisen ja hyödyntämisen vaikutuksia yksilöille, organisaatiolle ja yhteiskunnalle. Organisaatioiden tulee voida varmistaa, että datan ja tekoälyn käyttö on läpinäkyvää, luottamusta rakentavaa ja lisäarvoa tuottavaa sekä osallisille että asiakkaille.
Datavastuullisuuden keskeisiä kysymyksiä ovat muun muassa:
- Miten ja miksi hyödynnämme dataa ja tekoälyä?
- Onko henkilöstöllämme riittävä data- ja tekoälylukutaito, jotta voimme toimia hallitusti ja mm. EU:n tekoälyasetuksen vaatimalla tavalla?
- Ymmärtävätkö käyttäjät, miten heidän tietojaan käsitellään?
- Onko datan käyttö linjassa organisaation arvojen kanssa?
Seuraava TIEKEn datavastuullisuuden valmennus alkaa 17.9.2025.
Liity tiedotuslistalle, niin saat jatkossakin ensimmäisten joukossa tietoa datavastuullisuuden tarjonnastamme ja ajankohtaisista uutisista.
Valmennuksen sisältö ja toteutus
Valmennus toteutetaan verkkokurssina, jossa:
- 4–5 yhteistä tapaamista (12–15 tuntia)
- Organisaatiokohtainen sparraus (1 tunti)
- Itsenäistä opiskelua oman aikataulun mukaan
- Vapaaehtoinen kehittämistehtävä (4–8 tuntia)
Valmennuksen tapaamiset toteutetaan Microsoft Teams -alustalla. Tapaamisten esitysmateriaalit, syventävä materiaali ja kehittämistehtävän ohjeet julkaistaan erillisessä oppimisympäristössä.
Valmennuksen suorittaneet palkitaan digitaalisella osaamismerkillä, joka osoittaa suorittajan pätevyyden datavastuullisuuden saralla.
Mitä hyödyn datavastuullisuuden valmennuksesta?
Monissa organisaatioissa datavastuullisuuteen liittyviä kysymyksiä pohditaan siiloutuneesti eri työrooleista käsin, jolloin datan käytön kokonaiskuva saattaa jäädä hahmottumatta. TIEKEn valmennuksessa datavastuullisuudesta muodostetaan läpileikkaava näkökulma ja yhteinen kieli, joiden avulla datan ja tekoälyn hyödyntämisestä käydyt keskustelut ovat kaikille osapuolille ymmärrettävämpiä.
Valmennuksessa opit ymmärtämään datan hyödyntämisen eettisiä mahdollisuuksia ja riskejä sekä tunnistamaan keskeisimpiä dataan liittyviä lupia ja lainsäädäntöä. Opit edistämään datan hyödyntämisen läpinäkyvyyttä asiakkaille ja sidosryhmille sekä suunnittelemaan konkreettisia toimenpiteitä datavastuullisuuden viemiseksi organisaation arkeen. Opit hahmottamaan, miten voit omassa työroolissasi vaikuttaa vastuulliseen datankäyttöön. Lisäksi perehdyt datan hyödyntämisen eettisiin haasteisiin ja ratkaisuihin erityisesti Open Data Instituten Data Ethics Canvas -pohjaan tukeutuen. Valmennuksessa käsitellään datavastuullisuuteen liittyviä tapausesimerkkejä Suomesta ja maailmalta.
Datavastuullisuuden verkkovalmennus on suunnattu datan, tekoälyn, vastuullisuuden tai tietohallinnon parissa työskenteleville henkilöille. Valmennus soveltuu kaiken kokoisille organisaatioille sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.
Tärkeimmät hyödyt sinulle
- Tietosuojavastaava – Opit laajentamaan lainsäädännön vaatimukset yleisemmiksi dataetiikan periaatteiksi ja tunnistamaan eettiset riskit, joihin ei vielä ole selkeää sääntelyä.
- Tietohallinnon asiantuntija – Ymmärrät, miten organisaation tietojärjestelmät voivat palvella ihmisiä paremmin ja miten datan hallinnan eettisyys sujuvoittaa koko organisaation toimintaa.
- Tekoälyn kehittäjä – Opit kommunikoimaan tekoälyratkaisujen eettisistä vaikutuksista sidosryhmille ja kehittämään tekoälyä läpinäkyvämmin.
- Data-analyytikko ja -asiantuntija – Saat välineitä viestiä datan mahdollisuuksista ja rajoituksista organisaation sisällä sekä ymmärrät, miten eri tahot voivat tulkita dataa eri tavoin.
- Vastuullisuuden asiantuntija – Näet, miten dataetiikka liittyy ympäristövastuuseen, sosiaaliseen vastuullisuuteen ja hallinnon läpinäkyvyyteen. Ymmärrät, miten vastuullisuutta voi todentaa myös datan avulla.
Valmennuksen jälkeen sinulla on selkeät työkalut edistää datavastuullisuutta organisaatiossasi ja edesauttaa datan vastuullista ja eettistä hyödyntämistä.
Miksi investoida organisaatiosi datavastuullisuuteen?
Noudatat datalainsäädäntöä – Datavastuullisuuden valmennus auttaa hahmottamaan riskejä, joiden tunnistaminen on tärkeää kaiken dataregulaation noudattamisessa. EU:n AI Act -tekoälyasetuksen mukaan organisaatioiden tulee huolehtia 2.2.2025 alkaen, että organisaation henkilöstö saa koulutusta tekoälyn hyödyistä ja riskeistä. Tässä verkkovalmennuksessa opit tekoälyn etiikan perusteita, mikä tukee vaaditun koulutusvaatimuksen täyttämisessä.
Parannat organisaation kilpailukykyä – Eettinen datan hyödyntäminen ja siitä viestiminen lisää asiakkaiden ja sidosryhmien luottamusta, mikä on liiketoiminnan kivijalka.
Kirkastat tavoitteita ja vähennät riskejä – Selkeässä datastrategiassa on kerrottu, mitä arvoa datalla luodaan ja mitä riskejä datan käyttämiseen mahdollisesti sisältyy. Tämä tekee toiminnasta linjakkaampaa sekä sisäisesti että ulkoisesti.
Tuot datavastuullisuuden osaksi yrityskulttuuria – Valmennus tarjoaa käytännön työkaluja, joilla datavastuullisuutta voidaan viedä osaksi organisaation arkea.
Ilmoittautuminen
Ilmoittaudu valmennukseen nyt ja varmista paikkasi syyskuussa 2025 alkavassa valmennuksessa.
Valmennuksen ohjaajat

Mikko Eloholma
Digiosaamisen vauhdittaja, Data Ethics Facilitator, TIEKE
mikko.eloholma@tieke.fi
puh. +358 44 491 8296
Mikko Eloholma työskentelee TIEKEssä digiosaamisen vauhdittajana. Mikko on kehittänyt digitaalista perusosaamista ja erityisesti tietosuojaan ja tietoturvaan liittyvää osaamista muun muassa nuorten, opettajien ja pk-yritysten parissa. Mikko on ollut kehittämässä mys digitaalisia oppimisen menetelmiä ja ratkaisuja. Mikko on Open Data Instituten sertifioima Data Ethics Facilitator ja opastaa organisaatoita datan hyödyntämisen eettisissä kysymyksissä.

Jussi-Pekka Parkkari
Dataosaaja, TIEKE
jussi-pekka.parkkari@tieke.fi
Jussi-Pekka Parkkari työskentelee TIEKEssä dataosaajana ja on tukenut muun muassa suomalaisia matkailualan pk-yrityksiä vastuullisen datalähtöisen liiketoiminnan kehittämisessä.