Avainsana: tietosuoja

Vastuullisuus
Internet ei toimi ajatuksen voimalla vaan sähköllä
Vastuullisuus

Internet ei toimi ajatuksen voimalla vaan sähköllä

Mediataitoviikon oma lehti tarjoaa tietoa, ideoita ja materiaaleja koko vuoden mediakasvatukseen. Poimi artikkelistamme arjen vinkit ympäristöystävällisempään teknologian käyttöön.

Hanna Vuohelainen
Hanna Vuohelainen
Vastuullisuus
Jaksammeko huolehtia tietosuojaoikeuksistamme?
Vastuullisuus

Jaksammeko huolehtia tietosuojaoikeuksistamme?

Mobiilisovellukset, some-alustat ja älylaitteet – elämme arkeamme teknologian kyllästämässä ympäristössä, jossa tarjolla on jatkuvasti uusia houkutuksia ja mahdollisuuksia. Innostuksen ja kiireen keskellä saattaa olla kiusaus ohittaa selosteet tietosuojasta ja palveluiden käyttöehdoista. Miksi emme aina jaksa vaivautua sekä mitä voimme asialle tehdä?

Hanna Vuohelainen
Hanna Vuohelainen
Vastuullisuus
Alaikäinen ja valokuva – voivatko vanhemmat käyttää rajatonta valtaa kuvien julkaisussa?
Vastuullisuus

Alaikäinen ja valokuva – voivatko vanhemmat käyttää rajatonta valtaa kuvien julkaisussa?

Onnistuitko tallentamaan kännykäsi kameralla mielestäsi jakamisen arvoisen kuvan lapsesi harrastuksesta? Entä haluatko saada muut ihmiset hyvälle tuulelle jakamalla heille tahatonta komiikkaa ilmentävän kuvan lapsestasi ja hänen ystävistään? Jos vastasit kyllä, kannattaa uhrata vielä hetki sen arvioimiselle, voitko jakaa näitä kuvia vapaasti verkostollesi tai ystäväpiirillesi somealustoilla.

Terhi Rehtonen
Vastuullisuus
Datavastuullisuuden valmennus opastaa datan hallittuun ja eettiseen käsittelyyn
Vastuullisuus

Datavastuullisuuden valmennus opastaa datan hallittuun ja eettiseen käsittelyyn

Läpinäkyvyys ja vastuullisuus datan keräämisessä korostuvat digitalisoituvassa yhteiskunnassamme. Jokaisen organisaation tulisi pysähtyä miettimään, miksi ja mihin käyttöön tiettyä dataa kerätään, miten sitä säilytetään ja kenellä siihen on pääsy. Näitä teemoja käsittelee TIEKE:n datavastuullisuuden valmennus, josta on hyötyä niin julkisille kuin yksityisillekin toimijoille organisaation koosta riippumatta. Tässä artikkelissa valmennuksesta kertovat TIEKE:n Mikko Eloholma, valmennukseen osallistunut Nitron Pepita Kautto sekä Data Ethics Canvas -työkalua käyttävä Heli Väätäjä Lapin AMK:sta.

Viestintätoimisto Aivela
Digikyvykkyys
3 + 1 näkökulmaa lasten ja nuorten tietosuojaan harrastustoiminnassa
Digikyvykkyys

3 + 1 näkökulmaa lasten ja nuorten tietosuojaan harrastustoiminnassa

GDPR4CHLDRN-hankkeessa olemme tähän mennessä pureutuneet lasten ja nuorten tietosuojakysymyksiin useammasta näkökulmasta. Puolivälikatsaukseen kokosimme ohjeita ja vinkkejä harrastustoiminnan järjestäjille, vanhemmille sekä kaikille, jotka kaipaavat perustietoa henkilötietojen keräämisestä ja seuraamisesta verkossa.

Hanna Vuohelainen
Hanna Vuohelainen
Digikyvykkyys
Poimi vinkit lasten ja nuorten tietosuojatietoutta edistäviin peleihin ja materiaaleihin
Digikyvykkyys

Poimi vinkit lasten ja nuorten tietosuojatietoutta edistäviin peleihin ja materiaaleihin

Lasten ymmärrystä henkilötietojen käsittelystä ja tietosuojalainsäädännöstä lisätään monilla tahoilla. Tähän GDPR4CHLDRN-blogitekstiin kokosimme hanketyössä vastaan tulleita vinkkejä sivustoille, joilta löytyy lasten ja nuorten tietosuojatietoutta edistäviä materiaaleja niin opetuksessa, ohjauksessa kuin itseopiskelussa hyödynnettäväksi.

Mikko Eloholma
Digikyvykkyys
Vaihtoehtoa ei ole: pienenkin toimijan on pidettävä tietonsa suojassa
Digikyvykkyys

Vaihtoehtoa ei ole: pienenkin toimijan on pidettävä tietonsa suojassa

Digiosaavat yritykset ja yhteisöt -hankkeen webinaarit ovat kustannustehokas tapa hankkia perustiedot tietoturvasta ja -suojasta, joita kaikki vastuullisesti toimivat organisaatiot tarvitsevat.

Hanna Vuohelainen
Hanna Vuohelainen

DiyKS – tapahtumatallenteet ja diapakat

Tulevat webinaarit Digikyvykkyyden vauhdittaminen yrityksissä ja yhteisöissä 22.11.2023 DiyKS-hankkeen päätöswebinaarissa kuulet ajankohtaisista digiaiheista, digitalisaation edistämisestä…

Digikyvykkyys
Tietosuoja on alaikäisen perusoikeus – mitä se tarkoittaa käytännössä?
Digikyvykkyys

Tietosuoja on alaikäisen perusoikeus – mitä se tarkoittaa käytännössä?

Jokaisella, iästä riippumatta, on oikeus henkilötietojen suojaan ja omiin tietoihin. Alaikäinen saa käyttää tietosuojaoikeuksiaan itse, mutta huoltajallakin voi olla oikeus käyttää oikeuksia lapsen puolesta. Tässä jutussa kerromme, milloin huoltaja voi käyttää tietosuojaoikeuksia lapsen puolesta ja milloin ei. Mitä rekisterinpitäjän on huomioitava arviossaan ennen kuin alaikäisen tietoja luovutetaan huoltajalle?

Terhi Rehtonen
Digikyvykkyys
Miten nettisurffailuasi seurataan
Digikyvykkyys

Miten nettisurffailuasi seurataan

Tiedonkeruu ja seuraaminen verkossa voi olla netinkäyttäjälle näkymätöntä ja jopa yllättävää. Näille tiedoille löytyy niin hyväksyttäviä kuin myös kyseenalaisia käyttötarkoituksia. GDPR4CHLDRN-blogikirjoituksessa avataan, miten ihmisistä kerätään tietoa, kun he surffaavat verkossa.

Niina Miettinen
Digikyvykkyys
Miten sinut on mahdollista tunnistaa netissä
Digikyvykkyys

Miten sinut on mahdollista tunnistaa netissä

Netissä ei juurikaan ole mahdollista surffailla niin, ettei surffailijaa voida tunnistaa. Nettisurffailusta jää aina jälkiä, joiden avulla netinkäyttäjää voidaan seurata. Netinkäyttäjä voidaan tunnistaa esimerkiksi IP-osoitteen avulla. Tunnistaminen voidaan tehdä myös esimerkiksi seuraamalla henkilön verkkokäyttäytymistä tai sitä, miten hän selaa verkkoa kännykässä. Tunnistamisessa saatetaan hyödyntää monista eri lähteistä yhdisteltyjä tietoja.

Niina Miettinen
Digikyvykkyys
Digitaitoviikko 2023: Uudistuva ja ihmisläheinen tietoyhteiskunta tarvitsee digirohkeutta
Digikyvykkyys

Digitaitoviikko 2023: Uudistuva ja ihmisläheinen tietoyhteiskunta tarvitsee digirohkeutta

Digitaitoviikkoa vietetään 8.–12.5. Me TIEKEssä haluamme osaltamme pitää huolta siitä, että niin organisaatioilla kuin yksilöillä on riittävä digiosaaminen – sekä työelämässä että arjen askareissa. Poimi vinkkimme osaavaan ja digirohkeaan yhteiskuntaan!

Digikyvykkyys
Viisi vinkkiä vanhemmille: Näin vahvistat lapsen tietosuojaosaamista ja -ymmärrystä
Digikyvykkyys

Viisi vinkkiä vanhemmille: Näin vahvistat lapsen tietosuojaosaamista ja -ymmärrystä

Lapset eivät omaksu tietosuojaan liittyviä tietoja ja taitoja itsestään. Varhaiskasvatuksen, koulun ja muiden lapsia kohtaavien ja lasten asioita edistävien toimijoiden ohella myös vanhemmilla on merkittävä rooli lasten ymmärryksen ja osaamisen vahvistamisessa.

Oona Ojajärvi
Digikyvykkyys
Vanhemmat tukemassa lasten ja nuorten tietosuojan toteutumista – alkukyselyssä kartoitettiin osaamista, huolia ja asenteita
Digikyvykkyys

Vanhemmat tukemassa lasten ja nuorten tietosuojan toteutumista – alkukyselyssä kartoitettiin osaamista, huolia ja asenteita

Hankkeen GDPR4CHLDRN – Tietosuoja haltuun harrastustoiminnassa alkukysely toteutettiin marras–joulukuussa 2022. Kyselyssä kartoitettiin 13–17-vuotiaiden lasten ja nuorten, heidän vanhempiensa sekä harrastustoimintaa järjestävien yhdistysten tietosuojaosaamista ja henkilötietojen käsittelyyn liittyviä asenteita. Lisäksi kyselyssä tavoiteltiin tietoa siitä, mihin tietosuojakysymyksiin kohderyhmät toivoisivat erityisesti tukea hankkeelta.

Mikko Eloholma
Vastuullisuus
Tietosuoja on tärkeä osa yhdistyksen hallintoa
Vastuullisuus

Tietosuoja on tärkeä osa yhdistyksen hallintoa

Lasten henkilötietoja pitää lain mukaan käsitellä erityisen huolellisesti. Kun urheiluseura tai yhdistys on omaksunut tietosuojasta huolehtimisen osaksi omaa toimintaansa, on vanhempien kysymyksiin jälkikasvunsa henkilötietojen käsittelystä helpompaa vastata.

Petja Partanen