Avainsana: tietosuoja

DatatAItaja – Tekoälylukutaitoa ja tietosuojaosaamista nuorille

DatatAItaja – Tekoälylukutaitoa ja tietosuojaosaamista nuorille

DatatAItaja-hankkeessa lisätään nuorten tekoälylukutaitoa ja vahvistetaan nuorten osaamista tietosuojasta ja tietoturvasta. Lisäksi hanke lisää ymmärrystä…

Digikyvykkyys
Sujuva tietojen hallinnointi yhdistyksissä tukee tietosuojan toteutumista
Digikyvykkyys

Sujuva tietojen hallinnointi yhdistyksissä tukee tietosuojan toteutumista

Harrastustoimintaa järjestävän yhdistyksen arkeen sisältyy paljon hallinnollista työtä, kun huolehditaan kirjanpidosta, seurataan toiminnan tuloksia tai ylläpidetään luetteloa yhdistyksen jäsenistä. Hallinnollinen työ tapahtuu yhä suuremmissa määrin erilaisten digitaalisten järjestelmien tukemana. Hyvä tietohallinto tekee toiminnasta sujuvampaa ja tukee tietosuojalainsäädännön noudattamista.

Mikko Eloholma
Vastuullisuus
Eihän yhdistyksessänne säilytetä harrastajien tietoja turhaan?
Vastuullisuus

Eihän yhdistyksessänne säilytetä harrastajien tietoja turhaan?

Harrastustoiminnassa käsitellään monenlaisia henkilötietoja, kuten nimiä, henkilötunnuksia, osoitteita, allergiatietoja, tilinumeroita, syntymäaikoja, valokuvia ja videoita. Henkilötietoja ei useinkaan voida säilyttää ikuisesti, vaan niille tulee määritellä säilytysaika ja poistaa ne säilytysajan päätyttyä. Lähtökohta on, että henkilötietoja säilytetään vain niin kauan kuin se on tarpeen. Lue, mitä yhdistysten olisi ainakin hyvä ottaa huomioon henkilötietojen säilyttämisessä.

Iida Lautsi
Vastuullisuus
Miksi henkilötietoja kerätään harrastustoiminnassa ja mistä saan tietoa tietojen käsittelystä?
Vastuullisuus

Miksi henkilötietoja kerätään harrastustoiminnassa ja mistä saan tietoa tietojen käsittelystä?

Onko lapsesi juuri aloittanut uuden harrastuksen ja pohdit, miksi harrastusseura kysyy lapsesi yhteystietoja tai tietoja sairauksista? Pohdituttaako sinua, miten seuralle luovutettavia tietoja käsitellään? Tässä artikkelissa käydään läpi tyypillisiä henkilötietojen käsittelyn tilanteita harrastustoiminnassa ja kerrotaan, miten vanhempi voi saada harrastustoimijalta tietoa henkilötietojen käsittelystä.

Emmi Iivonen
Digikyvykkyys
Yrittäjän digitaidot – poimintoja DiyKS-hankkeessa edistetyistä kyvykkyyksistä
Digikyvykkyys

Yrittäjän digitaidot – poimintoja DiyKS-hankkeessa edistetyistä kyvykkyyksistä

Mitä pienemmästä ja paikallisemmasta toimijasta on kyse, sitä todennäköisemmin sillä on haasteita digitaaliseen toimintaympäristöön siirtymisessä. Tähän artikkeliin olemme koonneet Digiosaavat yritykset ja yhteisöt Keski-Suomessa -hankkeessa tunnistettuja digitaaliseen hyvinvointiin, tietoturvaan ja tietosuojaan, datavastuullisuuteen, Green ICT:hen ja digiperustaitoihin liittyviä kärkiajatuksia ja materiaaleja, joita yritykset ja yhdistykset voivat hyödyntää toimintansa kehittämisessä.

Liisi Pohjola
Vastuullisuus
Internet ei toimi ajatuksen voimalla vaan sähköllä
Vastuullisuus

Internet ei toimi ajatuksen voimalla vaan sähköllä

Mediataitoviikon oma lehti tarjoaa tietoa, ideoita ja materiaaleja koko vuoden mediakasvatukseen. Poimi artikkelistamme arjen vinkit ympäristöystävällisempään teknologian käyttöön.

Hanna Vuohelainen
Hanna Vuohelainen
Vastuullisuus
Jaksammeko huolehtia tietosuojaoikeuksistamme?
Vastuullisuus

Jaksammeko huolehtia tietosuojaoikeuksistamme?

Mobiilisovellukset, some-alustat ja älylaitteet – elämme arkeamme teknologian kyllästämässä ympäristössä, jossa tarjolla on jatkuvasti uusia houkutuksia ja mahdollisuuksia. Innostuksen ja kiireen keskellä saattaa olla kiusaus ohittaa selosteet tietosuojasta ja palveluiden käyttöehdoista. Miksi emme aina jaksa vaivautua sekä mitä voimme asialle tehdä?

Hanna Vuohelainen
Hanna Vuohelainen
Vastuullisuus
Alaikäinen ja valokuva – voivatko vanhemmat käyttää rajatonta valtaa kuvien julkaisussa?
Vastuullisuus

Alaikäinen ja valokuva – voivatko vanhemmat käyttää rajatonta valtaa kuvien julkaisussa?

Onnistuitko tallentamaan kännykäsi kameralla mielestäsi jakamisen arvoisen kuvan lapsesi harrastuksesta? Entä haluatko saada muut ihmiset hyvälle tuulelle jakamalla heille tahatonta komiikkaa ilmentävän kuvan lapsestasi ja hänen ystävistään? Jos vastasit kyllä, kannattaa uhrata vielä hetki sen arvioimiselle, voitko jakaa näitä kuvia vapaasti verkostollesi tai ystäväpiirillesi somealustoilla.

Terhi Rehtonen
Vastuullisuus
Datavastuullisuuden valmennus opastaa datan hallittuun ja eettiseen käsittelyyn
Vastuullisuus

Datavastuullisuuden valmennus opastaa datan hallittuun ja eettiseen käsittelyyn

Läpinäkyvyys ja vastuullisuus datan keräämisessä korostuvat digitalisoituvassa yhteiskunnassamme. Jokaisen organisaation tulisi pysähtyä miettimään, miksi ja mihin käyttöön tiettyä dataa kerätään, miten sitä säilytetään ja kenellä siihen on pääsy. Näitä teemoja käsittelee TIEKE:n datavastuullisuuden valmennus, josta on hyötyä niin julkisille kuin yksityisillekin toimijoille organisaation koosta riippumatta. Tässä artikkelissa valmennuksesta kertovat TIEKE:n Mikko Eloholma, valmennukseen osallistunut Nitron Pepita Kautto sekä Data Ethics Canvas -työkalua käyttävä Heli Väätäjä Lapin AMK:sta.

Viestintätoimisto Aivela
Digikyvykkyys
3 + 1 näkökulmaa lasten ja nuorten tietosuojaan harrastustoiminnassa
Digikyvykkyys

3 + 1 näkökulmaa lasten ja nuorten tietosuojaan harrastustoiminnassa

GDPR4CHLDRN-hankkeessa olemme tähän mennessä pureutuneet lasten ja nuorten tietosuojakysymyksiin useammasta näkökulmasta. Puolivälikatsaukseen kokosimme ohjeita ja vinkkejä harrastustoiminnan järjestäjille, vanhemmille sekä kaikille, jotka kaipaavat perustietoa henkilötietojen keräämisestä ja seuraamisesta verkossa.

Hanna Vuohelainen
Hanna Vuohelainen
Digikyvykkyys
Poimi vinkit lasten ja nuorten tietosuojatietoutta edistäviin peleihin ja materiaaleihin
Digikyvykkyys

Poimi vinkit lasten ja nuorten tietosuojatietoutta edistäviin peleihin ja materiaaleihin

Lasten ymmärrystä henkilötietojen käsittelystä ja tietosuojalainsäädännöstä lisätään monilla tahoilla. Tähän GDPR4CHLDRN-blogitekstiin kokosimme hanketyössä vastaan tulleita vinkkejä sivustoille, joilta löytyy lasten ja nuorten tietosuojatietoutta edistäviä materiaaleja niin opetuksessa, ohjauksessa kuin itseopiskelussa hyödynnettäväksi.

Mikko Eloholma
Digikyvykkyys
Vaihtoehtoa ei ole: pienenkin toimijan on pidettävä tietonsa suojassa
Digikyvykkyys

Vaihtoehtoa ei ole: pienenkin toimijan on pidettävä tietonsa suojassa

Digiosaavat yritykset ja yhteisöt -hankkeen webinaarit ovat kustannustehokas tapa hankkia perustiedot tietoturvasta ja -suojasta, joita kaikki vastuullisesti toimivat organisaatiot tarvitsevat.

Hanna Vuohelainen
Hanna Vuohelainen

DiyKS – tapahtumatallenteet ja diapakat

Tulevat webinaarit Digikyvykkyyden vauhdittaminen yrityksissä ja yhteisöissä 22.11.2023 DiyKS-hankkeen päätöswebinaarissa kuulet ajankohtaisista digiaiheista, digitalisaation edistämisestä…

Digikyvykkyys
Tietosuoja on alaikäisen perusoikeus – mitä se tarkoittaa käytännössä?
Digikyvykkyys

Tietosuoja on alaikäisen perusoikeus – mitä se tarkoittaa käytännössä?

Jokaisella, iästä riippumatta, on oikeus henkilötietojen suojaan ja omiin tietoihin. Alaikäinen saa käyttää tietosuojaoikeuksiaan itse, mutta huoltajallakin voi olla oikeus käyttää oikeuksia lapsen puolesta. Tässä jutussa kerromme, milloin huoltaja voi käyttää tietosuojaoikeuksia lapsen puolesta ja milloin ei. Mitä rekisterinpitäjän on huomioitava arviossaan ennen kuin alaikäisen tietoja luovutetaan huoltajalle?

Terhi Rehtonen
Digikyvykkyys
Miten nettisurffailuasi seurataan
Digikyvykkyys

Miten nettisurffailuasi seurataan

Tiedonkeruu ja seuraaminen verkossa voi olla netinkäyttäjälle näkymätöntä ja jopa yllättävää. Näille tiedoille löytyy niin hyväksyttäviä kuin myös kyseenalaisia käyttötarkoituksia. GDPR4CHLDRN-blogikirjoituksessa avataan, miten ihmisistä kerätään tietoa, kun he surffaavat verkossa.

Niina Miettinen