Datavastuullisuuden valmennuksesta valmiudet datan hallittuun ja eettiseen käsittelyyn
Vastuullisuus

Datavastuullisuuden valmennuksesta valmiudet datan hallittuun ja eettiseen käsittelyyn

Datan ja tekoälyn vastuullinen hyödyntäminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan. On aika pysähtyä miettimään, miksi ja mihin tarkoitukseen keräät dataa, miten sitä säilytät ja kuka siihen pääsee käsiksi? Syksyllä 2024 alkava TIEKEn datavastuullisuuden valmennus pureutuu näihin kysymyksiin.

Tässä artikkelissa valmennuksesta kertovat valmennuksen ohjaaja Mikko Eloholma (TIEKE), valmennukseen osallistunut Pepita Kautto (Nitro) sekä Data Ethics Canvas -työkalua käyttävä Heli Väätäjä (Lapin AMK).

Vastuullinen datankäyttö on koskettaa jokaista organisaatiota

Vastuullinen datankäyttö on keskeinen osa nykyaikaista vastuullisuustyötä ja jokaisen organisaation asia. Sen avulla tunnistetaan ja arvioidaan datan keräämisen ja hyödyntämisen vaikutuksia yksilöille, organisaatioille ja yhteiskunnalle. Jokaisen organisaation on aika pysähtyä miettimään, miksi dataa kerätään, miten dataa säilytetään ja kenellä on pääsy kerättyyn dataan. TIEKEn seuraava valmennus aiheesta alkaa syyskuussa 2024. Valmennus sisältää yhteistä koulutusta, ohjattuja vertaistapaamisia sekä organisaatiokohtaisen sparrauksen, jossa käsitellään aihetta juuri kyseisen organisaation tai työroolin näkökulmasta. Valmennuksesta on hyötyä kaiken kokoisille organisaatioille sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.

”Tavoitteemme on auttaa suomalaisia organisaatioita toimimaan vastuullisesti: opastaa tunnistamaan kunkin organisaation datavastuullisuuden haasteita ja painopisteitä sekä tarjota työkaluja datavastuullisuuden kehittämiseen. Jos haluaa helpon tavan ottaa datavastuullisuus haltuun, tarjoaa valmennuksemme monipuoliset eväät sen kehittämiseen”, digiosaamisen vauhdittaja Mikko Eloholma TIEKEstä kertoo. 

Datan keräämiselle selkeät tavoitteet

Datavastuullisuuden valmennuksessa organisaatioita ohjataan miettimään datan keräämisen tavoitteet ja tarpeet. Kaikille kerätyille tiedoille tulisi olla selkeä käyttötarkoitus, ja organisaatioiden tulee pystyä kertomaan asiakkaalle, miksi kyseinen data kerätään ja mihin dataa hyödynnetään.

”Haemme erityisesti näkökulmaa eettiseen puoleen. Toiminnan tulee olla läpinäkyvää ja asiakkaalle tulisi pystyä selittämään, miksi dataa kerätään”, Eloholma sanoo. 

Nykyään tiedon kerääminen on helppoa ja halpaa, jopa ilmaista. Verkkosivut ja muut digitaalisen datan keräysvälineet voivat tallentaa valtavia määriä tietoa, mutta datan keräämiselle tulisi olla aina selkeä tarkoitus. Dataa ei tule kerätä vain varmuuden vuoksi, vaan on varmistettava, että datalla on konkreettinen käyttökohde.

Organisaatioiden tulee ansaita luottamus datan keräämiseen. Läpinäkyvyys onkin yksi tärkeimpiä koulutuksen teemoja.

Mikko Eloholma, TIEKE

”Monessa organisaatiossa vasen käsi ei välttämättä tiedä, mitä oikea tekee datalla. Tietoa kerätään paljon, mutta organisaatiot eivät välttämättä ole määritelleet, miten se säilytetään tietoturvallisesti. Kenellä on pääsy dataan, kauanko sitä säilytetään ja missä sitä säilytetään? Näitä haasteita käymme valmennuksessa läpi”, Eloholma kertoo. 

Eettinen näkökulma on keskeinen osa datavastuullisuutta

Eloholman mukaan eettisiä haasteita voi liittyä myös datan perusteella tehtäviin päätöksiin. 

Esimerkiksi julkisella sektorilla saatetaan kerätä tietoa verkkolomakkeella tietyn alueen asukkaista. On tärkeä huomioida, että tällaisen datan laatu voi vaikuttaa päätöksenteon oikeudenmukaisuuteen, sillä jo lähdedata saattaa sisältää puutteita.

”Tässä ongelmallista on, että esimerkiksi vanhemman sukupolven näkökulma saattaa jäädä kuulematta. Jos heillä ei ole käytössään älypuhelinta tai tietokonetta, heistä ja heidän mielipiteistään ei tule kerättyä dataa.”

Eloholma painottaa, että organisaatioiden tulee ansaita luottamus datan keräämiseen. Läpinäkyvyys onkin yksi tärkeimpiä koulutuksen teemoja. 

 ”Haluamme valmennuksessa erityisesti havahduttaa ihmisiä arvioimaan kerätyn datan tavoitteita ja riskejä. Lähtökohtana on ajatus, että datalla tuodaan lisäarvoa.”

Datan käsittelyn hiilijalanjälki ja ympäristökysymykset

Datavastuullisuuden perustana on datalainsäädäntö, jota sivutaan valmennuksessa. Eloholma korostaa, että se on eräänlainen kivijalka, joka jokaisella datan kanssa työskentelevällä on aiheellista olla hallussa. 

Datavastuullisuuteen liittyvät myös ympäristökysymykset, sillä valtavilla tietomäärillä on suuri hiilijalanjälki.

Datavastuullisuus on sekä johdon, tietosuojan ja -turvan parissa työskentelevien että tuote- ja palvelukehityksessä työskentelevien asia.

Mikko Eloholma, TIEKE

”Myös tästä syystä dataa ei tule kerätä varmuuden vuoksi, vaan on hyvä pysähtyä miettimään, miksi dataa kerätään. Hiilijalanjäljenkin kannalta on tärkeää, että organisaatioissa kerätään vain se tieto, mitä tarvitaan. Datan käsittelyn hiilijalanjälki ei toistaiseksi ole laajemmin esillä valmennuksessamme, mutta uuttakin sisältöä on tulossa. Aiheesta keskustellaan myös TIEKEn Green ICT -ekosysteemissä”, Eloholma kertoo.  

Eloholma painottaa myös, että on tärkeää keskustella asiasta yhteisellä kielellä.  

”Datavastuullisuus on sekä johdon, tietosuojan ja -turvan parissa työskentelevien että tuote- ja palvelukehityksessä työskentelevien asia. Esimerkiksi tuotekehityksessä työskentelevä voi käyttää dataa hyödyksi vaikkapa keksiessään uuden Airbnb:n kaltaisen alustapalvelun”, Eloholma jatkaa. 

Data Ethics Canvas on loistava datavastuullisuuden työkalu  

Miten datavastuullisuutta voi parantaa organisaatioissa? Aiheeseen on olemassa erilaisia työkaluja, joista valmennuksessa hyödynnettävä Open Data Instituten Data Ethics Canvas on loistava vaihtoehto, Eloholma kertoo.  

Data Ethics Canvas on oivallinen ja helppokäyttöinen työkalu jokaiselle organisaatiolle dataan liittyvään eettiseen arviointiin.

Heli Väätäjä, Lapin ammattikorkeakoulu

Tiedolla johtamisen asiantuntija, YAMK-koulutuksen vastuuyliopettaja Heli Väätäjä Lapin ammattikorkeakoulusta painottaa, että eri toimijoiden vastuu datan elinkaaresta kasvaa jatkuvasti. Datan suhteen toimija voi olla esimerkiksi kerääjä, säilyttäjä, jakaja tai hyödyntäjä. Data Ethics Canvas -työkalua on mahdollista käyttää organisaatioissa suunnittelun tai arvioinnin tukena ja se konkretisoi asioita, joita datavastuullisuudessa tulisi ottaa huomioon.  

”Käytämme Data Ethics Canvasta jo neljättä vuotta opintojaksoillamme. Opiskelijat kokevat sen hyödylliseksi työkaluksi monenlaisille organisaatioille ja poimivat sen yhdeksi työkaluksi työkalupakkiinsa.”

Väätäjä korostaa, että organisaatioiden vastuullisuusraportointi tulee koko ajan tärkeämmäksi, ja datavastuullisuus on yksi osa raportointia.  

”Canvas auttaa käymään läpi datalähteitä ja niihin liittyviä eettisyys- ja vastuullisuusnäkökulmia. Lisäksi tulee pohdittua, miksi dataa käytetään ja millaisia vaikutuksia datan käytöllä on ihmisiin. Canvas myös tukee datan käytön ja jakamisen avoimuuden ja läpinäkyvyyden tarkastelua. Se on oivallinen ja helppokäyttöinen työkalu jokaiselle organisaatiolle dataan liittyvään eettiseen arviointiin.”

TIEKEn koulutus antoi täysin uudet linssit tarkastella datavastuullisuutta 

Pepita Kautto työskentelee markkinointiviestintää ja digitaalisia palveluita tekevässä hybriditoimisto Nitrossa nimikkeellä Lead Designer, Technology. Kautto on työskennellyt Nitrolla viisi vuotta ja toimii työssään myös yrityksen tietosuojavastaavana. Hänen esihenkilönsä suositteli TIEKEn datavastuullisuuden valmennukseen osallistumista. Kautto koki valmennuksen hyvin antoisaksi. 

”Valmennus tarjosi täysin uudet linssit tarkastella datavastuullisuutta. Huomasin, että olemme tehneet paljon oikein ja työskennelleet vastuullisuusasioiden eteen.” Kautto kertoo saaneensa valmennuksen myötä työkaluja pohtia asioita eri näkökulmista ja jalkauttaa asiaa yritykseensä. 

”Vaikka on edelleen vähän epäselvää, kenen pöydälle datavastuullisuus kuuluu, ja asioista puhutaan monilla nimillä, osaan nyt tunnistaa asioita paremmin ja laittaa niitä oikean otsikon alle.”

Valmennus tarjosi täysin uudet linssit tarkastella datavastuullisuutta. Huomasin, että olemme tehneet paljon oikein ja työskennelleet vastuullisuusasioiden eteen.

Pepita Kautto, Nitro

Erityisen antoisaksi Kautto koki valmennuksessa keskustelut muiden osallistujien kanssa, sillä niistä sai paljon uusia kulmia aiheeseen. ”Olemme suhteellisen pieni, 65 henkilöä työllistävä yritys, joten oli hyvin mielenkiintoista kuulla suurten yritysten, kuten hotelliketjun, ajatuksia aiheesta.”

Valmennuksessa tehtiin verkko-oppimisympäristössä syventäviä tehtäviä, joista Kautto piti erityisen paljon. Hänen mielestään kouluttajat olivat hyvin ammattitaitoisia, ja he haastoivat ajattelemaan asioita uusista näkökulmista. 

”Ilmapiiri oli erittäin kannustava. Koulutuksen pohjana oli Data Ethics Canvas, jota aion esitellä yrityksessämme ja jalkauttaa ajatuksia enemmänkin.”

Kauton mielestä myös tekoälyyn liittyvä hiilijalanjälki oli herättelevä ajatus.  

”Tekoälyn hyödyntäminen tiedonhaussa on ympäristölle huomattavasti kuormittavampaa kuin googlaaminen. Tätä en oikeastaan ollut aiemmin pohtinut”, Kautto kertoo.

Lue seuraavaksi

Digitaalinen taloushallinto
Tekoäly ja verkkolaskutus: avain tehokkaaseen taloushallintoon
Digitaalinen taloushallinto

Tekoäly ja verkkolaskutus: avain tehokkaaseen taloushallintoon

Verkkolaskutuksen ja tekoälyn yhdistelmä tuo taloushallintoon valtavia etuja, mutta sen täysimääräinen hyödyntäminen edellyttää, että laskutus on täysin digitaalista. Taika Group Oy on yhdessä Verdis Oy:n kanssa hyödyntänyt tekoälyä verkkolaskutuksessa ja saavuttanut merkittäviä hyötyjä. Yhteistyö osoittaa, miksi verkkolaskutuksen 100 % käyttöaste on tärkeää.

Viestintätoimisto Aivela
Digitaalinen taloushallinto
Verkkolaskudata: yrityksen tärkeä käyttämätön resurssi
Digitaalinen taloushallinto

Verkkolaskudata: yrityksen tärkeä käyttämätön resurssi

Verkkolaskudata tarjoaa valtavan potentiaalin taloushallinnon ja yritystoiminnan tehostamiseen, mutta sen mahdollisuudet ovat vielä suurelta osin hyödyntämättä. Verkkolaskutuksen täysi potentiaali saavutetaan vasta, kun kaikki laskut kulkevat sähköisesti – ja tämä tekee mahdolliseksi taloushallinnon automaation, reaaliaikaisen raportoinnin sekä uudenlaiset liiketoimintamahdollisuudet.

Viestintätoimisto Aivela
Digikyvykkyys
Unelmoin, yritän, onnistun – digitalisaatiosta tukea yrityksille matkalla onnistumiseen
Digikyvykkyys

Unelmoin, yritän, onnistun – digitalisaatiosta tukea yrityksille matkalla onnistumiseen

Tänä vuonna Yrittäjän päivän 5.9. teemana on ”Unelmoin, yritän, onnistun”. Yrittäjän matka alkaa unelmasta, joka inspiroi ottamaan ensimmäisen askeleen kohti tavoitteita. Unelman toteuttaminen vaatii kuitenkin rohkeutta, päättäväisyyttä ja halua oppia uutta. Nykypäivänä tämä tarkoittaa yhä useammin uusien teknologioiden ja datan hyödyntämistä liiketoiminnan tukena. Kokosimme yrittäjän päivän kunniaksi yhteen materiaalejamme, joita yrittäjät voivat hyödyntää omalla digikehittämisen matkallaan.

Suvi Alatalo