Nitron tietosuojavastaava sai TIEKE:n datavastuullisuuden valmennuksesta uusia ajatuksia ja konkreettisia työkaluja
Vastuullisuus

Nitron tietosuojavastaava sai TIEKE:n datavastuullisuuden valmennuksesta uusia ajatuksia ja konkreettisia työkaluja

Syksyn 2023 datavastuullisuuden valmennus antoi Nitro-yrityksessä työskentelevälle Pepita Kautolle uusia ajatuksia datavastuullisuudesta. Valmennus selkeytti aihepiiriin liittyvää termistöä, auttoi tunnistamaan riskejä sekä tarjosi työkaluja, joita hän aikoo esitellä muillekin organisaatiossaan. Kautto koki vertaistuen antoisaksi ja sai perspektiiviä niin valmentajilta kuin muilta osallistujilta.

Pepita Kautto koki datavastuullisuuden valmennukseen liittyvät tehtävät suorastaan terapeuttisiksi. Kautto työskentelee Nitro-hybridiyrityksessä Lead Designer, Technology -tehtävässä ja toimii yrityksen tietosuojavastaavana.

”Tein tehtäviä viikoittain valmennuksen ajan. Oli ihanaa laittaa ilmoitukset pois puhelimesta ja syventyä aiheeseen täysin”, Kautto kertoo.

Datavastuullisuuden valmennuksen materiaalit sekä syventävät aineistot julkaistaan verkko-oppimisympäristössä. Opiskelijat voivat palauttaa tehtävät valmennuksen päätteeksi tai työstää niitä valmennuksen aikana.

Valmennuksen pohjana on Data Ethcis Canvas

Valmennus pohjautuu Open Data Instituten kehittämään Data Ethcis Canvakseen, jonka avulla tarkastellaan oman organisaation datavastuullisuutta. Koulutuksessa kukin osallistuja loi oman datavastuullisuus-canvaksen, joka selventää oman organisaation vastuullisuustyön haasteita ja toimenpiteitä.

”Koin canvaksen todella toimivaksi, ja suunnitelmissa on esitellä se muillekin organisaatiossamme. Huomasin sen avulla, mitä riskejä toiminnassamme on ja miten toimintaamme voi canvaksen avulla arvioida.”

Kautto kertoo valmennuksen myös selkeyttäneen termistöä, millä puhua aiheesta omassa organisaatiossa. Aiemmin vastuullisuusteemat ovat olleet usean työntekijän pöydällä ja niistä on puhuttu eri nimillä. 

”Valmennus auttoi laittamaan kaiken yhden otsikon alle.”

Vertaistuki valmennuksessa on tärkeää

Oleellinen osa datavastuullisuuden valmennusta on osallistuminen yhteisiin keskusteluihin. Valmennukseen osallistuu ihmisiä hyvin erikokoisista yrityksistä ja toisilla on hallussaan valtavia määriä erilaista dataa.

”Meillä Nitrossa omistetaan ja käsitellään vähemmän ja hyvin erilaista dataa kuin esimerkiksi hotelliketjussa tai terveydenhuoltoalan yrityksessä. Eri toimialoilta tulevien osaajien kanssa keskusteleminen herätti todella paljon ajatuksia ja ideoita. Keskustelut olivat mielenkiintoisia ja datavastuullisuutta tuli tarkasteltua monilta eri kanteilta.”

Valmennuksen ohjaajat ovat Mikko Eloholma sekä Jussi-Pekka Parkkari. Heitä Kautto kehuu hyvin asiantunteviksi ja ilmapiiriä kannustavaksi. 

Eloholma on digiosaamisen vauhdittaja ja hän on osallistunut keväällä 2022 Open Data Instituten Data Ethics Facilitator -valmennukseen. Eloholma on sertifioitu antamaan opastusta datan hyödyntämisen eettisissä kysymyksissä. Parkkari puolestaan työskentelee TIEKE:ssa dataosaajana.

”Vetäjät fasilitoivat keskustelua todella hyvin, ja he saivat minut huomaamaan organisaatiomme datavastuullisuusasioita uusista kulmista. Ylipäätään valmennus selkeytti aihetta ja antoi eväitä tulevaan”, summaa Kautto.

Lue seuraavaksi

Vastuullisuus
Jaksammeko huolehtia tietosuojaoikeuksistamme?
Vastuullisuus

Jaksammeko huolehtia tietosuojaoikeuksistamme?

Mobiilisovellukset, some-alustat ja älylaitteet – elämme arkeamme teknologian kyllästämässä ympäristössä, jossa tarjolla on jatkuvasti uusia houkutuksia ja mahdollisuuksia. Innostuksen ja kiireen keskellä saattaa olla kiusaus ohittaa selosteet tietosuojasta ja palveluiden käyttöehdoista. Miksi emme aina jaksa vaivautua sekä mitä voimme asialle tehdä?

Hanna Vuohelainen
Hanna Vuohelainen
Vastuullisuus
Aloita kestävyys mielessä 
Vastuullisuus

Aloita kestävyys mielessä 

Mitä kestävän kehityksen mukainen toiminta oikeastaan tarkoittaa? Onko siihen olemassa yksinkertaisia tapoja? Vastaus on oikeastaan kyllä ja ei. Kestävän kehityksen periaatteet ovat yksinkertaisia, mutta kuten tiedämme, yksinkertaiset asiat eivät välttämättä ole helppoja. Tässä artikkelissa käymme läpi neljä kestävän kehityksen periaatetta ja avaamme esimerkkien kautta, miten niitä voidaan käyttää jokapäiväisessä toiminnassa tieto- ja viestintäteknologian kanssa.

Antti Sipilän muotokuva.
Antti Sipilä
Vastuullisuus
Datavastuullisuuden valmennus opastaa datan hallittuun ja eettiseen käsittelyyn
Vastuullisuus

Datavastuullisuuden valmennus opastaa datan hallittuun ja eettiseen käsittelyyn

Läpinäkyvyys ja vastuullisuus datan keräämisessä korostuvat digitalisoituvassa yhteiskunnassamme. Jokaisen organisaation tulisi pysähtyä miettimään, miksi ja mihin käyttöön tiettyä dataa kerätään, miten sitä säilytetään ja kenellä siihen on pääsy. Näitä teemoja käsittelee TIEKE:n datavastuullisuuden valmennus, josta on hyötyä niin julkisille kuin yksityisillekin toimijoille organisaation koosta riippumatta. Tässä artikkelissa valmennuksesta kertovat TIEKE:n Mikko Eloholma, valmennukseen osallistunut Nitron Pepita Kautto sekä Data Ethics Canvas -työkalua käyttävä Heli Väätäjä Lapin AMK:sta.

Viestintätoimisto Aivela