Muistio-palvelu

Muistio-palvelu

Maksuton tekstieditori dokumenttien yhteismuokkaukseen. Muiston käyttäminen ei edellytä kirjautumista.

Etherpad on avoimen lähdekoodin webpohjainen tekstieditori, jossa käyttäjät voivat työskennellä reaaliaikaisesti yhdessä. Käyttäjien tekemät tekstimuokkaukset ovat välittömästi kaikkien dokumenttia käyttävien nähtävissä, mikä mahdollistaa uuden ja tuottavan tavan työstää tekstidokumenttia yhdessä.

Eri käyttäjien muokkaukset ovat helposti erotettavissa tekstistä toisistaan käyttäjille määriteltyjen yksilöllisten väriasetuksien ansioista. Etherpadissa dokumentoinnissa voi palata myös helposti taaksepäin, sillä se tallentaa muokkaukset aina uudeksi tekstiversioksi.

Etherpad soveltuu erilaisiin dokumentoinnin tarpeisiin kuten kokousmuistioksi, suunnittelualustaksi, koulutuksiin ja ryhmätyöskentelyyn.

Muistio-palvelu löytyy osoitteesta http://muistio.tieke.fi

Lue artikkeli Muistio-palvelun käyttökokemuksesta

Yhdessä saamme aikaan enemmän – näin hyödynnän TIEKEn maksutonta Muistiota, Pauliina Mäkelä, Kinda Oy

http://kinda.fi/posts/yhdessa-saamme-aikaan-enemman

Muistio-palvelun ohjeita

1.1. Muistioiden lisääminen

Uusi muistio luodaan klikkaamalla ”Luo uusi muistio” -kenttää. Ohjelma luo muistion jolla on sattumanvarainen osoite, esim. ”http://muistio.tieke.fi/lfeh6DjkMX”.

Muistioita voi lisätä myös kirjoittamalla selaimen osoite-kenttään ”http://muistio.tieke.fi” -osoitteen jälkeen kenoviivan ”/” sekä halutun sanan. Huom! Älä kuitenkaan käytä ääkkösiä eli kirjaimia ”ä”, ”ö” tai ”å”. Tämän jälkeen ohjelma luo uuden muistion antamallesi sanalle, esimerkki http://muistio.tieke.fi/testi. Tässä piilee kuitenkin se vaara, että joku on jo käyttänyt antamaasi sanaa (merkkijonoa) ja päädytkin toisen tekemälle muistiolle. Jos et halua, että joku muu pääsee lukemaan tai muokkaamaan kovinkaan helposti tekemääsi muistiota, niin älä käytä tätä vaihtehtoa tai keksi hyvin monimutkainen merkkiyhdistelmä.

2. Muistioiden muokkaaminen

Muistioissa muokkaaminen tapahtuu kirjoittamalla muistion tekstikenttä-tilassa.

2.1. Muistioiden tallentaminen

Muistioon kirjoitettua tekstiä ei tarvitse erikseen tallentaa. Kaikki tekstikenttään tehdyt muutokset tallentuvat automaattisesti. Muutoksia voidaan tarkatella ”Timeslider” -painikkeen kautta avautuvassa näkymässä.

2.2. Muistioiden poistaminen

Yksittäin luotuja muistioita ei pääse poistamaan. Ne ovat Muistio-palvelussa niin kauan kunnes ne ylläpidon kautta poistetaan.

3. Keskustelu (chat)

Keskustelu- (chat) -osiossa voit käydä keskusteluja muiden, dokumenttia muokaavien henkilöiden kanssa.

4. Muut käyttäjät

Muut dokumentin muokkaajat näkyvät ruudun oikeassa yläkulmassa olevassa laatikossa.

5. Työtilat

5.1. Muistiot

Muistiot ovat yksittäisiä dokumentteja, joita voi muokata yksi tai useampi ihminen yhtä aikaa.

6. Ongelmatilanteita

Jos kirjoittamasi teksti ei tulekaan enään näkyviin vaan tekstikenttään ilmestyy esim. ilmoitus ”Loading” eikä mitään tapahdu.

  • Tekstin saa palautettua valitsemalla import/export ja Export current pad as ”Plain text”. Tällainen vika saattaa ilmetä kun tekstin seassa on jokin kontrollimerkki, joka oli mahdollisesti copy-pastettu esim. Wordista.
  • Toinen vaihtoehto mitä on ehdotettu on:Jos muistio on jäänyt jumiin ja ruudulla näkyy vain ”Loading/Ladataan”. Koska latausjumissa mikään nappi ei toimi, ainoastaan keskusteluhistoriaan pääsee. Ongelman saa kierrettyä niin, että kirjoittaa selaimen osoiteriville:
    http://muistio.tieke.fi/p/*****/timeslider (*****=oman muistion nimi). Näin pääsee näkymään, jossa muistion tekstit näkyvät taas ja tekstin saa exportattua (tosin ilman värikoodeja, mutta kuitenkin). Uskoisin ohjeen olevan muillekin hyödyllinen, löysin itse sen googlettamalla täältä https://github.com/ether/etherpad-lite/issues/3098