Arvonlisäveron desimaalimuotoon siirtyminen aiheuttaa haasteita yrityksille ja ohjelmistotoimittajille
Digitaalinen taloushallinto

Arvonlisäveron desimaalimuotoon siirtyminen aiheuttaa haasteita yrityksille ja ohjelmistotoimittajille

Osa yrityksistä ja ohjelmistotoimittajista on haasteiden edessä, kun arvonlisäverokanta siirtyy desimaalimuotoon. Vaikka suurimmat ohjelmistotoimittajat ovat valmistautuneet muutokseen, monilla pk-yrityksillä ja vanhempia järjestelmiä käyttävillä yrityksillä voi olla edessä vaikeuksia.

Haasteet ohjelmistojen päivittämisessä

TIEKE, Verkkolaskufoorumi ja Taloushallintoliitto toteuttivat kyselyn ohjelmistotoimittajien ja yritysten valmiudesta ottaa käyttöön uusi ALV-verokanta. Elokuussa tehdyn seurantakyselyn tulokset paljastivat, että osa ohjelmistotoimittajista ei ollut vielä täysin testannut uusia ALV-käytäntöjä. Haasteita voi edelleen esiintyä integroinneissa ja järjestelmäkokonaisuuksien toimivuudessa. Tilanne on erityisen haastava yrityksille, jotka käyttävät räätälöityjä tai vanhentuneita ohjelmistoja, joita ei enää aktiivisesti ylläpidetä. Näissä tapauksissa uusien ohjelmistojen hankinta ja käyttöönotto saattaa olla mahdotonta lyhyellä aikataululla.

Yritysten varmistettava ohjelmistojensa toimivuus kiireellisesti

Yritysten on nyt kiireellistä varmistaa, että heidän käyttämänsä ohjelmistot ja integraatiot on päivitetty ja testattu asianmukaisesti ennen uuden ALV-muodon käyttöönottoa syyskuun alussa. Jos tämä ei ole mahdollista, tilapäisiä manuaalisia ratkaisuja voidaan käyttää arvonlisäverotietojen käsittelyssä.

On tärkeää, että yritykset, jotka eivät ole vielä reagoineet muutokseen, ottavat välittömästi yhteyttä ohjelmistotoimittajiinsa ja varmistavat, että tarvittavat päivitykset on tehty ajoissa. Varsinkin pk-yritysten, joiden liiketoiminta nojaa vahvasti ulkopuolisten ohjelmistotoimittajien tarjoamiin ratkaisuihin, on oltava erityisen valppaana.

Lisätietoja ja tukiresursseja

Yrityksiä kehotetaan myös tutustumaan aiheeseen liittyviin artikkeleihin ja oppaisiin, jotta ne voivat valmistautua muutokseen tehokkaasti ja välttää mahdolliset taloudelliset riskit.

Lue seuraavaksi