Arvonlisäveron desimaalimuotoon siirtyminen aiheuttaa haasteita yrityksille ja ohjelmistotoimittajille
Digitaalinen taloushallinto

Arvonlisäveron desimaalimuotoon siirtyminen aiheuttaa haasteita yrityksille ja ohjelmistotoimittajille

Osa yrityksistä ja ohjelmistotoimittajista on haasteiden edessä, kun arvonlisäverokanta siirtyy desimaalimuotoon. Vaikka suurimmat ohjelmistotoimittajat ovat valmistautuneet muutokseen, monilla pk-yrityksillä ja vanhempia järjestelmiä käyttävillä yrityksillä voi olla edessä vaikeuksia.

Haasteet ohjelmistojen päivittämisessä

TIEKE, Verkkolaskufoorumi ja Taloushallintoliitto toteuttivat kyselyn ohjelmistotoimittajien ja yritysten valmiudesta ottaa käyttöön uusi ALV-verokanta. Elokuussa tehdyn seurantakyselyn tulokset paljastivat, että osa ohjelmistotoimittajista ei ollut vielä täysin testannut uusia ALV-käytäntöjä. Haasteita voi edelleen esiintyä integroinneissa ja järjestelmäkokonaisuuksien toimivuudessa. Tilanne on erityisen haastava yrityksille, jotka käyttävät räätälöityjä tai vanhentuneita ohjelmistoja, joita ei enää aktiivisesti ylläpidetä. Näissä tapauksissa uusien ohjelmistojen hankinta ja käyttöönotto saattaa olla mahdotonta lyhyellä aikataululla.

Yritysten varmistettava ohjelmistojensa toimivuus kiireellisesti

Yritysten on nyt kiireellistä varmistaa, että heidän käyttämänsä ohjelmistot ja integraatiot on päivitetty ja testattu asianmukaisesti ennen uuden ALV-muodon käyttöönottoa syyskuun alussa. Jos tämä ei ole mahdollista, tilapäisiä manuaalisia ratkaisuja voidaan käyttää arvonlisäverotietojen käsittelyssä.

On tärkeää, että yritykset, jotka eivät ole vielä reagoineet muutokseen, ottavat välittömästi yhteyttä ohjelmistotoimittajiinsa ja varmistavat, että tarvittavat päivitykset on tehty ajoissa. Varsinkin pk-yritysten, joiden liiketoiminta nojaa vahvasti ulkopuolisten ohjelmistotoimittajien tarjoamiin ratkaisuihin, on oltava erityisen valppaana.

Lisätietoja ja tukiresursseja

Yrityksiä kehotetaan myös tutustumaan aiheeseen liittyviin artikkeleihin ja oppaisiin, jotta ne voivat valmistautua muutokseen tehokkaasti ja välttää mahdolliset taloudelliset riskit.

Lue seuraavaksi

Vastuullisuus
Työssäoppiminen DEI-teemojen äärellä – kokemuksia EDIFY-EDU-hankkeesta
Vastuullisuus

Työssäoppiminen DEI-teemojen äärellä – kokemuksia EDIFY-EDU-hankkeesta

EDIFY-EDU on eurooppalainen Erasmus+ -yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on vahvistaa osaamista monimuotoisuuden, tasa-arvon ja inkluusion (DEI/EDI) teemoissa erityisesti pk-yritysten ja johtamisen näkökulmasta. Hanke tarjoaa monipuolisen koulutuskokonaisuuden, joka koostuu kaikille avoimesta englanninkielisestä MOOC-verkkokurssista, maakohtaisesti räätälöitävästä erikoistumiskurssista sekä työelämälähtöisestä työssäoppimisjaksosta.

Nina From
Digikyvykkyys
Yritysten kokemuksia kiertotalouden osaamismerkkien suorittamisesta
Digikyvykkyys

Yritysten kokemuksia kiertotalouden osaamismerkkien suorittamisesta

TIEKEn hallinnoima kiertotalouden osaamismerkistö tarjoaa valmiin, valtakunnallisen mallin asiantuntijatason kiertotalousosaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen. Toukokuun aikana 15 erikokoisten ja erilaisten yritysten kiertotaloustehtävissä toimivaa henkilöä suoritti osaamismerkkejä yhteistyössä Helsingin Arabian kiertotaloushubin kanssa.

Mikko Eloholma ja Merja Sjöblom
Vastuullisuus
AI Act -tekoälyasetuksen täyteenpano etenee – mitä tämä tarkoittaa yrityksille?
Vastuullisuus

AI Act -tekoälyasetuksen täyteenpano etenee – mitä tämä tarkoittaa yrityksille?

AI Act -tekoälyasetus on maailman ensimmäinen oikeudellinen kehys tekoälylle. Asetus lähestyy tekoälyjärjestelmiä neliportaisen riskiluokittelun kautta, jossa sääntelyn tiukkuus riippuu toimintaan liittyvistä riskeistä. Ensimmäisten velvoitteiden soveltaminen on alkanut jo helmikuussa 2025.