Arvonlisäveron desimaalimuotoon siirtyminen aiheuttaa haasteita yrityksille ja ohjelmistotoimittajille
Digitaalinen taloushallinto

Arvonlisäveron desimaalimuotoon siirtyminen aiheuttaa haasteita yrityksille ja ohjelmistotoimittajille

Osa yrityksistä ja ohjelmistotoimittajista on haasteiden edessä, kun arvonlisäverokanta siirtyy desimaalimuotoon. Vaikka suurimmat ohjelmistotoimittajat ovat valmistautuneet muutokseen, monilla pk-yrityksillä ja vanhempia järjestelmiä käyttävillä yrityksillä voi olla edessä vaikeuksia.

Haasteet ohjelmistojen päivittämisessä

TIEKE, Verkkolaskufoorumi ja Taloushallintoliitto toteuttivat kyselyn ohjelmistotoimittajien ja yritysten valmiudesta ottaa käyttöön uusi ALV-verokanta. Elokuussa tehdyn seurantakyselyn tulokset paljastivat, että osa ohjelmistotoimittajista ei ollut vielä täysin testannut uusia ALV-käytäntöjä. Haasteita voi edelleen esiintyä integroinneissa ja järjestelmäkokonaisuuksien toimivuudessa. Tilanne on erityisen haastava yrityksille, jotka käyttävät räätälöityjä tai vanhentuneita ohjelmistoja, joita ei enää aktiivisesti ylläpidetä. Näissä tapauksissa uusien ohjelmistojen hankinta ja käyttöönotto saattaa olla mahdotonta lyhyellä aikataululla.

Yritysten varmistettava ohjelmistojensa toimivuus kiireellisesti

Yritysten on nyt kiireellistä varmistaa, että heidän käyttämänsä ohjelmistot ja integraatiot on päivitetty ja testattu asianmukaisesti ennen uuden ALV-muodon käyttöönottoa syyskuun alussa. Jos tämä ei ole mahdollista, tilapäisiä manuaalisia ratkaisuja voidaan käyttää arvonlisäverotietojen käsittelyssä.

On tärkeää, että yritykset, jotka eivät ole vielä reagoineet muutokseen, ottavat välittömästi yhteyttä ohjelmistotoimittajiinsa ja varmistavat, että tarvittavat päivitykset on tehty ajoissa. Varsinkin pk-yritysten, joiden liiketoiminta nojaa vahvasti ulkopuolisten ohjelmistotoimittajien tarjoamiin ratkaisuihin, on oltava erityisen valppaana.

Lisätietoja ja tukiresursseja

Yrityksiä kehotetaan myös tutustumaan aiheeseen liittyviin artikkeleihin ja oppaisiin, jotta ne voivat valmistautua muutokseen tehokkaasti ja välttää mahdolliset taloudelliset riskit.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Ongelmia ICT-kumppanin kanssa – kuinka toimia?
Digikyvykkyys

Ongelmia ICT-kumppanin kanssa – kuinka toimia?

Jos yritys kohtaa haasteita yhteistyössä ICT-toimittajansa kanssa, on usein edessä toimittajan vaihto. Mutta millä aikataululla tämä onnistuu? Asia riippuu laaditusta sopimuksesta, jossa saattaa kuitenkin olla tulkinnanvaraa. Tällöin yritys joutuu pohtimaan, minkälaisilla irtisanomisajoilla ICT-sopimuskumppanistaan pääsee eroon ilman suurempia riskejä.

lakimies Kari Keturi, Law Office Dancon Oy
Vastuullisuus
Suomen seuraava talousihme on vihreä teknologia
Vastuullisuus

Suomen seuraava talousihme on vihreä teknologia

Tieto- ja viestintäteknologian (ICT) ilmasto- ja ympäristövaikutuksiin on herätty verrattain myöhään alan nopeaan laajenemiseen nähden. Koska ratkaisut ovat vielä lapsenkengissä, luodaan alan edelläkävijöitä juuri nyt. VISIIRI – Vihreän siirtymän ICT-ekosysteemi -hankkeella on visiona tehdä Suomesta vihreän ICT:n kärkimaa vuoteen 2030 mennessä. Ilmasto- ja ympäristöongelmat eivät katoa itsestään ja nykyisellä kehityksellä ne tulevat pahenemaan. Tämä tulee kärjistämään kysyntää vihreälle teknologialle, jonka markkinoiden ennustetaan kasvavan noin 22 % vuodessa seuraavien 8 vuoden aikana (Fortune Business Insights).

Antti Sipilä
Datatalous
Data Spaces Alliance Finlandin alkusyksy täynnä tapahtumia ja tapaamisia
Datatalous

Data Spaces Alliance Finlandin alkusyksy täynnä tapahtumia ja tapaamisia

Data Spaces Alliance Finlandin alkusyksyn toiminta on käynnistynyt aktiivisena. Allianssi kokoaa yhteen suomalaiset dataliiketoiminnan edelläkävijät ja tukee yrityksiä datatalouden haasteissa sekä mahdollisuuksissa. Tässä katsaus kauden tärkeimpiin tapahtumiin ja tuleviin hankkeisiin.