GreenICTComp: ICT ja ilmasto –koulutusta opettajille
Vastuullisuus

GreenICTComp: ICT ja ilmasto –koulutusta opettajille

Tervetuloa koulutukseen, jonka jälkeen ymmärrät ICT-alan merkityksen tietoyhteiskunnalle ja tämän kehityksen vaikutukset ilmastoon. Lisäksi ymmärrät miten alan haasteet kytkeytyvät ilmastonmuutoksen ongelmakenttään.

GreenICTComp-hankkeessa koulutetaan opettajia ICT-alan ympäristöosaamisessa. Koulutus sisältää viisi osiota, ja näistä kolmas, ICT ja ilmasto, toteutetaan elo-lokakuussa ja ilmoittautuminen siihen on avoinna.

Koulutuksessa käydään läpi ICT-alan merkittävimpiä jalanjälkivaikutuksia, eli ilmastonmuutosta kiihdyttäviä tekijöitä ja kasvatetaan ymmärrystä tietoyhteiskuntakehityksen tuottamista ilmastovaikutuksista. Nämä vaikutukset ovat jo kaksinkertaisia lentoliikenteeseen nähden ja kasvavat nopeimmin kaikista aloista. Lisäksi koulutuksessa pohditaan kädenjälkivaikutuksia, eli ICT:n positiivisista ilmastovaikutuksista sen sovellusaloille. Läpileikkaavana periaatteena opintojaksossa on systeemipohjainen, kokonaisvaltainen ajattelu.

ICT ja ilmasto -koulutukseen ilmoittautuminen on avointa, eikä sille ole esitietovaatimuksia ilmastonmuutoksesta tai tieto- ja viestintäteknologiasta. Nykyinen tietoyhteiskunta on teknologian läpileikkaama, joten koulutuksesta on hyötyä kaikille opettajille. Varsinaisena kohderyhmänä ovat ensimmäisen ja toisen asteen opettajat, sekä vapaan sivistystyön opettajat, mutta myös kaikki muut aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita.

GreenICTComp koulutushanke pähkinänkuoressa

GreenICTComp-koulutushanke antaa opettajille ideoita kestävän kehityksen, kiertotalouden, systeemiajattelun ja teknologian sisällyttämiseksi opetukseen. Hankkeen sisältöjen pohjana toimii Eurooppalainen GreenComp osaamiskehys ja tutkimus kestävästä tietoyhteiskuntakehityksestä. Hanke vastaa jatko-opinnoissa ja työmarkkinoilla ilmenneeseen tarpeeseen kestävän kehityksen tietopohjan ja ymmärryksen lisäämisestä alasta riippumatta. Hankkeen rahoittaa Opetushallitus ja koulutuksen toteuttavat TIEKE, LUT yliopisto, Itä-Suomen yliopisto ja Turun ammattikorkeakoulu.

Koulutushanke koostuu viidestä osiosta, jotka jokainen toimivat omana kokonaisuutenaan eri ICT-alan kestävyyshaasteiden käsittelyssä. Koulutuksissa käydään läpi ICT-alaa GreenCompin mukaisesti systeemiajattelun ja tulevaisuusajattelun kautta. Kokonaisuuden teema-alueet ovat johdatus kestävään kehitykseen tietoyhteiskunnassa, jossa opitaan tunnistamaan teknologiankehityksen tuomia ongelmia. Kiertotalous-teemassa tutustutaan teknologiaan liittyviin haasteisiin ja mahdollisuuksiin mm. kierrätyksen, materiaalivirtojen ja datankeruun kautta. Lisäksi kokonaisuudessa käsitellään vastuullista tekoälytoimijuutta ja tekoälyn käyttöä pedagogiikan apuvälineenä.

Lisätiedot

projektipäällikkö Antti Sipilä

Lue seuraavaksi

Digitaalinen taloushallinto
Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030
Digitaalinen taloushallinto

Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030

Suomi tavoittelee täyttä siirtymää EU:n standardin mukaisiin verkkolaskuihin (ns. Eurooppa-normin laskuihin) vuoteen 2030 mennessä. Verkkolaskufoorumi on julkaissut tiekartan, joka linjaa keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet siirtymän tukemiseksi. Tiekartta tarjoaa joustavan pohjan kehitystyölle, sillä tavoitteita ja toimenpiteitä voidaan mukauttaa digitaalisten palveluiden kehittyessä.

Timo Simell
Datatalous
Uusi tutkimus korostaa Suomen datatalouden kasvumahdollisuuksia ja kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä
Datatalous

Uusi tutkimus korostaa Suomen datatalouden kasvumahdollisuuksia ja kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan tuore tutkimusraportti tarkastelee datatalouden koon, taloudellisen merkityksen ja vaikuttavuuden mittaamisen mahdollisuuksia sekä haasteita Suomessa. Kokeellisten laskelmien mukaan datainvestointien arvo Suomessa on ollut vajaa kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta. Datatalouden kokonaisindeksissä Suomi sijoittuu hankkeessa luodun Databarometrin mukaan muiden eurooppalaisten maiden tasolle, mutta innovaatioiden osalta jäämme verrokeistamme jälkeen. Suomen datatalouden tarkempi arviointi edellyttää panostuksia mittausmenetelmien ja tiedonkeruun kehittämiseen sekä kansanvälistä yhteistyötä.

Digikyvykkyys
TIEKE hakee myynnin ammattilaista kasvattamaan tuotteidensa ja palveluidensa myyntiä
Digikyvykkyys

TIEKE hakee myynnin ammattilaista kasvattamaan tuotteidensa ja palveluidensa myyntiä

TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry on vaikuttaja, verkottaja ja vauhdittaja digikyvykkyyden, datatalouden, digitaalisen taloushallinnon ja vaikuttavuuden saralla. Haemme nyt myynnin ammattilaista työskentelemään palveluidemme ja tuotteidemme myynnin parissa.