Digi- ja datakyvykkyyden edistäminen logistiikka-alalla

Digi- ja datakyvykkyyden edistäminen logistiikka-alalla

LOBRA-hanke pyrkii vastaamaan logistiikka-alan haasteisiin ja mahdollisuuksiin, joita yhteiskuntamme, yritykset ja yksilöt kohtaavat. Logistiikka-ala on merkittävä, joten sen vaikutukset ulottuvat työllistämisestä tuottavuuden tehostamiseen, digitalisaation kiihdyttämiseen ja automatisaation etujen esiintuomiseen. Hankkeen tavoitteena on edistää uuden teknologian käyttöönottoa logistiikkatoimialalla, parantaa tuottavuutta ja minimoida työyhteisön negatiivisia vaikutuksia.

LOBRA-hanke on kuuden eri toimijan ryhmähanke, jossa TIEKE keskittyy logistiikan digi- ja datamaturiteetin* kartoitukseen, kehittämiseen ja jatkuvaan oppimiseen. Tavoitteena on tuottaa koulutussuunnitelmia ja materiaaleja logistiikan digi- ja dataosaamisen kehittämiseksi sekä kehittää kolme koulutuspakettia logistiikan digitalisaatioon ja datan hyödyntämiseen. Hankkeessa pyritään myös yhdistämään pienempiä toimijoita kattavammin yhteen ja edistämään yritysten liittymistä kansainväliseen TKI-toimintaan.

Hanke vastaa myös logistiikka-alan työpaikkojen rakenteellisiin muutoksiin ja työvoimapulan ratkaisemiseen. Uutta osaamista ja toimintamalleja tarvitaan nopeasti toimintavarmuuden turvaamiseksi ja yritysten kilpailukyvyn edistämiseksi. LOBRA-hanke pyrkii edistämään logistiikan oppimis- ja innovaatioympäristöjä, jotka voivat vastata osaamisen kehittämisen tarpeisiin.

Mitä muutosta ja lisäarvoa LOBRA-hanke tuo?

Suomesta puuttuu kansainvälisen mittaluokan logistiikan harjoitus- ja kokeiluympäristö, johon LOBRA-hanke vastaa. Hanke tuo mukanaan ryhmähanketoiminnan, joka mahdollistaa pk-yrityksille innovaatioympäristön synnyttämisen ja kehittämisen.

LOBRA-hanke keskittyy logistiikan tuote- ja prosessi-innovaatioiden mahdollistamiseen oppimis- ja innovaatioympäristöissä, joissa kehitystyötä voidaan tehdä systemaattisesti. Hanke tarjoaa mahdollisuuden pilotointi- ja testivaiheen toteutukseen ilman, että tuotantoympäristöön tarvitsee hankkia ja implementoida kaikkia laitteita alkuvaiheessa.

Hankkeen uutuusarvo kulminoituu tulevaisuuden tarpeisiin vastaavien logistiikan laboratorioiden kehittymisenä oppilaitoksiin tai yritysten tarpeisiin, ja niiden synnyttämän tietotaidon yhdistämiseen ryhmähankkeessa. LOBRA-hanke selkeyttää toimijoiden keskinäisiä rooleja ja liittää niitä osaksi keskeisimpiin EU-ohjelmiin tähtääviä innovaatiotoimijoita.

Lisäksi hanke tarjoaa ympäristöjä, jotka ovat ketterästi siirrettävissä eri kohteisiin tarpeen mukaan, ja siten nostaa resurssien tehokasta ja järkevää käyttöä. Esimerkkeinä osahankkeiden tuomista lisäarvoista tuovat LIMOWAn demokeskus, TIEKEn digikyvykkyys, Vantaan logistiikkaklusteri, CaaS Nordicin kuljetusjärjestelmämallit, LUTin kestävän valmistuksen virtuaalilabra ja XAMKin logistiikan solmukohta.

LOBRA-hanke tukee pk-yritysten innovaatioita

Tässä on muutamia keskeisiä tapoja, joilla hanke edistää pk-yritysten innovaatioita:

Innovaatioympäristön luominen: LOBRA-hanke tarjoaa pk-yrityksille mahdollisuuden harjoitella, kehittää, kokeilla ja esitellä teknologioitaan aidonoloisissa ympäristöissä. Tämä mahdollistaa pk-yrityksille pääsyn TKI-infrastruktuuriin ja yhteistyöhön muiden toimijoiden kanssa.

Digikyvykkyyden parantaminen: Hankkeessa kehitetään ja jatkojalostetaan digi- ja datakyvykkyyksien testaamista ja jatkuvaa oppimista tukevia välineitä ja menetelmiä. Tämä auttaa pk-yrityksiä parantamaan digikyvykkyyttään ja ottamaan käyttöön kehittyneitä teknologioita.

Koulutus ja materiaalit: LOBRA-hanke tuottaa koulutussuunnitelmia ja materiaaleja digi- ja dataosaamisen kehittämiseksi logistiikassa. Hankkeessa kehitetään kolme koulutuspakettia logistiikan digitalisaatioon ja datan hyödyntämiseen. Koulutusten pilotointi ja palautteen keruu auttavat pk-yrityksiä kehittämään osaamistaan ja hyödyntämään uusia teknologioita.

Yhteistyö ja verkostoituminen: Hankkeessa yhdistetään pienempiä toimijoita kattavammin yhteen ja edistetään yritysten liittymistä kansainväliseen TKI-toimintaan. Tämä mahdollistaa pk-yrityksille laajemman yhteistyön ja verkostoitumisen muiden toimijoiden kanssa.

Monipuolinen näkökulma: LOBRA-hanke palvelee useiden eri toimijoiden omien oppimis-, innovaatio- ja kokeiluympäristöjen kehittämistä kuljetus- ja varastoalaa laajemmin. Tämä mahdollistaa pk-yrityksille monipuolisen näkemyksen muodostamisen ja parhaiden lopputulosten saavuttamisen.


* Digi- ja datamaturiteetti viittaa organisaation kykyyn hyödyntää digitaalisia ja dataan perustuvia ratkaisuja tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti. Se kuvaa, kuinka pitkälle organisaatio on edennyt digitaalisten työkalujen, prosessien ja datan hyödyntämisessä liiketoiminnassaan. Digi- ja datamaturiteetti voidaan jakaa useisiin osa-alueisiin, kuten teknologian käyttöön, datan hallintaan, henkilöstön osaamiseen ja organisaation kykyyn sopeutua digitaalisiin muutoksiin.