Järjestödigi 2020 -kartoitus – Digiä ja viestintää suomalaisissa järjestöissä
Elämää tietoyhteiskunnassa

Järjestödigi 2020 -kartoitus – Digiä ja viestintää suomalaisissa järjestöissä

Järjestödigi-kartoitus selvittää suomalaisten järjestöjen tilaa digitalisaatioon, digiosaamiseen, viestintään ja sosiaalisen median käyttöön liittyen. Kyseessä on neljättä kertaa toteutettava järjestöjen ja yhdistysten digitalisaatiota ja kuudetta kertaa järjestösomen tilaa Suomessa kartoittava kokonaisuus.

Kysely on tarkoitettu järjestöjen ja yhdistysten toimijoille, viestijöille, työntekijöille, luottamushenkilöille ja johtajille, mutta vastata voi myös muussa järjestöroolissa. Keräämme vastauksia kaikilta järjestösektoreilta ja eri kokoisista järjestöistä. Jokainen vastaus on arvokas ja vahvistaa koko suomalaisen järjestökentän tilan hahmottamista aihepiirien tiimoilta. 

Haluamme Järjestödigi-kartoituksella

  • tarjota järjestöille tietoa digitalisaation, digiosaamisen, viestinnän ja somen tilasta Suomessa
  • antaa järjestöille mahdollisuuden peilata omaa tilannettaan tuloksiin
  • esitellä konkreettisia vinkkejä järjestöjen tavoista toimia aihepiirin saralla 
  • sekä pitää yllä keskustelua digiosaamisen ja digitalisaation merkityksestä järjestökentällä. 

Kartoituksen toteuttavat yhteistyössä TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry, Viestintä-Piritta Oy ja Vitec Avoine Oy.

Kyselyn kokonaan täyttäneiden kesken arvomme:

  •  2 Tiviittorin ryhmätestauspakettia digiosaamisen arviointiin. Ryhmäkoko max. 30 henkilöä.
  •  2 osallistumista Viestintä-Pirittan Viestintä-webinaareihin (kesto 2 tuntia) keväällä 2021
  •  1 kpl Yhdistysavain Plus- ja 1 kpl Yhdistysavain Start -palvelu käyttöön vuodeksi veloituksetta

Palkinnot arvotaan kartoituksen julkistamistilaisuuden jälkeen ja voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. 

Järjestödigi-kartoituksen tulokset ja julkaisutilaisuus 10.12.2020

Tilaisuudessa esittelemme Järjestödigi-kartoituksen tulokset. Järjestösome-osuuden yhteydessä Viestintä-Pirittan Piritta julkaisee perinteiseen tapaan myös Järjestösome-trendit 2021.

Voit jo nyt ilmoittautua mukaan tulosten julkistamistilaisuuteen, joka tänä vuonna järjestetään kokonaan verkossa. Tilaisuus järjestetään Zoomissa torstaina 10.12. klo 9-11.30, ja sen loppuun on varattu puoli tuntia aikaa keskustelulle. Haluamme näin tarjota mahdollisuuden järjestöille arvokkaalle vuorovaikutukselle myös verkossa.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Uusi verkkosivusto auttaa ymmärtämään tietosuojaa harrastuksissa
Digikyvykkyys

Uusi verkkosivusto auttaa ymmärtämään tietosuojaa harrastuksissa

Harrastustoiminnan tietosuojaan liittyvä ohjeistava materiaalipaketti on julkaistu tällä viikolla osoitteessa tietosuojaharrastuksissa.fi. Sivuston materiaaleja on kehitetty syksystä 2022 alkaen tietosuojavaltuutetun toimiston ja TIEKEn yhteisessä GDPR4CHLDRN-hankkeessa. Harrastustoimintaa järjestävät yhdistykset, harrastavat lapset ja nuoret, nuorten vanhemmat ja hankkeen ohjausryhmä ovat osallistuneet hankkeeseen antamalla arvokasta palautetta tuotettuihin materiaaleihin läpi koko kehitysprosessin ajan.

Mikko Eloholma
Digikyvykkyys
Monimuotoisuuden johtaminen vaatii tietoisuutta ja sitoutumista   
Digikyvykkyys

Monimuotoisuuden johtaminen vaatii tietoisuutta ja sitoutumista   

Johtajien monimuotoisuusosaaminen on avainasemassa inklusiivisten työyhteisöjen rakentamisessa. Muutoksen toteuttaminen vaatii monimuotoisuuden edistämistä tukevien koulutusten kehittämistä. Ilman johdon sitoutumista monimuotoisuuden tuomat edut jäävät saavuttamatta.

Viestintätoimisto Aivela
Digikyvykkyys
Monimuotoisuus edistää innovaatioita ja kilpailukykyä  
Digikyvykkyys

Monimuotoisuus edistää innovaatioita ja kilpailukykyä  

Monimuotoisuus on noussut keskeiseksi teemaksi työelämässä, ja ICT-ala voi toimia suunnannäyttäjänä muiden toimialojen monimuotoisuustyölle. Netlightin Talent Manager Julius Hurrin ja FIBS ry:n Yritysvastuuasiantuntija Greta Anderssonin mukaan monimuotoisuus edistää innovointia ja parantaa päätöksentekoa. Menestyäkseen monimuotoisuustyössä yritysten on sitouduttava pitkäjänteiseen prosessiin, jossa johdon tuki ja konkreettiset toimet ovat avainasemassa.

Viestintätoimisto Aivela