Julkisen hallinnon API-periaatteet avattu lausunnoille
Digitaaliset prosessit

Julkisen hallinnon API-periaatteet avattu lausunnoille

API-periaatteiden kehittäminen ottaa vastaan palautetta virallisen lausunnon kautta 15.10.2021. On tärkeää, että mahdollisimman moni organisaatio kertoo mielipiteensä. Näin pystytään huomioimaan eri toimialojen näkemykset APIen kehittämisessä.

Julkisen hallinnon API-periaatteiden tarkoituksena on edistää julkisen hallinnon tietojen ja toimintojen tarjoamista sekä hyödyntämistä lähtökohtaisesti ohjelmointirajapintojen avulla. TIEKE on tukenut API-periaatteiden kehittämisestä vastaavaa valtionvarainministeriötä vuoden 2021 aikana tiedottamalla sidosryhmiä kehitystyöstä ja järjestämällä webinaareja ja sidosryhmätyöpajoja aiheesta.

API-periaatteet muodostavat yhteiset toimintaohjeet ja suositukset julkisen hallinnon ohjelmistorajapintakehitykselle ja digitalisaation edistämiselle. Periaatteiden tukimateriaalit tarjoavat käytännönläheisempiä neuvoja ja esimerkkejä periaatteiden käyttöönoton tueksi. Julkisen hallinnon API-periaatteista on aikaisemmin puhuttu linjauksina, mutta väärinkäsitysten välttämiseksi nimi on muutettu API-periaatteiksi.

API on lyhenne englanninkielisestä termistä Application Programming Interface. Suomeksi puhutaan ohjelmointirajapinnoista.

Lausunnot jätettävä 15.10.2021 mennessä

TIEKE ja valtionvarainministeriö järjestivät 30.9.2021 tiedotustilaisuuden lausuntojen antamisesta ja aiempien API-työpajojen tuloksista. Lisätietoja päivitetään myöhemmin tilaisuuden verkkosivulle.

Valtiovarainministeriö pyytää lausuntoja ehdotuksesta kirjallisesti lausuntopalvelu.fi-palvelussa 15.10.2021 mennessä.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!
Digikyvykkyys

Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!

ITK-konferenssi järjestetään ensimmäistä kertaa Tampereella Tampere-talossa 23.–25.4.2025 teemalla ”Paljon uutta, vähän vanhaa, jotain lainattua”. TIEKEläiset ovat tavattavissa koko konferenssin ajan Tampere-talon ensimmäisessä kerroksessa näytepaikalla 129. Mukanamme tuomme innostavan työpajan sekä tietoiskun.

Marko Silventoinen
Digikyvykkyys
Monimuotoisuus voimavarana 
Digikyvykkyys

Monimuotoisuus voimavarana 

Tutkimusten mukaan monimuotoisuus on voimavara, joka tuo monia hyötyjä organisaatioille. Hyötyjä ovat esim. innovointikyvyn ja yhteistyön parantuminen, asiakas- ja henkilöstötyytyväisyyden lisääntyminen, työntekijöiden paremman suoriutumiskyvyn sekä henkilöstön veto- ja pitovoiman vahvistuminen. Tämä vaatii taustaksi hyvää johtajuutta, psykologisesti turvallista työkulttuuria sekä ihmisiä, jotka haluavat aidosti kehittää itseään, osallistua ja nähdä enemmän hyviä puolia kuin huonoja.

Nina From
Digitaalinen taloushallinto
DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa
Digitaalinen taloushallinto

DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa

Datatalouden Uudet Mahdollisuudet – DUM on valtakunnallisesti merkittävä kehittämishanke, joka luo perustan tulevaisuuden digitaaliselle taloushallinnolle ja laajemmin datataloudelle. Tavoitteena on älykäs ja automaattinen taloushallinto. Peppol-sanomat on keskeisessä roolissa, sillä se mahdollistaa tilausten, toimitusten ja laskujen välittämisen standardoidussa muodossa.

Nina From