Nykytilan kartoitus on olennainen askel yrityksen kehityspolulla. Datavalmiuskartoitus tarjoaa selkeän kuvan siitä, missä yritys tällä hetkellä datavalmiuksien suhteen menee ja mitkä ovat sen vahvuudet ja kehityskohteet. Kun yritys tietää nykytilansa, se voi myös paremmin ennakoida tulevia haasteita ja mahdollisuuksia.
Työkalu yrityksen datavalmiuksien arviointiin
Datavalmiuskartoituksen tuloksena syntyvä raportti antaa yleisnäkymän yrityksen valmiuksista ja ehdottaa toimenpiteitä, joihin yrityksen kannattaa datamatkallaan kiinnittää huomiota seuraavia askeleita suunnitellessaan.
Moni yritys on parhaillaan suunnittelemassa tekoälyratkaisujen käyttöönottoa. Datavalmiuksien kartoittaminen auttaa varmistamaan, että yrityksellä on riittävän laadukasta ja relevanttia dataa sekä osaamista, jotta tekoälyratkaisut voivat toimia tehokkaasti ja tuottaa luotettavia tuloksia.
Nykytilan kartoitus ei siis ole vain katsaus menneeseen ja nykyhetkeen, vaan palvelee myös strategisena työkaluna tulevaisuuden suunnitteluun ja kehityskohteiden valintaan.
Datavalmiuksien seitsemän osa-aluetta
Yrityksen datavalmiudet on jaettu seitsemään osa-alueeseen:
- Data liiketoiminnassamme – Kartoituksen ensimmäinen osa-alue keskittyy siihen, miten yritys hyödyntää dataa liiketoiminnassaan ja mitkä voisivat olla hyödyllisiä käyttötapauksia.
- Johto, strategia ja kulttuuri – Tässä osiossa arvioidaan, onko yrityksessä tehty strategia datan hyödyntämiselle, onko johto sitoutunut siihen ja millä tasolla datakulttuuri yrityksessä on.
- Dataosaaminen – Kolmas osa-alue kartoittaa koko yrityksen henkilöstön keskimääräistä dataosaamista. Osataanko dataa käyttää omassa työroolissa ja ymmärretäänkö datan tulkintaa?
- Datan hallinta – Neljäs osa-alue liittyy siihen, onko data selkeästi löydettävissä, onko sille nimetty vastuuhenkilöt, onko se käytettävissä ja saatavilla tarvittaessa sekä onko se laadukasta.
- Analytiikka – Viides osa-alue kartoittaa, miten dataa analysoidaan yrityksessä ja millä tasolla analytiikka on.
- Datan jakaminen – Kuudes osa-alue selvittää, jaetaanko dataa oman yrityksen ulkopuolelle arvoa luovalla tavalla.
- Datavastuullisuus – Viimeinen osa-alue kartoittaa, tiedostetaanko dataan liittyvä lainsäädäntö, ovatko yrityksen toimintatavat selkeät esimerkiksi tietosuojalainsäädännön noudattamiseksi ja onko toiminta eettisellä pohjalla.
Kartoituksen kysymyksiin ei ole oikeita tai vääriä vastauksia, ja niihin kannattaa vastata oman organisaation tilannetta rehellisesti arvioiden. Riittävä datavalmiuksien taso ei ole kaikille yrityksille sama vaan riippuu mm. yrityksen toimintaympäristöstä, koosta ja toimialasta.
Vastaamiseen kannattaa varata aikaa noin 20–30 minuuttia. Mikäli kartoitusta täytetään yhdessä keskustellen, täyttämiseen on hyvä varata aikaa runsaammin. Tulosraportin voi lähettää itselleen sähköpostiin tulevaa käyttöä varten. Kartoituksessa ei kysytä henkilötietoja tai yrityksen tunnistamiseen vaadittavia tietoja.
Datavalmiuskartoituksen on kehittänyt TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry. Kehitystyötä ovat tukeneet DataVa – Datatalousosaamisella vastuullista kilpailukykyä ja Digiyritysneuvonta-hankkeissa kerätyt kokemukset ja palautteet. Pk-yritysten kehittämistyössä karttuneiden kokemusten lisäksi, kartoituksen laadinnassa lähteinä on käytetty myös avoimesti saatavilla olevia suomen- englanninkielisiä valmius- ja maturiteettimalleja.
Lisätiedot: Mikko Eloholma ja Jussi-Pekka Parkkari