Kansainvälinen aikuisten perustaitoja mittaava PIAAC-tutkimus osoitti, että maassamme on jopa miljoona 16–65-vuotiasta, joiden tietotekniikkaa soveltava ongelmanratkaisutaito jää tutkimuksen alimman hyväksyttävän suoritustason alapuolelle: lähes kolmannes testiin osallistuneista ei suoriutunut esimerkiksi sähköpostin tai nettiselaimen peruskäytöstä.
Puutteelliset tietotekniset taidot korostuvat erityisesti yli 50-vuotiaiden ikäryhmissä ja edelleen 60 vuotta täyttäneiden ikäryhmässä; heistä 70 prosenttia pärjää erittäin heikosti digitaalisissa palveluympäristöissä. Alle viisi vuotta Suomessa asuneiden sekä työttömien joukossa oli myös suhteellisen suuri osuus heikkoja tietotekniikan peruskäyttäjiä.
TAITO vahvistaa
Heikot digitaidot ovat omiaan pudottamaan yksilön yhteiskunnan ulkopuolelle. Jos esimerkiksi opiskelu- tai työpaikan haussa ei pääse verkkopalvelujen avulla eteenpäin, epäonnistumiset johtavat turhautumiseen ja lannistumiseen.
Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittamassa TAITO-ohjelmassa lukuisat pilottihankkeet pyrkivät kehittämään koulutusmalleja, joilla eri väestöryhmien tietotekniikkaa soveltava ongelmanratkaisutaito saadaan nykyistä paremmalle tasolle.
Vertainen vahvistaa
Vertaisoppimista hyödyntävät mallit näyttävät tarjoavan erityisen lupaavia tuloksia. Näissä koulutusjärjestelyissä oppijan oma vertainen – kuten toinen maahanmuuttaja – opettaa ja mentoroi, jolloin luottamuksen aste ja yhteisymmärrys ovat useasti paremmalla lähtötasolla kuin perinteisessä opettajajohtoisessa oppimistilanteessa.
Toinen hankkeiden toimintamalli liittyy opetuksen henkilökohtaistamiseen.
Koulutusorganisaation on kyettävä ymmärtämään oppijan tilanne ja tarjottava selkeät tuen mallit. Liian usein heikkoa aikuisoppijaa pallotellaan erilaisten toimijoiden vastaanotolla, jolloin selkeä linja ja varmistettu tuki puuttuvat.
Lue lisää TAITO-ohjelman hankkeista:
https://blogs.sis.uta.fi/taikoja/kaynnissa-olevat-hankkeet/
Neuvontaa kädestä pitäen työpaikoilla
Yksi esimerkki TAITO-ohjelmaan kuuluvista hankkeista on Työväen Sivistysliiton Oppimisvaikeuksista työpaikan osaamisvalmiuksiin -hanke OPPI-VA. Hankkeen tavoite on, että työpaikoilla huomataan, millaisesta tuesta työntekijät hyötyvät.
Toisinaan ohjausta tarvitaan esimerkiksi tilanteeseen, jossa on valittava oikeat sovellukset älypuhelimeen tai tablettiin.
OPPI-VA-hankkeen asiantuntijat neuvovat työpaikoilla kädestä pitäen, miten älytyökaluja käytetään. OPPI-VA-valmennusta hyödyntävät muun muassa SOL Palvelut Oy, Orkla Foods, Fazer Food Services sekä Väinö Paunu Oy.
Lisää tietoa hankesivustolla: www.oppi-va.fi
Digitaitoja työttömien yhdistyksissä
Myös TIEKEn koordinoima InPromptu on yksi TAITO-ohjelman hankkeista. InPromptussa edistetään työttömien ja työttömien yhdistyksissä toimivien tieto- ja viestintäteknistä perusosaamista.
Työttömien yhdistyksillä on tärkeä rooli oman alueensa työtä vailla olevien tavoittamisessa ja digitaitojen edistämisessä. Hanke tukee paikallisia yhdistyksiä ohjaajien kouluttamisella, yhteisillä materiaaleilla sekä neuvontatyöllä. Tavoitteena on, että paikallisyhdistykset järjestävät ja tarjoavat digitaitojen valmennusta omille kävijöilleen matalalla osallistumiskynnyksellä.
Hankkeessa tavoitellaan myös yhteistä työttömien yhdistysten verkostoa digiasoiden ympärille. Yhdistysten toimintaa kehitetään lisäämällä toimijoiden tieto- ja viestintäteknisiä sekä yhteisöllisen työskentelyn taitoja.
Lisää tietoa hankesivustolla: bit.ly/inpromptu