Perehdytys perustaitoihin jatkuu verkossa
Uutta osaamista

Perehdytys perustaitoihin jatkuu verkossa

InPromptu-hankkeen arsenaalista löytyy monenlaisia etäapuvälineitä. Touko-kesäkuussa kartutamme osaamista työnhaun perusteissa.

InPromptu-hankkeessa tuemme yhdistyksiä digiperustaidoissa. Kun työpajat, vertaisohjaus ja lähivalmennukset on tilapäisesti jouduttu jättämään pois laskuista, on keväällä panostettu webinaareihin ja etätukeen, ja toiminta näissä merkeissä jatkuu ainakin juhannukselle.

Webinaareista valmiuksia työnhakuun

29.5. LinkedInin perusteet – profiilin luominen ja yleisimmät toiminnot

Koulutuksessa käydään läpi LinkedIn profiilin luominen, erilaisten profiilien hyötyjä ja käyttämistapoja sekä yleisimmät toiminnot ja asetukset. Webinaari toimii hyvänä perehdytyksenä LinkedIn-tilin ja profiilin sujuvaan luomiseen ja käyttöönottoon.

11.6. Piilotyöpaikoista tarvetyöpaikkoihin – askeleet uudenlaiseen työnhakuun

Webinaarissa tehdään sukellus piilossa olevien työmahdollisuuksien maailmaan ja potentiaaliin. Webinaari antaa askelmerkit, miten lähteä etsimään ja hakemaan piilossa olevia työmahdollisuuksia.

Digitukea itseopiskeluna, sähköpostilla ja puhelimitse

Kevään kuluessa olemme järjestäneet useita webinaareja yhdistysten toiminnassa mukana olevien digitaalisen perusosaamisen tukemiseksi. Esitykset ja tallenteet ovat katsottavissa hankkeen verkkosivuilla.

Sähköpostitse tukea ja neuvontaa perusasioissa on edelleen saatavilla: info.inpromptu@gmail.com.

Helsingin työkanava HeTy:n digituen antajat tavoittaa puhelimitse maanantaista torstaihin klo 10-14 numerosta 09 4763 0399.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Uusi verkkosivusto auttaa ymmärtämään tietosuojaa harrastuksissa
Digikyvykkyys

Uusi verkkosivusto auttaa ymmärtämään tietosuojaa harrastuksissa

Harrastustoiminnan tietosuojaan liittyvä ohjeistava materiaalipaketti on julkaistu tällä viikolla osoitteessa tietosuojaharrastuksissa.fi. Sivuston materiaaleja on kehitetty syksystä 2022 alkaen tietosuojavaltuutetun toimiston ja TIEKEn yhteisessä GDPR4CHLDRN-hankkeessa. Harrastustoimintaa järjestävät yhdistykset, harrastavat lapset ja nuoret, nuorten vanhemmat ja hankkeen ohjausryhmä ovat osallistuneet hankkeeseen antamalla arvokasta palautetta tuotettuihin materiaaleihin läpi koko kehitysprosessin ajan.

Mikko Eloholma
Digikyvykkyys
Monimuotoisuuden johtaminen vaatii tietoisuutta ja sitoutumista   
Digikyvykkyys

Monimuotoisuuden johtaminen vaatii tietoisuutta ja sitoutumista   

Johtajien monimuotoisuusosaaminen on avainasemassa inklusiivisten työyhteisöjen rakentamisessa. Muutoksen toteuttaminen vaatii monimuotoisuuden edistämistä tukevien koulutusten kehittämistä. Ilman johdon sitoutumista monimuotoisuuden tuomat edut jäävät saavuttamatta.

Viestintätoimisto Aivela
Digikyvykkyys
Monimuotoisuus edistää innovaatioita ja kilpailukykyä  
Digikyvykkyys

Monimuotoisuus edistää innovaatioita ja kilpailukykyä  

Monimuotoisuus on noussut keskeiseksi teemaksi työelämässä, ja ICT-ala voi toimia suunnannäyttäjänä muiden toimialojen monimuotoisuustyölle. Netlightin Talent Manager Julius Hurrin ja FIBS ry:n Yritysvastuuasiantuntija Greta Anderssonin mukaan monimuotoisuus edistää innovointia ja parantaa päätöksentekoa. Menestyäkseen monimuotoisuustyössä yritysten on sitouduttava pitkäjänteiseen prosessiin, jossa johdon tuki ja konkreettiset toimet ovat avainasemassa.

Viestintätoimisto Aivela