Reaaliaikatalouden sanastotyö tehostaa taloushallintoa
Digitaalinen taloushallinto

Reaaliaikatalouden sanastotyö tehostaa taloushallintoa

Kuntaliitto, TIEKE ja Yrityksen digitalous -hanke toteuttavat sanaston, jossa kuvataan talouden termejä huomioiden myös reaaliaikatalouden, kuten esimerkiksi verkkolaskutuksen ja taloudenhallintaohjelmien tarpeet.

Alkuperäinen kirjoitus on julkaistu Kuntaliiton sivuilla.

Kuntaliitto, Tieke ja Yrityksen digitalous -hanke toteuttavat sanaston, jossa kuvataan talouden termejä huomioiden myös reaaliaikatalous, kuten esimerkiksi verkkolaskutuksen ja taloudenhallintaohjelmien tarpeet. Pyrkimys on tuottaa sanasto, jota voitaisiin käyttää myös muissa pohjoismaissa. Työ käynnistyi kuntien digiviikoilla kesäkuussa 2022.

– Taloushallinto-ohjelmissa käytetään erilaisia verkkolaskutuksen ja taloushallinnon termejä kuvaamaan samoja asioita. Tästä aiheutuu ongelmia käyttäjille. He eivät välttämättä ymmärrä mitä esimerkiksi verkkolaskutuksen tai taloushallinnon ohjeissa tai aihetta käsittelevillä verkkosivuilla kerrotaan, kertoo Timo Simell Tiekestä.

Työssä paneudutaan rakenteellisiin kuitteihin ja hankintasanomiin liittyviin termeihin. Hankintasanoma-termejä käytetään yritysten ja muiden organisaatioiden kuten kuntien välisissä tilaus- ja toimitusprosesseissa. Tavoitteena on sopia, mitä termejä ohjelmistoissa käytetään esimerkiksi kuvaamaan tilausta tai toimitusta.

Perustermit tullaan määrittelemään englannin lisäksi suomeksi ja ruotsiksi.

– Suomenkieliset termit helpottavat asioiden ymmärtämistä ja vähentävät väärinkäsityksiä, jatkaa Simell.

Sanastotyötä edistetään osana Yrityksen digitalous -hanketta. Syksyn aikana järjestetään työpajoja, joihin etsitään osallistujia.

– Ensimmäiseksi rajaamme mitä täsmälleen tavoittelemme. Työn rajausta tehdään kuntien digiviikoilla järjestettävässä tilaisuudessa, toteaa verohallinnon Mikael af Hallström, joka vastaa työpajoista.

– Mitä enemmän käsitteitä, sen enemmän työpajoja. Oletettavasti käsitteitä on näin alkuun muutama kymmen, joten työ on toteutettavissa kolmella-viidellä työpajalla elokuun lopusta alkaen.

Sanastotyöhön voi ilmoittautua mukaan

– Sanastojen käyttö on osa kunnan tiedolla johtamista. Se tukee myös kunnan talous- ja substanssiyksiköiden vuorovaikutusta ja kommunikointia, toteaa Kuntaliiton Jaana Nevalainen.

Sanastotyöhön etsitään mukaan asiantuntijoita niin kunnista kuin yrityksistä, joita asia koskee. Voit ilmoittautua lähettämällä sähköpostia Jaana Nevalaiselle Kuntaliittoon jaana.nevalainen[at]kuntaliitto.fi.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Havaintoja sisälogistiikan pk-yritysten digitalisaatiosta
Digikyvykkyys

Havaintoja sisälogistiikan pk-yritysten digitalisaatiosta

Sisälogistiikan digitalisoituessa tarvitaan pikaista osaamisen kehittämistä henkilöstölle, esihenkilöille ja johdolle. Digikyvykkyyden edistämisessä on tärkeä ensin selvittää nykyinen digiosaamisen taso. LogDigiS-hankkeessa yritysten digitaalisen osaamisen vahvuuksia ja kehittämiskohteita tunnistettiin digimaturiteettitestauksen ja yrityshaastatteluiden avulla. Tulosten perusteella sisälogistiikan parissa toimivien pk-yritysten suurimpia kehittämiskohteita digitalisaation saralla ovat toiminnanohjaus- ja varastonhallintajärjestelmien käytön osaaminen ja hyödyntäminen sekä sisäinen viestintä.

Jari Salo
Digikyvykkyys
Digitaidot ovat keskeinen kyvykkyys meille kaikille
Digikyvykkyys

Digitaidot ovat keskeinen kyvykkyys meille kaikille

Digitaitojen hallinta ja uusien taitojen oppiminen on keskeistä niin opinnoissa, työelämässä kuin vapaa-ajalla. Perustaitojen hallinta mahdollistaa osaamisen soveltamisen ja helpottaa myös uusien taitojen oppimista. Valtakunnallisen Digitaitomerkistön avulla todennetaan keskeiset digiperustaidot ja edetään portaittain aina mm. uusien teknologioiden tuomien mahdollisuuksien tunnistamiseen ja ongelmanratkaisutaitojen kehittymiseen. Digitaitomerkistön osaamismerkkejä onkin myönnetty yli 56.000 kappaletta!

Merja Sjöblom
Digitaalinen taloushallinto
Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030
Digitaalinen taloushallinto

Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030

Suomi tavoittelee täyttä siirtymää EU:n standardin mukaisiin verkkolaskuihin (ns. Eurooppa-normin laskuihin) vuoteen 2030 mennessä. Verkkolaskufoorumi on julkaissut tiekartan, joka linjaa keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet siirtymän tukemiseksi. Tiekartta tarjoaa joustavan pohjan kehitystyölle, sillä tavoitteita ja toimenpiteitä voidaan mukauttaa digitaalisten palveluiden kehittyessä.

Timo Simell