ICT-sopimusten avainkohtia: Lisenssimaksujen tarkastusoikeus
Digikyvykkyys

Kuva: Heikki Pälviä

ICT-sopimusten avainkohtia: Lisenssimaksujen tarkastusoikeus

Maksaako lisenssinsaaja lisenssimaksunsa tunnollisesti? Lakimies Kari Keturi avaa kirjoituksissaan ict-sopimustekstien keskeisiä kohtia.

Lisenssinantaja haluaa varmistaa, että lisenssinsaaja maksaa ohjelmistolisenssien käytöstä täysimääräiset lisenssimaksut koko sopimuskaudelta. Lisenssinantaja pystyy usein käyttämään erilaisia ohjelmistoteknisiä seurantakeinoja lisenssivalvonnassa tai lisenssinantaja saattaa saada tietoa lisenssien käyttömääristä myös muilta tahoilta kuin lisenssikumppaniltaan.

Toisinaan ohjelmistotuote voi kuitenkin olla sellainen, että sen tekninen seuranta on hankalaa. Esimerkiksi eräissä OEM-lisenssijärjestelyissä lisenssinsaajan voi olla verraten helppo hyödyntää hankkimaansa teknologiaa laajalti omissa tuotteissaan ilman että lisenssinantaja on täysin selvillä, kuinka paljon lisenssejä on tosiasiassa käytössä.

Kaikissa tapauksissa, joissa lisenssinantajalla ei ole täyttä varmuutta tarkoista lisenssien käyttömääristä ja lisenssimaksujen oikeasta tuloutuksesta, kannattaa lisenssisopimukseen ottaa sopimuslauseke, joka antaa tarvittaessa oikeuden tarkistuttaa lisenssinsaajan lisenssikirjanpito. Yleensä sopimuksissa auditointioikeus annetaan lkopuoliselle KHT-tilintarkastusyhtiölle, jonka laskun maksaa tarkastuksen kohde, jos lisenssimaksut ovat olleet liian pienet.

Lue seuraavaksi

Digitaalinen taloushallinto
Peppol-koulutuksen työpajan tuloksia
Digitaalinen taloushallinto

Peppol-koulutuksen työpajan tuloksia

TIEKE toteuttaa Peppol-koulutuksen ammattikorkeakoulun opettajille. Koulutuksen suunnitteluun liittyvä työpaja pidettiin kesäkuun alussa. Se oli suunnattu Peppol-asiantuntijoille. Työpajan tarkoituksena oli selvittää, mitä tulevassa Peppol-kouluttajakoulutuksessa pitäisi ottaa huomioon. Keskustelun runkona käytettiin aiemman pilottikoulutuksen työpajan rakennetta ja tuloksia.

Nina From
Digikyvykkyys
Digitaaliset osaamismerkit – avain näkyvään osaamiseen
Digikyvykkyys

Digitaaliset osaamismerkit – avain näkyvään osaamiseen

Useimmissa työtehtävissä vaaditaan digiosaamista – mutta miten todentaa osaaminen? Valtakunnallinen Digitaitomerkistö tarjoaa selkeän, kansallisiin ja kansainvälisiin viitekehyksiin pohjautuvan mallin osaamisen tunnistamiseen. Merkkien suoritusmäärät ovat jatkuvassa kasvussa, ja niitä onkin kesäkuun 2025 loppuun mennessä myönnetty jo 65.000 kappaletta! Myös muuta osaamista on helppo todentaa osaamismerkkien avulla!

Merja Sjöblom
Vastuullisuus
Työssäoppiminen DEI-teemojen äärellä – kokemuksia EDIFY-EDU-hankkeesta
Vastuullisuus

Työssäoppiminen DEI-teemojen äärellä – kokemuksia EDIFY-EDU-hankkeesta

EDIFY-EDU on eurooppalainen Erasmus+ -yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on vahvistaa osaamista monimuotoisuuden, tasa-arvon ja inkluusion (DEI/EDI) teemoissa erityisesti pk-yritysten ja johtamisen näkökulmasta. Hanke tarjoaa monipuolisen koulutuskokonaisuuden, joka koostuu kaikille avoimesta englanninkielisestä MOOC-verkkokurssista, maakohtaisesti räätälöitävästä erikoistumiskurssista sekä työelämälähtöisestä työssäoppimisjaksosta.

Nina From