ICT-sopimusten avainkohtia: Lisenssimaksujen tarkastusoikeus
Digitaaliset prosessit

Kuva: Heikki Pälviä

ICT-sopimusten avainkohtia: Lisenssimaksujen tarkastusoikeus

Maksaako lisenssinsaaja lisenssimaksunsa tunnollisesti? Lakimies Kari Keturi avaa kirjoituksissaan ict-sopimustekstien keskeisiä kohtia.

Lisenssinantaja haluaa varmistaa, että lisenssinsaaja maksaa ohjelmistolisenssien käytöstä täysimääräiset lisenssimaksut koko sopimuskaudelta. Lisenssinantaja pystyy usein käyttämään erilaisia ohjelmistoteknisiä seurantakeinoja lisenssivalvonnassa tai lisenssinantaja saattaa saada tietoa lisenssien käyttömääristä myös muilta tahoilta kuin lisenssikumppaniltaan.

Toisinaan ohjelmistotuote voi kuitenkin olla sellainen, että sen tekninen seuranta on hankalaa. Esimerkiksi eräissä OEM-lisenssijärjestelyissä lisenssinsaajan voi olla verraten helppo hyödyntää hankkimaansa teknologiaa laajalti omissa tuotteissaan ilman että lisenssinantaja on täysin selvillä, kuinka paljon lisenssejä on tosiasiassa käytössä.

Kaikissa tapauksissa, joissa lisenssinantajalla ei ole täyttä varmuutta tarkoista lisenssien käyttömääristä ja lisenssimaksujen oikeasta tuloutuksesta, kannattaa lisenssisopimukseen ottaa sopimuslauseke, joka antaa tarvittaessa oikeuden tarkistuttaa lisenssinsaajan lisenssikirjanpito. Yleensä sopimuksissa auditointioikeus annetaan lkopuoliselle KHT-tilintarkastusyhtiölle, jonka laskun maksaa tarkastuksen kohde, jos lisenssimaksut ovat olleet liian pienet.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!
Digikyvykkyys

Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!

ITK-konferenssi järjestetään ensimmäistä kertaa Tampereella Tampere-talossa 23.–25.4.2025 teemalla ”Paljon uutta, vähän vanhaa, jotain lainattua”. TIEKEläiset ovat tavattavissa koko konferenssin ajan Tampere-talon ensimmäisessä kerroksessa näytepaikalla 129. Mukanamme tuomme innostavan työpajan sekä tietoiskun.

Marko Silventoinen
Digikyvykkyys
Monimuotoisuus voimavarana 
Digikyvykkyys

Monimuotoisuus voimavarana 

Tutkimusten mukaan monimuotoisuus on voimavara, joka tuo monia hyötyjä organisaatioille. Hyötyjä ovat esim. innovointikyvyn ja yhteistyön parantuminen, asiakas- ja henkilöstötyytyväisyyden lisääntyminen, työntekijöiden paremman suoriutumiskyvyn sekä henkilöstön veto- ja pitovoiman vahvistuminen. Tämä vaatii taustaksi hyvää johtajuutta, psykologisesti turvallista työkulttuuria sekä ihmisiä, jotka haluavat aidosti kehittää itseään, osallistua ja nähdä enemmän hyviä puolia kuin huonoja.

Nina From
Digitaalinen taloushallinto
DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa
Digitaalinen taloushallinto

DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa

Datatalouden Uudet Mahdollisuudet – DUM on valtakunnallisesti merkittävä kehittämishanke, joka luo perustan tulevaisuuden digitaaliselle taloushallinnolle ja laajemmin datataloudelle. Tavoitteena on älykäs ja automaattinen taloushallinto. Peppol-sanomat on keskeisessä roolissa, sillä se mahdollistaa tilausten, toimitusten ja laskujen välittämisen standardoidussa muodossa.

Nina From