ICT-sopimusten avainkohtia: Lisenssimaksujen tarkastusoikeus
Digitaaliset prosessit

Kuva: Heikki Pälviä

ICT-sopimusten avainkohtia: Lisenssimaksujen tarkastusoikeus

Maksaako lisenssinsaaja lisenssimaksunsa tunnollisesti? Lakimies Kari Keturi avaa kirjoituksissaan ict-sopimustekstien keskeisiä kohtia.

Lisenssinantaja haluaa varmistaa, että lisenssinsaaja maksaa ohjelmistolisenssien käytöstä täysimääräiset lisenssimaksut koko sopimuskaudelta. Lisenssinantaja pystyy usein käyttämään erilaisia ohjelmistoteknisiä seurantakeinoja lisenssivalvonnassa tai lisenssinantaja saattaa saada tietoa lisenssien käyttömääristä myös muilta tahoilta kuin lisenssikumppaniltaan.

Toisinaan ohjelmistotuote voi kuitenkin olla sellainen, että sen tekninen seuranta on hankalaa. Esimerkiksi eräissä OEM-lisenssijärjestelyissä lisenssinsaajan voi olla verraten helppo hyödyntää hankkimaansa teknologiaa laajalti omissa tuotteissaan ilman että lisenssinantaja on täysin selvillä, kuinka paljon lisenssejä on tosiasiassa käytössä.

Kaikissa tapauksissa, joissa lisenssinantajalla ei ole täyttä varmuutta tarkoista lisenssien käyttömääristä ja lisenssimaksujen oikeasta tuloutuksesta, kannattaa lisenssisopimukseen ottaa sopimuslauseke, joka antaa tarvittaessa oikeuden tarkistuttaa lisenssinsaajan lisenssikirjanpito. Yleensä sopimuksissa auditointioikeus annetaan lkopuoliselle KHT-tilintarkastusyhtiölle, jonka laskun maksaa tarkastuksen kohde, jos lisenssimaksut ovat olleet liian pienet.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Havaintoja sisälogistiikan pk-yritysten digitalisaatiosta
Digikyvykkyys

Havaintoja sisälogistiikan pk-yritysten digitalisaatiosta

Sisälogistiikan digitalisoituessa tarvitaan pikaista osaamisen kehittämistä henkilöstölle, esihenkilöille ja johdolle. Digikyvykkyyden edistämisessä on tärkeä ensin selvittää nykyinen digiosaamisen taso. LogDigiS-hankkeessa yritysten digitaalisen osaamisen vahvuuksia ja kehittämiskohteita tunnistettiin digimaturiteettitestauksen ja yrityshaastatteluiden avulla. Tulosten perusteella sisälogistiikan parissa toimivien pk-yritysten suurimpia kehittämiskohteita digitalisaation saralla ovat toiminnanohjaus- ja varastonhallintajärjestelmien käytön osaaminen ja hyödyntäminen sekä sisäinen viestintä.

Jari Salo
Digikyvykkyys
Digitaidot ovat keskeinen kyvykkyys meille kaikille
Digikyvykkyys

Digitaidot ovat keskeinen kyvykkyys meille kaikille

Digitaitojen hallinta ja uusien taitojen oppiminen on keskeistä niin opinnoissa, työelämässä kuin vapaa-ajalla. Perustaitojen hallinta mahdollistaa osaamisen soveltamisen ja helpottaa myös uusien taitojen oppimista. Valtakunnallisen Digitaitomerkistön avulla todennetaan keskeiset digiperustaidot ja edetään portaittain aina mm. uusien teknologioiden tuomien mahdollisuuksien tunnistamiseen ja ongelmanratkaisutaitojen kehittymiseen. Digitaitomerkistön osaamismerkkejä onkin myönnetty yli 56.000 kappaletta!

Merja Sjöblom
Digitaalinen taloushallinto
Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030
Digitaalinen taloushallinto

Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030

Suomi tavoittelee täyttä siirtymää EU:n standardin mukaisiin verkkolaskuihin (ns. Eurooppa-normin laskuihin) vuoteen 2030 mennessä. Verkkolaskufoorumi on julkaissut tiekartan, joka linjaa keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet siirtymän tukemiseksi. Tiekartta tarjoaa joustavan pohjan kehitystyölle, sillä tavoitteita ja toimenpiteitä voidaan mukauttaa digitaalisten palveluiden kehittyessä.

Timo Simell