Taloushallinnon sanomavälitys tarjoaa ratkaisun yritysten vastuullisuustietojen siirtoon
Digitaalinen taloushallinto

Taloushallinnon sanomavälitys tarjoaa ratkaisun yritysten vastuullisuustietojen siirtoon

Tiukentuvat vastuullisuusvaatimukset haastavat yritykset keräämään ja siirtämään tuotteiden ja toiminnan vastuullisuustietoja läpi toimitusketjujen. Yksi ratkaisu tähän löytyy olemassa olevasta taloushallinnon sanomavälityksestä.

EU:n vastuullisuusraportointivelvoitteet (CSRD) ja tuotepassivaatimukset laajenevat tulevina vuosina koskemaan yhä useampia yrityksiä. Jotta yritykset selviävät uusista velvoitteista, niiden täytyy löytää tehokas tapa kerätä ja siirtää vastuullisuustietoja yritysten välillä.

Tällä hetkellä moni yritys kerää käsin ja takautuvasti vastuullisuustietoja esimerkiksi sähköpostin välityksellä Excel-taulukoissa.

”Vastuullisuusvaatimukset tulevat jo vihreän rahoituksen ja projektitalouden kautta ihan arkeen. Esimerkiksi meillä rakennusalalla tämä näkyy niin, että rakennushankkeille ja usean rakennusalan yrityksen omaan vastuullisuusohjelmaan ja -raportointiin tarvitaan numerotietoja, joilla vastuullisuutta mitataan. Ihan tuotetasolta saakka”, Rakennustietosäätiö RTS:n tutkimusjohtaja Tommi Arola kertoo.

Verohallinnon kehitysasiantuntija Johanna Kotipelto painottaa, että data pitää saada liikkumaan tehokkaasti:

”Käytännössä vastuullisuusraportointi kulkee tilintarkastuksen ja talousraportoinnin kanssa käsi kädessä. Tässä taloushallinnossa käytössä olevan Peppol-sanomien mekanismi on erityisen kiinnostava, koska sillä voidaan yhdistää taloustieto ja tuotetieto, mikä helpottaa vastuullisuusraportointia. Peppolin avulla on mahdollista automatisoidusti välittää yrityksestä toiseen tietoa käyttäen aina samaa standardimuotoa noudattavia sähköisiä asiakirjoja.”

Olemassa olevia rakenteita kannattaa hyödyntää

TIEKEn järjestämissä työpajoissa ovat nousseet esiin yritysten haasteet vastuullisuusraportoinnissa: käytössä oleva data ei kata kaikkia vaatimuksia, datan keräämis- ja raportointitavat vaihtelevat, ja taloushallinnon sanomista puuttuvat standardit vastuullisuustiedoille.

”Suurin haaste on se, jos tuote- ja tilaustiedot eivät ole rakenteisesti tallennettuna tietokannoissa – eli systemaattisesti tietyssä muodossa. Tällöin niiden selvittäminen jälkikäteen on työlästä.  Joudumme usein nojaamaan toimittajien kykyyn raportoida tietoja”, rakennusyhtiö Firan projektipäällikkö Hannes Ilveskoski kertoo.

Asiaan saataneen kuitenkin helpotusta, sillä EU:n standardointijärjestö CEN valmistelee ehdotusta vastuullisuus- ja tuotepassitietojen siirtämisestä Peppol-sanomien ja verkkolaskujen mukana. Ehdotuksen odotetaan valmistuvan vuoden 2025 loppuun mennessä.

”Olemassa olevien rakenteiden hyödyntäminen on järkevää. Jos ajattelemme hankintaketjuja, mitä pidempi ketju on ja mitä enemmän alkuperätietoa tai jäljitettävyyttä joudutaan kuljettamaan, sitä tärkeämpää on löytää yhdenmukainen ja aina mukana oleva ratkaisu”, Johanna Kotipelto toteaa.

Rakennusala näyttää suuntaa

Rakennusalalla monen toimijan toimitusketjut ovat yleisiä, ja alalla onkin otettu aktiivinen rooli vastuullisuustietojen digitaalisen siirron kehittämisessä. Käytännöistä voivat hyötyä muutkin toimialat.

”Olemme tehneet ensimmäiset toimitusketjukohtaiset tietovirtakuvat Rakennusteollisuus RT:n toimitusketjun digitalisointiprojektin avulla. Näiden avulla näemme, mikä tieto kulkee missäkin toimitusketjussa, kenelle ja miten. Tämä auttaa meitä liittämään vastuullisuustiedon tuotteiden, toimitusketjujen ja rakennustuotannon prosesseihin”, RTS:n Arola sanoo.

Fira kehittää järjestelmiään vastuullisuusraportointia varten.

”Kehitämme järjestelmiämme niin, että voimme yhdistää tilausten ja työmaiden varastotiedot. Näin saamme tarkat tiedot kohteissa käytetyistä materiaaleista ja määristä”, Ilveskoski kertoo.

Muutos tapahtuu nopeasti

Alan toimijat uskovat merkittävien muutosten tapahtuvan seuraavan viiden vuoden aikana.

 ”Tiedon liikuttamisen kulttuuri on muutoksessa. Vastuullisuusraportointi velvoittaa meitä tekemään asioita eri tavalla. Samalla teknologiapaine tulee rytinällä tekoälyn ja muiden ratkaisujen myötä”, Arola arvioi.

”Käytännössä suurimpia konkreettisia muutoksia tulee olemaan läpimenon kehitys ja sen vaikutukset koko toimitusketjuun. Vastuullisuusvaatimukset tiukentuvat ja tiedon pitää olla rakenteellisesti hallussa”, Ilveskoski täydentää.

TIEKE tukee muutosta

TIEKE toimii aktiivisesti digitalisaation edistäjänä. Yhdistys tuo yhteen eri toimijat kehittämään yhteisiä ratkaisuja.

”TIEKE on äärimmäisen arvokas yhteistyökumppani. Heillä on vuosikymmenten kokemus siitä, miten pistemäisistä ratkaisuista onnistutaan kehittämään sujuvoittavia toimintatapoja ja miten otetaan eri osapuolet yhteen”, Kotipelto kiittää.

Alan toimijat toivovat TIEKEltä tukea erityisesti ohjelmistotalojen valmiuksien arviointiin.

 ”Toivomme asiantuntijanäkemystä siitä, miten ohjelmistotalot ymmärtävät tuote- ja tilaustoimitusketjun standardit ja pystyvätkö heidän järjestelmänsä hallitsemaan tietoa standardien mukaisesti”, Ilveskoski toteaa.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!
Digikyvykkyys

Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!

ITK-konferenssi järjestetään ensimmäistä kertaa Tampereella Tampere-talossa 23.–25.4.2025 teemalla ”Paljon uutta, vähän vanhaa, jotain lainattua”. TIEKEläiset ovat tavattavissa koko konferenssin ajan Tampere-talon ensimmäisessä kerroksessa näytepaikalla 129. Mukanamme tuomme innostavan työpajan sekä tietoiskun.

Marko Silventoinen
Digikyvykkyys
Monimuotoisuus voimavarana 
Digikyvykkyys

Monimuotoisuus voimavarana 

Tutkimusten mukaan monimuotoisuus on voimavara, joka tuo monia hyötyjä organisaatioille. Hyötyjä ovat esim. innovointikyvyn ja yhteistyön parantuminen, asiakas- ja henkilöstötyytyväisyyden lisääntyminen, työntekijöiden paremman suoriutumiskyvyn sekä henkilöstön veto- ja pitovoiman vahvistuminen. Tämä vaatii taustaksi hyvää johtajuutta, psykologisesti turvallista työkulttuuria sekä ihmisiä, jotka haluavat aidosti kehittää itseään, osallistua ja nähdä enemmän hyviä puolia kuin huonoja.

Nina From
Digitaalinen taloushallinto
DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa
Digitaalinen taloushallinto

DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa

Datatalouden Uudet Mahdollisuudet – DUM on valtakunnallisesti merkittävä kehittämishanke, joka luo perustan tulevaisuuden digitaaliselle taloushallinnolle ja laajemmin datataloudelle. Tavoitteena on älykäs ja automaattinen taloushallinto. Peppol-sanomat on keskeisessä roolissa, sillä se mahdollistaa tilausten, toimitusten ja laskujen välittämisen standardoidussa muodossa.

Nina From