Tulevaisuudenkestävän teknologian vauhdissa
Datatalous

Tulevaisuudenkestävän teknologian vauhdissa

Oletko valmis ympäristön, lainsäädännön ja eettiset kysymykset huomioon ottavaan digitalisaatioon? Tänä vuonna kansainvälisen teknologiakonferenssi Mindtrekin ohjelmapolku Sustainable and Future-proof Tech tarjoili asiantuntijoiden näkemyksiä näistä kriittisistä teemoista. Tässä artikkelissa luomme tiiviin katsauksen ohjelmaan ja kannustamme syventymään aiheisiin tallenteiden kautta.

TIEKEn toiminnanjohtaja Hanna Niemi-Hugaerts avasi ohjelman erittelemällä kestävän digitalisaation rakennuspalikoita. Hän painotti, että teknologian vastuullisuus kattaa laajan kirjon aiheita aina ilmastonmuutoksesta datan hyödyntämisen etiikkaan. Kun sekä teknologian kehittäjät että hyödyntäjät huomioivat vastuullisuuden laaja-alaisesti, luomme tulevaisuuden tietoyhteiskuntaa kestävällä tavalla.

Green ICT: kestävää tulevaisuutta rakentamassa

Ensimmäisessä ohjelmakokonaisuudessa syvennyttiin Green ICT:hen sukeltamalla kansallisen ICT-alan ilmasto- ja ympäristöstrategian nykyhetken näkymiin sekä työkaluihin, joiden avulla kestäviä ICT-ratkaisuja voidaan kehittää, vertailla ja hankkia. Ilmastonmuutoksen ollessa globaalien keskusteluiden ja muutoksen keskiössä, teknologiaratkaisujen ympäristövaikutusten arviointi on ensisijaisen tärkeää.

Datan ja digitalisaation sääntely: miten pysyä kartalla?

Toinen ohjelmakokonaisuus toteutettiin suomeksi, ja se keskittyi nykyiseen sekä tulevaan datataloutta ja digitalisaatiota koskevaan sääntelyyn. Niin yksilöiden kuin organisaatioiden on syytä tuntea sääntelyn keskeiset sisällöt sekä niiden noudattamiseksi kuin tulevaisuuteen valmistautumiseksi.

Datan ja tekoälyn etiikka: navigointi uusien kysymysten äärellä

Kolmannessa  ohjelmakokonaisuudessa kohdistettiin katseet teknologian hyödyntämisen eettisiin kysymyksiin. Data ja tekoäly saavat yhä suurempaa roolia elämässämme, minkä vuoksi niihin liittyvien eettisten kysymyksien ymmärtäminen ja yhteisten ratkaisuiden löytäminen on alati tärkeämpää.

Olitpa sitten Green ICT:n, dataetiikan ja lainsäädännön konkari tai vasta tutustumassa aiheisiin, asiantuntijapuheenvuorojen tallenteet tarjoavat ajankohtaista tietoa. Noin puolituntiset tallenteet löytyvä TIEKEn YouTube-kanavan Mindtrek-soittolistalta. Tapahtuman ohjelman löydät Mindtrek 2023 -sivustolta, esitysmateriaalit Slidesharesta ja tapahtumatunnelmiin voi palata Flickr-kuvapalvelussa.

Mindtrek-tapahtuman Sustainable and Future-proof Tech -ohjelmapolun järjestivät yhteistyössä TIEKE, Mindtrek ja Coss ry. Kiitämme lämpimästi kaikkia puhujia, jotka jaoitte asiantuntemustanne tapahtumassa!

Lue seuraavaksi