Verkkolaskujen data avaa uusia mahdollisuuksia
Ajankohtaista

Verkkolaskujen data avaa uusia mahdollisuuksia

Taloushallinnon dokumenttien dataa voidaan hyödyntää monipuolisesti eri liiketoimintaprosesseissa. Pilottihankkeet osoittavat, että esimerkiksi tuotteiden jäljitettävyystieto voidaan sisällyttää verkkolaskuihin, mikä tehostaa yritysten toimintaa ja säästää resursseja. Digitaalinen tuotepassikokeilu ja rakennusteollisuuden tilaamisen pilotti ovat jo näyttäneet käytännössä, miten taloushallinnon sanomia voidaan hyödyntää uusilla tavoilla.

Laskuilla ja muilla taloushallinnon dokumenteilla kulkeva data voi avata yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Tuoreet pilottihankkeet osoittavat, että samaa dataa voidaan hyödyntää monipuolisesti erilaisissa liiketoimintaprosesseissa.

Olemme tunnistaneet, että taloussanomiin voi sisällyttää esimerkiksi tuotteiden jäljitettävyystietoa joko tietokentässä tai liitteenä. Tämä tehostaa prosesseja ja avaa uusia mahdollisuuksia.

Verohallinnon kehitysasiantuntija Johanna Kotipelto

Pilottihankkeet osoittavat käytännön hyödyt

Yrityksen digitalous -hankkeessa toteutettu digitaalinen tuotepassikokeilu osoitti keväällä 2024, miten tuotteiden tuotetiedot voidaan varmentaa luotettavasti. Kokeilussa tuotepassiin liitettiin tieto tuotteen valmistaneesta yrityksestä, joka varmennettiin digitaalisen lompakon avulla.

”Kokeilun avulla olemme todentaneet, että rakenteinen eli tietyssä muodossa oleva tieto voi kulkea luotettavasti läpi koko toimitusketjun. Tämä on merkittävä edistysaskel, kun vastuullisuusraportointi laajenee koskemaan yhä useampia yrityksiä”, Kotipelto kertoo.

Rakennusteollisuudessa toteutettu kokeilu digitaalisesta tilaamisesta taloushallinnon dokumentteja hyödyntäen puolestaan osoitti, että nykyiset järjestelmät eivät vaadi suuria muutoksia, jotta niitä voisi käyttää digitaaliseen tilaamiseen. Kokeilussa mukana olleet Fira, Onninen ja Saint-Gobain testasivat onnistuneesti taloushallinnossa hyödynnettävän Peppol-standardin mukaista tiedonsiirtoa.

”Tilausprosesseihin kuluu Suomessa vuosittain työtä noin 2,7 miljardin euron arvosta. Digitalisaation myötä tämä työaika voidaan käyttää tuottavammin. Samalla yritykset saavat automaattisesti kerättyä tarvitsemansa vastuullisuustiedot”, Kotipelto muistuttaa.

Yhtenäinen tietorakenne säästää aikaa ja rahaa

Tiedon yhdenmukaistaminen on ratkaisevaa. Tulevaisuudessa Verohallinto käyttää XBRL-taksonomiaa, joka yhdistää tilinpäätöksen ja vastuullisuusraportoinnin tietosisältöjen välittämistä. Yhtenäinen tietorakenne mahdollistaa saman datan monipuolisen hyödyntämisen ja säästää yritysten resursseja.

Yritysten kannattaa tarkastella, miten data tuottaa lisäarvoa omalle liiketoiminnalle. Samalla datalla voidaan vastata sekä asiakkaiden tarpeisiin että viranomaisten vaatimuksiin.

Verohallinnon kehitysasiantuntija Johanna Kotipelto

Haasteitakin on ratkottavana. Henkilöstöön ja työolosuhteisiin liittyvät tiedot ovat arkaluonteisia ja vaativat erityistä huomiota. Myös tietojen luotettavuuden varmistaminen on keskeistä.

Tulevaisuudessa yrityksen perustoiminnot ja niiden digitaalinen kaksonen voivat vastata raportointivaatimuksiin automaattisesti. Tämä säästää merkittävästi resursseja ja parantaa tiedon laatua.

Kirjoittaja

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Onnistunut tekoälyn käyttöönotto tehdään liiketoiminnan tarpeet ja työhyvinvointi edellä
Digikyvykkyys

Onnistunut tekoälyn käyttöönotto tehdään liiketoiminnan tarpeet ja työhyvinvointi edellä

Tekoälyn käyttöön kohdistuu suuria odotuksia. Useat organisaatiot ovat jo kokeilleet soveltaa generatiivista tekoälyä, mutta laajempi käyttöönotto ja liiketoimintaa merkittävästi uudistavat ratkaisut antavat vielä odottaa itseään. Jatkossa tarvitaan tuottavuustavoitteiden rinnalle kokonaisvaltaista näkökulmaa, jossa tekoälyn käyttöönottoa tuetaan ihmislähtöisesti ja työhyvinvointi huomioiden.

Viestintätoimisto Aivela
Digikyvykkyys
Logistiikka-alan LOBRA-hanke tukee pk-yritysten digitaalisia innovaatioita
Digikyvykkyys

Logistiikka-alan LOBRA-hanke tukee pk-yritysten digitaalisia innovaatioita

LOBRA-hanke on perustettu vahvistamaan logistiikka-alan digitalisaation kehittämistä. Ala on monimuotoinen ja yhteiskunnallisesti merkittävä, jolla on tavaroiden kuljetus- ja varastointitehtävien lisäksi materiaali-, raha- ja tietovirtojen hallinnan tehtäviä. Sen vaikutukset ulottuvat työllistämisestä tuottavuuden tehostamiseen, digitalisaation kehittämiseen sekä automatisaation etujen esilletuomiseen.

Nina From
Digikyvykkyys
Tekoälyn hyödyntäminen työssäni kasvuvalmentajana
Digikyvykkyys

Tekoälyn hyödyntäminen työssäni kasvuvalmentajana

Työssäni kasvuvalmentajana kohtaan jatkuvasti yrittäjiä, jotka ovat eri vaiheissa yrittäjäpolkuaan. Tekoälystä on tullut viimeisen vuoden aikana tärkeä osa myös minun työtäni, ja tässä kirjoituksessa jaankin esimerkin siitä, miten olen hyödyntänyt tekoälyä neuvontatyössäni. Kyseisessä tapauksessa tekoäly auttoi asiakasta liiketoiminnan kehittämisessä konkreettisesti ja matalalla aloituskynnyksellä.

John Holmberg