Verkosto innostaa naisia teknologiabisnekseen
Uutta osaamista

Kuva: Jari Härkönen

Verkosto innostaa naisia teknologiabisnekseen

Teknologiateollisuuden Women in Tech -verkosto tarjoaa roolimalleja ja menestymisen reseptejä niin tutkimus- kuin yritysmaailmaan.

Verkoston toiminta käynnistyi vuonna 2013, kun järjestimme yhteistyössä teknologiateollisuuden yritysten kanssa ensimmäisen Women in Tech Forumin, kohtaamispaikan teknologia-alan naisille.

Nopeasti kasvava verkosto

On ollut hienoa nähdä, kuinka toiminta on kasvanut vuosien saatossa yksittäisestä tapahtumasta organisaatioverkostoksi, jolla on tilaisuuksia ympäri Suomea sekä satelliittitapahtumia jopa Etelä-Amerikassa asti.

Organisaatiot voivat liittyä Women in Techin jäseneksi pientä vuosimaksua vastaan. Jäsenemme järjestävät tilaisuuksia, kuten Women in Tech -aamutreffejä ja työpajoja, ja saavat mahdollisuuden viestiä koko ajan kasvavassa Facebook-yhteisössämme.

Ajankohtainen näköalapaikka

Women in Techin kaikille avoimet tilaisuudet ovat oiva näköalapaikka teknologiabisneksen ajankohtaisiin teemoihin ja tulevaisuuden näkymiin. Viimeisen vuoden aikana aiheina on ollut muun muassa innovaatiokulttuuri, tekoälyn etiikka, kaupunkien turvallisuus ja älykkäät toimitusketjut.

Verkoston kasvava joukko teknologiayrityksiä ja niissä toimivat ihmiset antavat teknologiateollisuudelle kasvot. Innostavat esimerkit todistavat, että teknologialla voi muuttaa maailmaa ja naiset voivat muuttaa teknologiamaailmaa.

Yhdesssä menestymme

Kyse ei ole pelkästään teknologia-aloihin liittyvien mahdollisuuksien tunnetuksi tekemisestä tai naisten urapolkujen monipuolistamisesta, vaan myös yritysten ja viime kädessä Suomen menestyksestä.

Naiset ovat edelleen selkeänä vähemmistönä teknologian suunnittelussa, tutkimuksessa ja yritystoiminnassa.

Kehitämme jatkuvasti Women in Techin toimintaa, jotta voimme vastata kasvavaan tarpeeseen. Viime vuonna sovimme yhteistyökumppanuuden Women of Aalto -opiskelijayhdistyksen kanssa. Yhdistys vastaa verkoston operatiivisesta toiminnasta, kuten tapahtumien koordinoinnista.

Uskon, että opiskelijoiden ja jo työelämässä pidempään olleiden kohtaaminen tuo lisäarvoa verkoston tilaisuuksiin!

Lue seuraavaksi

Vastuullisuus
Työssäoppiminen DEI-teemojen äärellä – kokemuksia EDIFY-EDU-hankkeesta
Vastuullisuus

Työssäoppiminen DEI-teemojen äärellä – kokemuksia EDIFY-EDU-hankkeesta

EDIFY-EDU on eurooppalainen Erasmus+ -yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on vahvistaa osaamista monimuotoisuuden, tasa-arvon ja inkluusion (DEI/EDI) teemoissa erityisesti pk-yritysten ja johtamisen näkökulmasta. Hanke tarjoaa monipuolisen koulutuskokonaisuuden, joka koostuu kaikille avoimesta englanninkielisestä MOOC-verkkokurssista, maakohtaisesti räätälöitävästä erikoistumiskurssista sekä työelämälähtöisestä työssäoppimisjaksosta.

Nina From
Digikyvykkyys
Yritysten kokemuksia kiertotalouden osaamismerkkien suorittamisesta
Digikyvykkyys

Yritysten kokemuksia kiertotalouden osaamismerkkien suorittamisesta

TIEKEn hallinnoima kiertotalouden osaamismerkistö tarjoaa valmiin, valtakunnallisen mallin asiantuntijatason kiertotalousosaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen. Toukokuun aikana 15 erikokoisten ja erilaisten yritysten kiertotaloustehtävissä toimivaa henkilöä suoritti osaamismerkkejä yhteistyössä Helsingin Arabian kiertotaloushubin kanssa.

Mikko Eloholma ja Merja Sjöblom
Vastuullisuus
AI Act -tekoälyasetuksen täyteenpano etenee – mitä tämä tarkoittaa yrityksille?
Vastuullisuus

AI Act -tekoälyasetuksen täyteenpano etenee – mitä tämä tarkoittaa yrityksille?

AI Act -tekoälyasetus on maailman ensimmäinen oikeudellinen kehys tekoälylle. Asetus lähestyy tekoälyjärjestelmiä neliportaisen riskiluokittelun kautta, jossa sääntelyn tiukkuus riippuu toimintaan liittyvistä riskeistä. Ensimmäisten velvoitteiden soveltaminen on alkanut jo helmikuussa 2025.