Ohjeet Zoom-tilaisuuksiin liittymiseen

Tämä ohje on tarkoitettu Zoom-palvelussa järjestettäviin tilaisuuksiin (esim. kokoukset, koulutukset, tapahtumat ja webinaarit) osallistujille. Voit osallistua tilaisuuksiin tietokoneellasi joko Zoom-sovelluksen tai selaimesi kautta, ja myös osallistuminen mobiililaitteella on mahdollista.

Jos sinulla on haasteita Zoomin käytön kanssa, ole etukäteen yhteydessä tilaisuuden järjestäjään!

Jos et ole käyttänyt Zoomia aiemmin, voit testata käyttöä etukäteen osoitteessa https://zoom.us/test. Testausta varten luodussa kokoushuoneessa voit mm. testata äänesi kuuluvuuden ja mikrofonisi toiminnan.


1. Zoomin käyttö tilaisuuden aikana

Päästyäsi kokoustilaan löydät alalaidasta seuraavanlaisen työkalupaneelin. Jos käytät osallistumiseen selainta tai mobiilisovellusta, saattaa paneeli näyttää hieman erilaiselta, mutta sen pääsisältö on kuitenkin sama.

 • Ensimmäisenä vasemmalla on kuvake, jota klikkaamalla voit asettaa mikrofonisi päälle tai pois päältä. Kuvan esimerkissä mikrofoni on pois päältä. Pidä mikrofoni pois päältä silloin, kun sinulla ei ole puheenvuoroa tilaisuudessa.
 • Toisena vasemmalla on kamerakuvake, jota klikkaamalla voit asettaa kamerasi päälle tai pois päältä. Pidä kamerasi pois päältä, ellei kokouksessa erikseen sovita toisin.
 • Participants-kohdasta näet, montako osallistujaa kokouksessa on (tässä esimerkissä 1 kpl). Klikkaamalla kuvaketta näet kokouksen osallistujat erillisessä sivupaneelissa.
 • Chat-kuvakkeesta pääset näkymään, jossa voit kirjoittaa ja vastaanottaa viestejä kokouksen muiden osallistujien kanssa. Voit jättää tätä kautta esim. kysymyksiä tapahtuman puhujille.
 • Share Screen -kuvakkeesta voit jakaa oman tietokoneen ruutusi. Älä tee tätä, ellei siitä ole erikseen sovittu kokouksessa. Jos jaat ruutusi, toimi seuraavalla tavalla.
  • Varmista ennen Share Screen -kuvakkeen painamista, että olet avannut laitteellasi näkymän (esim. verkkosivu tai powerpoint-diat), jonka haluat jakaa.
  • Klikkaa Share Screen -kuvaketta. Valitse aukeavasta valikosta se näkymä, jonka haluat jakaa.
  • Varmista vielä kokouksen muilta osallistujilta, että he näkevät jakamasi näkymän.
 • Leave-painikkeesta voit poistua kokouksesta.

Jos tilaisuus tallennetaan, Zoomin yläpaneelissa näet ympyrän mallisen nauhoituskuvakkeen. Tallenne ei sisällä chatissa lähetettyjä viestejä, mutta mahdolliset puheenvuorosi ovat osa tallennetta. Käyttäjänimesi saattaa myös näkyä hetkellisesti osana tallennetta.

2. Zoom-tilin luominen?

Zoom-kokouksiin osallistuessasi sinulta kysytään usein, haluatko kirjautua sisään Zoom-tililläsi. Zoom-tilin luominen ei ole välttämätöntä tilaisuuksiin osallistumisen kannalta. Jos luot itsellesi Zoom-tilin, näkyy nimesi ja lisäämäsi profiilikuva muille kokouksiin osallistujille jatkossa. Jos et luo tiliä, voit aina kokoukseen osallistuessasi määritellä erikseen muille näkyvän käyttäjänimesi. Voit halutessasi luoda itsellesi Zoom-tilin osoitteessa https://zoom.us/freesignup/.

Jos et luo tiliä, voit aina kokoukseen osallistuessasi määritellä erikseen muille näkyvän käyttäjänimesi. Voit kirjoittaa tällöin myös organisaatiosi osaksi nimeäsi. 

3. Zoom-sovelluksen lataaminen tietokoneelle

Jos osallistut Zoom-tilaisuuksiin tietokoneelta, suosittelemme Zoom-sovelluksen lataamista. Ladattava sovellus on ominaisuuksiltaan monipuolisempi kuin Zoomin selainversio. Myös selaimen kautta osallistuminen on kuitenkin mahdollista, ja suosittelemme tällöin Google Chrome -selaimen käyttöä, jolla Zoom toimii parhaiten.

Alla on Zoom-sovelluksen asennusohjeet tietokoneellesi.

 • Tietokoneellesi latautuu tiedosto ZoomInstaller.exe. Kun lataus on valmis, klikkaa tiedosto auki.
 • Sovelluksen asentamisessa voi mennä hetki. Seuraa ohjeita. Pääset lopuksi alla näkyvään ruutuun. Asennus on nyt valmis.

4. Tilaisuuteen liittyminen tietokoneella

Käytit sitten ladattavaa sovellusta tai -selainversiota, voit liittyä Zoom-tilaisuuteen klikkaamalla saamaasi osallistumislinkkiä. Jos sinulla ei ole osallistumislinkkiä, pyydä sellainen tilaisuuden järjestäjältä. Linkkiä klikkaamalla sinulle avautuu selainikkuna, josta pääset liittymään tilaisuuteen.

 • Jos olet ladannut Zoom-sovelluksen, sinulle aukeaa linkkiä klikatessasi erillinen ponnahdusikkuna. Avaa sovellus klikkaamalla ponnahdusikkunasta Open Zoom Meetings. Sovelluksen pitäisi aueta. Jos olet kirjautunut sisään Zoom-tilillä, pääset suoraan kokoukseen. Jos et ole kirjautunut, voit kirjautua tai vaihtoehtoisesti kirjoittaa nimesi, joka näkyy muille osallistujille.
 • Jos et vielä ole ladannut Zoom-sovellusta, mutta haluat ladata sen, klikkaa download and run Zoom (merkitty vihreällä alla olevassa kuvassa).
 • Jos haluat osallistua selaimessa, klikkaa ensin launch meeting ja sen jälkeen alle ilmestyvästä tekstistä join from your browser (merkitty sinisellä alla olevassa kuvassa). Hyväksy tämän jälkeen käyttöehdot. Voit kirjautua Zoom-tililläsi tai vaihtoehtoisesti kirjoittaa oman nimesi, joka näkyy muille tilaisuuden osallistujille.

 • Sekä sovelluksella että selaimella voit vielä testata ääniasetuksesi ja muuttaa niitä (Test Speaker and Microphone) tai sitten liittyä suoraan kokoukseen (Join with Computer Audio).

5. Tilaisuuteen liittyminen mobiililaitteella

Liittyessäsi Zoom-tilaisuuteen mobiililaitteella (älypuhelin tai tabletti), sinun tulee ladata erillinen mobiilisovellus Zoom CLOUD meetings. Se on ladattavissa sekä Google Play:n että Apple App Storen kautta. Mobiililaitteella osallistuminen selaimen kautta ei ole mahdollista.

Alla on liittymisohjeet.

 • Klikkaa ensin saamaasi liittymislinkkiä.
 • Jos olet asentanut Zoom CLOUD meetings -sovelluksen, ehdottaa mobiililaitteesi sovelluksen avaamista. Hyväksy sovelluksen avaaminen. Käyttöehtojen hyväksymisen jälkeen voit kirjautua Zoom-tililläsi tai vaihtoehtoisesti kirjoittaa oman nimesi, joka näkyy muille tilaisuuden osallistujille.
 • Jos et ole asentanut Zoom CLOUD meetings -sovellusta, sinulle ehdotetaan tämän sovelluksen lataamista. Lataa sovellus, minkä jälkeen voit liittyä kokoukseen.