Data Spaces Alliance Finland - (C) Pyry Pietiläinen

Dataliiketoiminnan edelläkävijöiden muodostama Data Spaces Alliance Finland -yhteistyöverkosto käynnistyi
Datatalous

Dataliiketoiminnan edelläkävijöiden muodostama Data Spaces Alliance Finland -yhteistyöverkosto käynnistyi

Data-avaruudet luovat yrityksille mahdollisuuksia nopeutetulle kasvulle ja innovaatioille, turvaavat pääsyn tärkeisiin resursseihin sekä mahdollistavat datan myynnin ja jakamisen usean toimijan kesken. Data-avaruusteknologiat ovat myös tärkeitä mahdollistajia tekoälyratkaisujen kehittämisessä. Juuri lanseerattu Data Spaces Alliance Finland -verkosto kokoaa suomalaiset dataliiketoiminnan edelläkävijät yhteen ja tarjoaa jäsenilleen yhtenäisen näkymän organisaatiorajat ylittävien ratkaisujen kehittämiseen.

Nordic Data Festival 2024 -tapahtumassa 10.4. lanseerattu Data Spaces Alliance Finland -yhteistyöverkosto kokoaa yhteen keskeiset suomalaiset toimijat ja aktiiviset data-avaruushankkeet. Näin varmistetaan niiden saumaton yhteispeli ja suomalaisten toimijoiden kilpailukyky Euroopan datataloudessa ja laajemmin kansainvälisesti. 

TIEKE on yksi verkoston perustajajäsenistä yhdessä 21 muun organisaation kanssa.

“Data-avaruuskehityksen edetessä on keskeistä päästä jakamaan kokemuksia ja oppeja suomalaisten toimijoiden välillä sekä suunnata yhdessä kehittämisponnistuksia kansallisesti toivottuun suuntaan. Yhteistyöverkoston avulla voimme sujuvoittaa ja nopeuttaa myös uusien toimijoiden ensiaskeleita data-avaruuksien saralla. TIEKEssä haluamme olla osaltamme varmistamassa, että yrityksillä on tarvittava datatalousosaaminen uudenlaisiin ekosysteemeihin ja arvoketjuihin liittymiseksi heidän liiketoimintaansa parhaiten tukevalla tavalla.”, sanoo TIEKEn toiminnanjohtaja Hanna Niemi-Hugaerts.

Allianssin perustajajäsenet ovat:  

1001 Lakes, Business Finland, CSC, DataSpace Europe, Fintraffic, Headai, Kela, Liikenne- ja viestintäministeriö, Loihde, Maanmittauslaitos, MyData Global, Nokia, Nordic Institute for Interoperability Solutions (NIIS), Platform of Trust, Siili Solutions, Sitra, SIX Mobile Work Machines, Smart City Innovation Cluster (SCIC), Struggle Creative, Teknologiateollisuus, TIEKE ja VTT.  

Perustajajäsenten allekirjoittama aiesopimus luo kevyen hallintomallin toimijoiden tavoitteelliselle yhteistyölle. Verkostontoiminta perustuu muun muassa Belgiassa, Hollannissa ja Itävallassa toimivaksi todettuihin yhteistyömalleihin sekä suomalaisista eri alojen data-avaruushankkeista saatuihin oppeihin. 

Mukaan allianssiin

Allianssin jäseniä voivat olla organisaatiot, jotka toimivat avainkumppanina jossain suomalaisessa data-avaruushankkeessa (tekijät) sekä organisaatiot, jotka rahoituksen ja resurssien kautta mahdollistavat suomalaisia data-avaruushankkeita (tukijat). Allianssin kohderyhmää ovat yritykset ja organisaatiot, jotka hyödyntävät tai voisivat hyödyntää data-avaruuksia liiketoiminnassaan (käyttäjät).

Data-avaruushankkeille allianssi tarjoaa tukea kasvuun ja yhdessä oppimiseen sekä tehokkaan tavan kytkeytyä yhteiseurooppalaisiin verkostoihin. 

Organisaatiorajat ylittävään yhteistyöhön dataliiketoiminnassa kannustaa niin ikään Nordic Data Festival 2024 -tapahtumassa julkistettu Sitran tuore selvitys, jossa pureudutaan suomalaisten data-avaruushankkeiden nykytilaan.

Ota rohkeasti yhteyttä, jos organisaatiotasi kiinnostaa liittyä mukaan verkostoon!

Lisätietoja

Lue seuraavaksi

Vastuullisuus
Green ICT Visiiri vauhdittaa Suomen ICT-alan kestävää kehitystä
Vastuullisuus

Green ICT Visiiri vauhdittaa Suomen ICT-alan kestävää kehitystä

ICT-sektorin energiankulutus kasvaa nopeimmin kaikista aloista, ja keskustelun lisääminen alan ilmasto- ja ympäristövaikutuksista, niiden mittaamisen tavoista ja energiansäästön ratkaisuista on tarpeen. Green ICT Visiiri -hanke tuo tähän ratkaisun, kun jo aikaisemmin perustettu Uudenmaan Green ICT -ekosysteemi laajentuu kansalliseksi ekosysteemiksi. Yritykset pääsevät nyt valtakunnallisesti mukaan vaikuttamaan ja hyötymään tästä kehitystoiminnasta! Lisääntyneellä energiatehokkuudella on nimittäin monia positiivisia vaikutuksia, niin ilmastoon kuin yrityksen omaan toimintaankin.

Viestintätoimisto Aivela
Vastuullisuus
TIEKE tarjoaa ICT-alalle vihreämmän tulevaisuuden työkalut
Vastuullisuus

TIEKE tarjoaa ICT-alalle vihreämmän tulevaisuuden työkalut

Kestävä kehitys ICT-alalla on entistä tärkeämpää. TIEKE on työskennellyt aiheen parissa jo pitkään ja kehittänyt alan yritysten sekä muiden toimijoiden käyttöön monipuolisia työkaluja ympäristöystävällisempään toimintaan. Työkalut on koottu Green ICT -portaaliin, ja myös uusi Visiiri-hanke kokoaa yhteen pitkän kokemuksen ja uusimman asiantuntemuksen, syventäen sitä edelleen.

Viestintätoimisto Aivela
Digikyvykkyys
Miten digitaaliset työkalut tuovat sujuvuutta ja työhyvinvointia yritysneuvontaan?
Digikyvykkyys

Miten digitaaliset työkalut tuovat sujuvuutta ja työhyvinvointia yritysneuvontaan?

Digipalvelut ovat ehdottomasti yritysneuvonnan päivän puheenaihe juuri nyt. Kun yritykset satsaavat oikeisiin digitaalisiin ratkaisuihin, voimme odottaa näkevämme parannuksia niin työntekijöiden sitoutumisessa kuin asiakastyytyväisyydessäkin – sekä asiakkaan että yritysneuvontaorganisaatioiden saralla. Digitaaliset työkalut eivät ainoastaan tee arjestamme sujuvampaa, vaan myös parantavat työhyvinvointiamme.

Johanna Helmiö