Datalla energiansäästöä -hanke tuo energiatehokkuutta isännöinti- ja kiinteistöalalle
Datatalous

Datalla energiansäästöä -hanke tuo energiatehokkuutta isännöinti- ja kiinteistöalalle

Energiansäästöä datalla isännöinti- ja kiinteistöpalveluissa -hankkeessa luodaan alalle ratkaisuja, joiden avulla voidaan seurata taloyhtiöiden jo olemassa olevan datan perusteella energiankulutusta sekä suunnitella ja toteuttaa energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä. Samalla vahvistetaan alan työntekijöiden osaamista, mikä tukee ratkaisujen käyttöönottoa ja luo pohjan uudenlaisen energiajohtamisen palvelun kehittämiselle. Hankkeen vaikuttavuutta lisää laaja yhteistyöverkosto ja sitoutuneet kumppanit.

TIEKE on käynnistänyt hankkeen, jonka tavoitteena on parantaa isännöinti- ja kiinteistöpalvelualojen energiatehokkuutta hyödyntämällä dataa ja löytämällä keinoja, jotka tukevat sekä vihreää siirtymää että alan työntekijöiden arjen sujuvuutta. Hanke on Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027-ohjelman mukainen ja toteuttaa Hiilineutraali Suomi -erityistavoitetta, jossa edistetään energiatehokkuustoimenpiteitä ja vähennetään kasvihuonekaasupäästöjä.

Tavoitteena vaikuttavat ja käytännönläheiset ratkaisut

Pilotoinnin avulla kehitetään toimintamalleja, jotka mahdollistavat kiinteistödatan hyödyntämisen energiansäästöön tähtäävässä päätöksenteossa. Samalla kehitetään työprosesseja, osaamista ja liiketoimintaekosysteemiä, joka tukee datasta saatavan tiedon jakamista, käyttöä ja hyödyntämistä alan toimijoiden kesken. Työterveyslaitos vastaa työpaketista, jossa kehitetään isännöintitoimistojen työprosesseja niin, että uudet digitaaliset ratkaisut tukevat työtä eivätkä kuormita sitä entisestään. KIRAHub omaa laajat alan verkostot, rakentaa liiketoimintaekosysteemiä ja vastaa hankkeen viestinnästä yhdessä TIEKEn kanssa.

Hankkeessa saadaan aikaan konkreettisia tuloksia:

  • Kehitetään pilottiversio digitaalisesta ratkaisusta, jonka avulla isännöitsijät voivat tarkastella energiatehokkuutta kuvaavaa keskiarvo- ja vertailudataa esimerkiksi sähkönkulutuksesta, lämmitysenergiasta ja vedenkulutuksesta. Luodaan edellytykset ratkaisun laajaan jalkauttamiseen eri isännöintiyrityksille hankkeen aikana.
  • Kehitetään EnergiaData-toimintamalli, joka tukee isännöitsijöitä datapohjaisessa energiansäästössä. Toimintamalli sisältää isännöinnin vuosikellon mukaisen oppaan datapohjaiseen energiansäästöön sekä vinkkejä muutosprosessin edellyttämiin muutosaskeliin ja osallistavaan kehittämiseen.
  • Luodaan isännöinti- ja kiinteistöpalvelualalla energiansäästöä tukevan dataosaamisen kehittämiseen materiaalit ja valmennussisällöt sekä järjestetään koulutuswebinaareja.
  • Vauhditetaan taloyhtiöiden energiansäästöä tukevien datapohjaisten liiketoimintaekosysteemien syntyä. Hankkeessa kehitetty digitaalinen ratkaisu, EnergiaData-toimintamalli ja koulutussisällöt voidaan jalkauttaa laajasti läpi Suomen.

Pilottiyritykset mukana alusta alkaen

Hankkeen ensimmäiset pilottiyritykset valitaan siten, että niiden kautta saadaan mukaan useita eri kokoisia ja eri puolilla Suomea toimivia yksiköitä. Pilottien avulla kehitetään ja testataan ratkaisuja, jotka ovat skaalattavissa laajemmalle joukolle alan toimijoita koko Suomen laajuudella. Julkistamme pilottiyritykset myöhemmin.

Viestintä ja vaikuttavuus keskiössä

Viestimme monipuolisesti hankkeen aikana tapahtuvista toimenpiteistä koko hankkeen ajan, julkaisemme blogikirjoituksia ja järjestämme lanseeraustilaisuuden syksyllä. Kerromme myös pilottikohteiden kanssa tehtävistä toimenpiteistä ja tuloksista. Hankkeen etenemistä voi seurata TIEKEn ja KIRAHubin verkkosivuilla sekä sosiaalisen median kanavissa. Kaikki hankkeen materiaalit ja uutiset kootaan avainsanan #datallaenergiansäästöä alle.

Lue seuraavaksi

Digitaalinen taloushallinto
Peppol-koulutuksen työpajan tuloksia
Digitaalinen taloushallinto

Peppol-koulutuksen työpajan tuloksia

TIEKE toteuttaa Peppol-koulutuksen ammattikorkeakoulun opettajille. Koulutuksen suunnitteluun liittyvä työpaja pidettiin kesäkuun alussa. Se oli suunnattu Peppol-asiantuntijoille. Työpajan tarkoituksena oli selvittää, mitä tulevassa Peppol-kouluttajakoulutuksessa pitäisi ottaa huomioon. Keskustelun runkona käytettiin aiemman pilottikoulutuksen työpajan rakennetta ja tuloksia.

Nina From
Digikyvykkyys
Digitaaliset osaamismerkit – avain näkyvään osaamiseen
Digikyvykkyys

Digitaaliset osaamismerkit – avain näkyvään osaamiseen

Useimmissa työtehtävissä vaaditaan digiosaamista – mutta miten todentaa osaaminen? Valtakunnallinen Digitaitomerkistö tarjoaa selkeän, kansallisiin ja kansainvälisiin viitekehyksiin pohjautuvan mallin osaamisen tunnistamiseen. Merkkien suoritusmäärät ovat jatkuvassa kasvussa, ja niitä onkin kesäkuun 2025 loppuun mennessä myönnetty jo 65.000 kappaletta! Myös muuta osaamista on helppo todentaa osaamismerkkien avulla!

Merja Sjöblom
Vastuullisuus
Työssäoppiminen DEI-teemojen äärellä – kokemuksia EDIFY-EDU-hankkeesta
Vastuullisuus

Työssäoppiminen DEI-teemojen äärellä – kokemuksia EDIFY-EDU-hankkeesta

EDIFY-EDU on eurooppalainen Erasmus+ -yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on vahvistaa osaamista monimuotoisuuden, tasa-arvon ja inkluusion (DEI/EDI) teemoissa erityisesti pk-yritysten ja johtamisen näkökulmasta. Hanke tarjoaa monipuolisen koulutuskokonaisuuden, joka koostuu kaikille avoimesta englanninkielisestä MOOC-verkkokurssista, maakohtaisesti räätälöitävästä erikoistumiskurssista sekä työelämälähtöisestä työssäoppimisjaksosta.

Nina From