Datasta oivalluksia ja bisnestä -hanke yhdisti data-analytiikkaa ja palvelumuotoilua ja loi yhdessä yritysten kanssa uusia palveluja ja uutta liiketoimintaa. Puolitoistavuotinen hanke päättyi, mutta verkosto jatkaa matkalla kohti datataloutta ja hyvinvointia.
6aika -ohjelmaan kuuluva Datasta oivalluksia ja bisnestä -hanke (DOB) yhdisti data-analytiikkaa ja palvelumuotoilua uudeksi liiketoiminnaksi. Hankkeen toteuttivat yhdessä COSS ry, Tampereen ja Oulun yliopistot, Laurea ja Metropolia ammattikorkeakoulut, Vantaan kaupunki sekä TIEKE.
Data-analytiikassa 2% on huimaa analytiikkaa, loput on raakaa työtä.
Oululaisten Hyvä pitkä elämä -työpaketissa etsittiin data-analytiikan keinoin oivalluksia uusiksi hyvinvointipalveluiksi ikäihmisille. Vantaan kaupungin Aviapolis, palveluja matkaajille -työpaketissa kehitettiin palveluja Helsinki-Vantaan lentokentälle ja koko Aviapoliksen alueelle. Kolmas työpaketti oli DOB-valmennus, josta vastasi COSS. Siinä valmennettiin yrityksiä ottamaan data-analytiikka ja palvelumuotoilu osaksi yrityksen kilpailuetua.
Esittelin viime syksyn Tiedosta-lehdessä ensimmäiset viisi DOB-uutuutta. Uutuuksia tulee koko ajan lisää:
- Oululainen Scandicode kehitti parannuksia tekoälypohjaista mobiilisovellusta kognitiivisen toimintakyvyn arviointiin. Tuloksena on syntymässä parannettu ’tekoäly-SIMO’, joka antaa arvion kognitiivisen toimintakyvyn tasosta nopeammin, tarkemmin ja tehokkaammin kuin nykyiset ratkaisut.
- Vantaalainen Servoped kehitti palvelun, jolla voi pitää huolta yhteiskäyttöautojen kunnosta ja pienentää riskiä, joka syntyy kun hyvin erilaiset ihmiset ajavat autoja.
- Espoolainen AuroraExplorer tarjoaa elämysmatkoja kiinalaisille ja kehitti hankkeessa kaksi uutta kiertomatkaa.
- Jyväskyläläinen energia-alan asiantuntija- ja palveluyritys Enegia paransi energiajohtamisen EnerKey-palveluaan kehittämällä koneälyä hyödyntävän modulin, joka varmistaa mittaustiedon laadun. (EnerKey mittaa energian kulutusta yli 75 000 mittauspisteessä.)
- Uudenlaista verkottunutta toimintamallia edusti kolmen yrityksen ryhmä, joka halusi kehittää konepajateollisuuden ennustavaa huoltoa. Viimatech kokosi tiimin, jossa oli mukana myös pumppujen huoltoyritys FlowPlus sekä liiketoiminnan kehittäjä FlowBrainer. Kolmikon case-projektin tuloksena oli pumppaamon digitalisoitu energiakatselmointipalvelu.
Palveluajattelussa verbi on ’auta’, ei ’myy’.
DOB-hankkeessa kertyi roppakaupalla kokemuksia ja parhaita käytäntöjä. Mitkä ovat kriittiset menestystekijät data-analytiikan ja palveluajattelun hyödyntämiseksi? Mikä on menestyksen avain, mikä on epäonnistumisen siemen? DOB-työkalupakkiin on koottu hankkeen parhaita käytäntöjä ja kokemuksia onnistumisista ja karikoista. Työkalupakissa on DOB-valmennuskurssin luentojen videoinnit ja alustukset sekä data-analytiikan harjoitukset mallivastauksineen. Sieltä löytyy myös valmennuksessa käytetyt avoimen lähdekoodin data-analytiikan työkalut.
DOB-hanke päättyi 31.12.2017 mutta DOBit -verkosto jatkaa siitä, mihin hanke päättyi. DOB-hankkeen päätösseminaarissa perustettu DOBit-verkosto edistää data-analytiikkaa ja palveluajattelua monin eri tavoin: Verkosto järjestää teematapaamisia, tietoiskuja, työpajoja, välittää ajankohtaista tietoa ja saattaa osapuolia yhteen. Myös TIEKE jatkaa suosittua DOB- webinaarisarjaa, jossa yritykset esittelevät DOB-palvelujaan ja jakavat kokemuksiaan. COSS jatkaa DOB-valmennuskursseja tavoitteenaan uusien palvelujen ja tuotteiden kehitys ja yritysten kilpailuedun päivitys. Liity joukkoon, jos olet kiinnostunut ottamaan haltuusi data-analytiikan ja palveluajattelun.