Digiyritysneuvonta – Digitaalista yritysneuvontaa vai yritysneuvontaa digiasioissa? 
Digikyvykkyys

Digiyritysneuvonta – Digitaalista yritysneuvontaa vai yritysneuvontaa digiasioissa? 

Digiyritysneuvonta-hankkeessa tavoitteena on kehittää sekä pk-yritysten digitaalista osaamista että yritysneuvojien kykyä tarjota asiantuntevaa opastusta digikehityksen poluilla. Hankkeessa luodaan valtakunnallinen neuvontamalli, joka parantaa yritysten mahdollisuuksia saada juuri heidän tarpeisiinsa sopivaa digineuvontaa.

Hankkeen nimen ”Digiyritysneuvonta” voi käsittää kahdella eri tavalla: onko kyseessä digitaalisesti annettava yritysneuvonta vai neuvontaa digitaalisissa asioissa? Toki nimi voi sisältää molemmat samanaikaisesti, sillä yritysneuvonta digiasioissa voi tapahtua myös digitaalisesti.

Hanke tulee varmasti sisältämään sekä digitaalisesti toteutettavaa yritysneuvontaa että neuvontaa digitaalisissa asioissa. Sisällöllinen painopiste kallistuu kuitenkin enemmän kohti yritysneuvontaa digitaalisissa asioissa.  

Asiakkaiden tulevaisuuden tarpeet keskiössä

Yritysneuvojien osaamisen lisäämiselle on havaittu tarvetta, ja neuvojien osaamistasoa nostetaankin hankkeessa muun muassa järjestämällä koulutuksia sekä työpajoja. Koulutusten aihepiirit tulevat kattamaan eri osa-alueita mm. tekoälystä, kyberturvallisuudesta, ansaintalogiikoista sekä digitaalisesta markkinoinnista ja -myynnistä. Ensimmäinen työpaja sekä koulutus hanketoimijoiden yritysneuvojille ovat jo takana, ja olemme saaneet mukavasti palautetta tilaisuuksista. Myös yritysneuvojien osaamista on kartoitettu ja identifioitu ne osa-alueet, josta kaivataan eniten koulutusta. Osaamisen kerryttämisen ansiosta yritysneuvojilla on paremmat valmiudet neuvoa asiakkaitaan. 

”Keräsimme kesällä 2023 laajasti yritysasiakkaidemme tulevaisuuden tarpeita yritysneuvonnalle. Vastauksissa korostui tarve neuvonnalle teknologiaratkaisujen sekä tekoälyn soveltamisen suhteen. Yritysasiakkaat kaipaavat puolueetonta tukea ja keskusteluapua teknologian käyttöönottoon liittyvissä kysymyksissä. Tähän kasvavaan tarpeeseen vastaamme tällä hankkeella” Tiia Turkki Business Turusta avaa.

Hankkeessa luodaan työpajojen ohessa myös työkalupakki, jonka työkalujen avulla neuvojat voivat tarjota yrityksille räätälöityä ja asiantuntevaa neuvontaa digikehityksen eri vaiheissa. Työkalupakki tulee julkisesti saataville, ja näin ollen myös yritysten sekä muiden yritysneuvojaorganisaatioiden on mahdollista hyödyntää pakista löytyviä työkaluja. 

Digiyritysneuvonta-hankkeessa panostetaan monipuoliseen neuvontamalliin, joka yhdistää sekä digitaaliset että fyysiset elementit. Yrityksille tarjotaan mahdollisuus saada juuri heidän tarpeisiinsa räätälöityä neuvontaa, oli kyse sitten verkko-oppaista, etäkonsultoinnista tai perinteisestä kasvokkain tapahtuvasta neuvonnasta. Käytössä olevia työkaluja pilotoidaan sekä näistä koostuvaa työkalupakkia parannellaan hankkeen edetessä. 

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Havaintoja sisälogistiikan pk-yritysten digitalisaatiosta
Digikyvykkyys

Havaintoja sisälogistiikan pk-yritysten digitalisaatiosta

Sisälogistiikan digitalisoituessa tarvitaan pikaista osaamisen kehittämistä henkilöstölle, esihenkilöille ja johdolle. Digikyvykkyyden edistämisessä on tärkeä ensin selvittää nykyinen digiosaamisen taso. LogDigiS-hankkeessa yritysten digitaalisen osaamisen vahvuuksia ja kehittämiskohteita tunnistettiin digimaturiteettitestauksen ja yrityshaastatteluiden avulla. Tulosten perusteella sisälogistiikan parissa toimivien pk-yritysten suurimpia kehittämiskohteita digitalisaation saralla ovat toiminnanohjaus- ja varastonhallintajärjestelmien käytön osaaminen ja hyödyntäminen sekä sisäinen viestintä.

Jari Salo
Digikyvykkyys
Digitaidot ovat keskeinen kyvykkyys meille kaikille
Digikyvykkyys

Digitaidot ovat keskeinen kyvykkyys meille kaikille

Digitaitojen hallinta ja uusien taitojen oppiminen on keskeistä niin opinnoissa, työelämässä kuin vapaa-ajalla. Perustaitojen hallinta mahdollistaa osaamisen soveltamisen ja helpottaa myös uusien taitojen oppimista. Valtakunnallisen Digitaitomerkistön avulla todennetaan keskeiset digiperustaidot ja edetään portaittain aina mm. uusien teknologioiden tuomien mahdollisuuksien tunnistamiseen ja ongelmanratkaisutaitojen kehittymiseen. Digitaitomerkistön osaamismerkkejä onkin myönnetty yli 56.000 kappaletta!

Merja Sjöblom
Digitaalinen taloushallinto
Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030
Digitaalinen taloushallinto

Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030

Suomi tavoittelee täyttä siirtymää EU:n standardin mukaisiin verkkolaskuihin (ns. Eurooppa-normin laskuihin) vuoteen 2030 mennessä. Verkkolaskufoorumi on julkaissut tiekartan, joka linjaa keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet siirtymän tukemiseksi. Tiekartta tarjoaa joustavan pohjan kehitystyölle, sillä tavoitteita ja toimenpiteitä voidaan mukauttaa digitaalisten palveluiden kehittyessä.

Timo Simell