eEemeli-kilpailu etsii Suomen parasta digitaalista oppimisratkaisua
Uutta osaamista

eEemeli-kilpailu etsii Suomen parasta digitaalista oppimisratkaisua

eEemeli-kilpailun tavoitteena on nostaa esiin erinomaisia oppimisratkaisuja sekä kannustaa toimijoita kehittämään uusia ja innovatiivisia digitaalisia toimintamalleja.

Suomen eOppimiskeskus ry yhteistyökumppaneineen kutsuu alan toimijat tavoittelemaan Suomen parhaan digitaalisen oppimisratkaisun eEemeli-palkintoa. Vuonna 2021 vietetään eEemeli-kilpailun 20-vuotisjuhlaa.

Juhlavuoden kilpailussa on kolme sarjaa:

  1. Oppimisen ekosysteemi -sarjassa etsitään toimintamallia, jossa oppilaitokset, opettajat, opiskelijat, sisällöntuottajat, ohjelmistotalot ja muut tahot toimivat yhdessä parantaakseen oppimisen laatua ja tuloksia.
  2. Tuotesarja: Etä- ja hybridimallit opetuksessa -sarjassa etsitään laadukkaita toteutuksia etä- ja hybridiopetukseen sekä -koulutukseen.
  3. Merkittävä oppimisen teko -sarjalla nostetaan esiin merkittäviä tekoja oppimisen saralla. Oppimisen ala joutui viime vuonna ennennäkemättömään mullistukseen, ja opetuksen ammattilaiset venyivät uskomattomiin suorituksiin. Tällä kaikille avoimella sarjalla eEemeli haluaa nostaa hattua opetuksen ammattilaisille ja jakaa tietoa hyvistä ratkaisuista muillekin!

Mukaan eEemeliin 5.2.2021 mennessä

Kilpailuun voivat osallistua Suomessa toimivat yritykset sekä organisaatiot ml. yhdistykset ja oppilaitokset, jotka ovat tuottaneet oppimisen palvelun, toimintatavan tai tuotteen. Itse tuote voi olla globaali sovellus.

Kilpailun pääpalkintona Oppimisen ekosysteemi -sarjassa sekä tuotesarjassa on rahapalkinto. Lisäksi tuotesarjan voittaja palkitaan eEemeli-kiertopalkinnolla. Kilpailun tuomaristona ja arviointiraatina toimii alan asiantuntijoita niin yritysten kuin julkisen sektorin pedagogiikan, koulutuksen sekä oppimisteknologian alueelta.

Kilpailun voittaja julkistetaan eEemeli-palkintogaalassa keväällä 2021.

eEemelin kumppanit ja arvointiraati

Kilpailun järjestää Suomen eOppimiskeskus ry. Yhteistyökumppaneina 2021 ovat mm. Dustin, Hämeen ammattikorkeakoulu, Omnia sekä Teknologiateollisuus.

eEemeli 2021 -kilpailun arviointiraadin puheenjohtajana toimii TIEKEn toiminnanjohtaja Hanna Niemi-Hugaerts. Kilpailun tuomaristona ja arviointiraatina toimii alan asiantuntijoita niin yritysten kuin julkisen sektorin pedagogiikan, koulutuksen sekä oppimisteknologian alueelta.

eEemeli-kilpailun 2021 kumppaneiden logot: Dustin, HAMK, ITK-päivät, Omnia, Tekonologiateollisuus ja TIEKE sekä järjestänä Suomen eOppimiskeskus

Artikkeliin päivitetty tieto 1.2.2021: eEemeli-kilpailun ilmoittautumisvaihe on saanut jatkoaikaa 5.2.2021 asti.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Uusi verkkosivusto auttaa ymmärtämään tietosuojaa harrastuksissa
Digikyvykkyys

Uusi verkkosivusto auttaa ymmärtämään tietosuojaa harrastuksissa

Harrastustoiminnan tietosuojaan liittyvä ohjeistava materiaalipaketti on julkaistu tällä viikolla osoitteessa tietosuojaharrastuksissa.fi. Sivuston materiaaleja on kehitetty syksystä 2022 alkaen tietosuojavaltuutetun toimiston ja TIEKEn yhteisessä GDPR4CHLDRN-hankkeessa. Harrastustoimintaa järjestävät yhdistykset, harrastavat lapset ja nuoret, nuorten vanhemmat ja hankkeen ohjausryhmä ovat osallistuneet hankkeeseen antamalla arvokasta palautetta tuotettuihin materiaaleihin läpi koko kehitysprosessin ajan.

Mikko Eloholma
Digikyvykkyys
Monimuotoisuuden johtaminen vaatii tietoisuutta ja sitoutumista   
Digikyvykkyys

Monimuotoisuuden johtaminen vaatii tietoisuutta ja sitoutumista   

Johtajien monimuotoisuusosaaminen on avainasemassa inklusiivisten työyhteisöjen rakentamisessa. Muutoksen toteuttaminen vaatii monimuotoisuuden edistämistä tukevien koulutusten kehittämistä. Ilman johdon sitoutumista monimuotoisuuden tuomat edut jäävät saavuttamatta.

Viestintätoimisto Aivela
Digikyvykkyys
Monimuotoisuus edistää innovaatioita ja kilpailukykyä  
Digikyvykkyys

Monimuotoisuus edistää innovaatioita ja kilpailukykyä  

Monimuotoisuus on noussut keskeiseksi teemaksi työelämässä, ja ICT-ala voi toimia suunnannäyttäjänä muiden toimialojen monimuotoisuustyölle. Netlightin Talent Manager Julius Hurrin ja FIBS ry:n Yritysvastuuasiantuntija Greta Anderssonin mukaan monimuotoisuus edistää innovointia ja parantaa päätöksentekoa. Menestyäkseen monimuotoisuustyössä yritysten on sitouduttava pitkäjänteiseen prosessiin, jossa johdon tuki ja konkreettiset toimet ovat avainasemassa.

Viestintätoimisto Aivela