Green ICT-portaali tarjoaa avaimet kestävään kehitykseen
Vastuullisuus

Green ICT-portaali tarjoaa avaimet kestävään kehitykseen

Kahden viime vuoden aikana toteutettu Green ICT -hanke on julkaissut työkaluja alan vihreään siirtymään. Green ICT-ekosysteemin kehityksessä on ollut mukana useita toimijoita, ja se on herättänyt kiinnostusta myös kansainvälisesti. Työkalut ovat nyt maksutta kaikkien hyödynnettävissä.

TIEKE on kehittänyt yhdessä korkeakoulujen, yritysten ja lukuisten muiden kestävää ICT:tä edistävien toimijoiden kanssa Green ICT-ekosysteemiä, joka helpottaa organisaatiota ottamaan huomioon vihreän teknologia toiminnassaan.

Uusi EU:n CSRD-direktiivi vaatii jatkossa yrityksiltä laajaa ilmasto- ja ympäristövaikutusten arviointia, mm. päästölaskentaa. Lisäksi ICT-alan tuottama jätekuorma on nopeimmin kasvava jätevirta, joten viimeistään nyt aiheeseen kannattaa perehtyä.

Green ICT -portaali on internet-alusta, joka kokoaa vihreää teknologiaa koskevat tiedot ja työkalut yhteen. Ekosysteemin muodostavat lisäksi kaikki henkilöt sekä organisaatiot, jotka ovat olleet ja tulevat olemaan työssä mukana.

Perusta ekosysteemille on luotu kaksivuotisessa, EU-rahoitteisessa Green ICT -hankkeessa yhdessä LUT-yliopiston ja Tivian kanssa.

Vihreä teknologia etenee: Suomi näyttää mallia muille Pohjoismaille

Green ICT -hankintakriteerit on kehitetty Suomessa ja ne ovat levinneet käsiteltäviksi myös muihin Pohjoismaihin eli Tanskaan, Norjaan ja Ruotsiin.

Green ICT -portaalissa on vihreän teknologian opas sekä hankkijalle että tuottajalle. Lisäksi siellä on paljon vinkkejä ja lähteitä, joista saa lisätietoa vihreästä teknologiasta. Tarjolla on webinaaritallenteita, artikkeleita, blogikirjoituksia ja työkaluja kohti vihreämpää teknologiaa.

Portaalin tärkein työkalu on kehityssuunnitelmatyökalu, joka koostuu kolmesta kyselystä. Se auttaa organisaatiota arvioimaan tilannettaan ja suunnittelemaan yrityksen ohjelmistotuotannon tai ohjelmistokonsultoinnin kestävyyssiirtymää. Pohjan ehdotukset vastaavat alan parhaita käytäntöjä vuonna 2023.

– Ekosysteemin tarkoitus on auttaa suomalaista teknologia-alaa kehittämään vastuullista toimintaa. Lopulta organisaatiot tekevät itse muutokset kohti vihreämpää teknologiaa ja me täällä TIEKE:llä teemme sen mahdolliseksi, hankkeen projektipäällikkö Antti Sipilä TIEKE:ltä kertoo.

– Ekosysteemin kehityksessä on ollut mukana satoja yrityksiä, organisaatioita ja henkilöitä. Haluan kiittää aivan kaikkia siitä, mitä olemme saaneet aikaan. Keskustelu aiheen tiimoilta on ollut aktiivista ja tuloksena on syntynyt monipuolinen portaali, joka auttaa organisaatioita vastuullisuustyössä. Portaalin ja ekosysteemin kehittäminen jatkuu hankkeen jälkeenkin.

Green ICT-portaalissa myös korkeakoulujen kanssa kehitetty MitViDi-työkalu

Sisarhankkeena Green ICT-ekosysteemin ohella TIEKE kehitti yhdessä Turun yliopiston, Turun ammattikorkeakoulun, Turku Science Parkin ja LUT-yliopiston kanssa MitViDi-työkalun, jonka avulla voidaan mitata ohjelmistoyritysten ympäristövaikutuksia. Työkalun pohjaksi on kehitetty mittaristo, jonka mittarit perustuvat energiatehokkuuteen.

MitViDi suosittelee hankintatyypin mukaan, minkälaisia mittareita oman organisaation ohjelmistohankinnoissa kannattaa käyttää.

– MitViDi sekä ekosysteemihanke tukevat toisiaan. MitViDi-työkalu auttaa ohjelmistohankkijoita vihreämmissä hankinnoissa. Ekosysteemin kehityssuunnitelmatyökalu auttaa puolestaan tuottajia ottamaan käyttöön vihreämpiä toimintoja, Sipilä kertoo.

– Jos vihreä ICT mietityttää tai organisaatiossa kaivataan lisää apua siihen, miten asiaa voi edistää, voi TIEKEen ottaa aina yhteyttä. Tärkeää on muistaa, että tätä työtä ei tehdä meille TIEKEssä, vaan työmme tavoite on olla erilaisille organisaatioille avuksi ja edistää teknologian kestävää hyödyntämistä.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Havaintoja sisälogistiikan pk-yritysten digitalisaatiosta
Digikyvykkyys

Havaintoja sisälogistiikan pk-yritysten digitalisaatiosta

Sisälogistiikan digitalisoituessa tarvitaan pikaista osaamisen kehittämistä henkilöstölle, esihenkilöille ja johdolle. Digikyvykkyyden edistämisessä on tärkeä ensin selvittää nykyinen digiosaamisen taso. LogDigiS-hankkeessa yritysten digitaalisen osaamisen vahvuuksia ja kehittämiskohteita tunnistettiin digimaturiteettitestauksen ja yrityshaastatteluiden avulla. Tulosten perusteella sisälogistiikan parissa toimivien pk-yritysten suurimpia kehittämiskohteita digitalisaation saralla ovat toiminnanohjaus- ja varastonhallintajärjestelmien käytön osaaminen ja hyödyntäminen sekä sisäinen viestintä.

Jari Salo
Digikyvykkyys
Digitaidot ovat keskeinen kyvykkyys meille kaikille
Digikyvykkyys

Digitaidot ovat keskeinen kyvykkyys meille kaikille

Digitaitojen hallinta ja uusien taitojen oppiminen on keskeistä niin opinnoissa, työelämässä kuin vapaa-ajalla. Perustaitojen hallinta mahdollistaa osaamisen soveltamisen ja helpottaa myös uusien taitojen oppimista. Valtakunnallisen Digitaitomerkistön avulla todennetaan keskeiset digiperustaidot ja edetään portaittain aina mm. uusien teknologioiden tuomien mahdollisuuksien tunnistamiseen ja ongelmanratkaisutaitojen kehittymiseen. Digitaitomerkistön osaamismerkkejä onkin myönnetty yli 56.000 kappaletta!

Merja Sjöblom
Digitaalinen taloushallinto
Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030
Digitaalinen taloushallinto

Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030

Suomi tavoittelee täyttä siirtymää EU:n standardin mukaisiin verkkolaskuihin (ns. Eurooppa-normin laskuihin) vuoteen 2030 mennessä. Verkkolaskufoorumi on julkaissut tiekartan, joka linjaa keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet siirtymän tukemiseksi. Tiekartta tarjoaa joustavan pohjan kehitystyölle, sillä tavoitteita ja toimenpiteitä voidaan mukauttaa digitaalisten palveluiden kehittyessä.

Timo Simell