Green ICT-portaali tarjoaa avaimet kestävään kehitykseen
Vastuullisuus

Green ICT-portaali tarjoaa avaimet kestävään kehitykseen

Kahden viime vuoden aikana toteutettu Green ICT -hanke on julkaissut työkaluja alan vihreään siirtymään. Green ICT-ekosysteemin kehityksessä on ollut mukana useita toimijoita, ja se on herättänyt kiinnostusta myös kansainvälisesti. Työkalut ovat nyt maksutta kaikkien hyödynnettävissä.

TIEKE on kehittänyt yhdessä korkeakoulujen, yritysten ja lukuisten muiden kestävää ICT:tä edistävien toimijoiden kanssa Green ICT-ekosysteemiä, joka helpottaa organisaatiota ottamaan huomioon vihreän teknologia toiminnassaan.

Uusi EU:n CSRD-direktiivi vaatii jatkossa yrityksiltä laajaa ilmasto- ja ympäristövaikutusten arviointia, mm. päästölaskentaa. Lisäksi ICT-alan tuottama jätekuorma on nopeimmin kasvava jätevirta, joten viimeistään nyt aiheeseen kannattaa perehtyä.

Green ICT -portaali on internet-alusta, joka kokoaa vihreää teknologiaa koskevat tiedot ja työkalut yhteen. Ekosysteemin muodostavat lisäksi kaikki henkilöt sekä organisaatiot, jotka ovat olleet ja tulevat olemaan työssä mukana.

Perusta ekosysteemille on luotu kaksivuotisessa, EU-rahoitteisessa Green ICT -hankkeessa yhdessä LUT-yliopiston ja Tivian kanssa.

Vihreä teknologia etenee: Suomi näyttää mallia muille Pohjoismaille

Green ICT -hankintakriteerit on kehitetty Suomessa ja ne ovat levinneet käsiteltäviksi myös muihin Pohjoismaihin eli Tanskaan, Norjaan ja Ruotsiin.

Green ICT -portaalissa on vihreän teknologian opas sekä hankkijalle että tuottajalle. Lisäksi siellä on paljon vinkkejä ja lähteitä, joista saa lisätietoa vihreästä teknologiasta. Tarjolla on webinaaritallenteita, artikkeleita, blogikirjoituksia ja työkaluja kohti vihreämpää teknologiaa.

Portaalin tärkein työkalu on kehityssuunnitelmatyökalu, joka koostuu kolmesta kyselystä. Se auttaa organisaatiota arvioimaan tilannettaan ja suunnittelemaan yrityksen ohjelmistotuotannon tai ohjelmistokonsultoinnin kestävyyssiirtymää. Pohjan ehdotukset vastaavat alan parhaita käytäntöjä vuonna 2023.

– Ekosysteemin tarkoitus on auttaa suomalaista teknologia-alaa kehittämään vastuullista toimintaa. Lopulta organisaatiot tekevät itse muutokset kohti vihreämpää teknologiaa ja me täällä TIEKE:llä teemme sen mahdolliseksi, hankkeen projektipäällikkö Antti Sipilä TIEKE:ltä kertoo.

– Ekosysteemin kehityksessä on ollut mukana satoja yrityksiä, organisaatioita ja henkilöitä. Haluan kiittää aivan kaikkia siitä, mitä olemme saaneet aikaan. Keskustelu aiheen tiimoilta on ollut aktiivista ja tuloksena on syntynyt monipuolinen portaali, joka auttaa organisaatioita vastuullisuustyössä. Portaalin ja ekosysteemin kehittäminen jatkuu hankkeen jälkeenkin.

Green ICT-portaalissa myös korkeakoulujen kanssa kehitetty MitViDi-työkalu

Sisarhankkeena Green ICT-ekosysteemin ohella TIEKE kehitti yhdessä Turun yliopiston, Turun ammattikorkeakoulun, Turku Science Parkin ja LUT-yliopiston kanssa MitViDi-työkalun, jonka avulla voidaan mitata ohjelmistoyritysten ympäristövaikutuksia. Työkalun pohjaksi on kehitetty mittaristo, jonka mittarit perustuvat energiatehokkuuteen.

MitViDi suosittelee hankintatyypin mukaan, minkälaisia mittareita oman organisaation ohjelmistohankinnoissa kannattaa käyttää.

– MitViDi sekä ekosysteemihanke tukevat toisiaan. MitViDi-työkalu auttaa ohjelmistohankkijoita vihreämmissä hankinnoissa. Ekosysteemin kehityssuunnitelmatyökalu auttaa puolestaan tuottajia ottamaan käyttöön vihreämpiä toimintoja, Sipilä kertoo.

– Jos vihreä ICT mietityttää tai organisaatiossa kaivataan lisää apua siihen, miten asiaa voi edistää, voi TIEKEen ottaa aina yhteyttä. Tärkeää on muistaa, että tätä työtä ei tehdä meille TIEKEssä, vaan työmme tavoite on olla erilaisille organisaatioille avuksi ja edistää teknologian kestävää hyödyntämistä.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Uusi verkkosivusto auttaa ymmärtämään tietosuojaa harrastuksissa
Digikyvykkyys

Uusi verkkosivusto auttaa ymmärtämään tietosuojaa harrastuksissa

Harrastustoiminnan tietosuojaan liittyvä ohjeistava materiaalipaketti on julkaistu tällä viikolla osoitteessa tietosuojaharrastuksissa.fi. Sivuston materiaaleja on kehitetty syksystä 2022 alkaen tietosuojavaltuutetun toimiston ja TIEKEn yhteisessä GDPR4CHLDRN-hankkeessa. Harrastustoimintaa järjestävät yhdistykset, harrastavat lapset ja nuoret, nuorten vanhemmat ja hankkeen ohjausryhmä ovat osallistuneet hankkeeseen antamalla arvokasta palautetta tuotettuihin materiaaleihin läpi koko kehitysprosessin ajan.

Mikko Eloholma
Digikyvykkyys
Monimuotoisuuden johtaminen vaatii tietoisuutta ja sitoutumista   
Digikyvykkyys

Monimuotoisuuden johtaminen vaatii tietoisuutta ja sitoutumista   

Johtajien monimuotoisuusosaaminen on avainasemassa inklusiivisten työyhteisöjen rakentamisessa. Muutoksen toteuttaminen vaatii monimuotoisuuden edistämistä tukevien koulutusten kehittämistä. Ilman johdon sitoutumista monimuotoisuuden tuomat edut jäävät saavuttamatta.

Viestintätoimisto Aivela
Digikyvykkyys
Monimuotoisuus edistää innovaatioita ja kilpailukykyä  
Digikyvykkyys

Monimuotoisuus edistää innovaatioita ja kilpailukykyä  

Monimuotoisuus on noussut keskeiseksi teemaksi työelämässä, ja ICT-ala voi toimia suunnannäyttäjänä muiden toimialojen monimuotoisuustyölle. Netlightin Talent Manager Julius Hurrin ja FIBS ry:n Yritysvastuuasiantuntija Greta Anderssonin mukaan monimuotoisuus edistää innovointia ja parantaa päätöksentekoa. Menestyäkseen monimuotoisuustyössä yritysten on sitouduttava pitkäjänteiseen prosessiin, jossa johdon tuki ja konkreettiset toimet ovat avainasemassa.

Viestintätoimisto Aivela