Datatalousosaamisella vastuullista kilpailukykyä -valmennus
Uudenmaan elektroniikka- ja sähköteollisuuden sekä ICT-alan yrityksille kohdennettu Datalousosaamisella vastuullista kilpailukykyä -valmennus koostuu neljästä moduulista, jotka sisältävät kaikille yhteisiä osuuksia, ryhmätyöskentelyä ja itsenäistä työskentelyä. Valmennus on yrityksille maksuton.
Valmennus sisältää itseopiskeltavaa materiaalia TIEKEn oppimisympäristössä sekä kahden viikon välein toteutettavia yhteisiä verkkotapaamisia ja työpajoja, joissa edistetään oman organisaation tarpeita. Lisäksi koulutuksen aikana jaetaan kokemuksia ja esimerkkejä muiden osallistujen kanssa vertaistyöskentelyn hengessä.
Kokonaisuutena valmennus kestää noin 10 viikkoa, ja siihen on hyvä varata aikaa noin 3 tuntia viikossa. Valmennukseen voi osallistua useampi henkilö samasta yrityksestä.
Valmennuksen moduulit
1. Liiketoiminnan kehittäminen datalla
Liiketoiminnan kehittäminen datalla -moduulissa keskitytään siihen, miten yritykset voivat hyödyntää dataa liiketoimintansa kehittämisessä. Moduulissa pohditaan, mihin yritys tarvitsee dataa ja miten tai mistä dataa syntyy. Moduulin myötä opitaan myös tunnistamaan, minkälainen data on hyödyllistä, olipa kyseessä omista järjestelmistä syntyvä data tai muualta haettava ja tuotava data. Lisäksi moduulissa painotetaan vastuullista toimintaa dataa kerätessä ja hyödyntäessä, eli datavastuullisuutta. Lopuksi perehdytään datan analysointiin, jotta osallistujat voivat tehokkaasti hyödyntää kerättyä dataa liiketoiminnan päätöksenteossa.
2. Datatalouden avaimet
Datatalouden avaimet -moduuli johdattaa datatalouden maailmaan ja sen merkitykseen yrityksen toiminnassa. Moduulissa käsitellään datan keräämistä ja hyödyntämistä osana yrityksen päivittäistä toimintaa, sekä tarvittavia osaamisalueita toimivan datatalouden rakentamiseksi. Lisäksi perehdytään datan vaikutuksiin yrityksen toiminnassa, datan läpinäkyvyyteen, hallintaratkaisuihin, tietosuojaan ja tietoturvaan sekä datasäädöksen keskeisiin sisältöihin. Tämän moduulin jälkeen osallistujilla on valmiudet ymmärtää ja hallita datatalouden keskeisiä osa-alueita.
3. Kohti datalähtöistä liiketoimintaa
Kohti datalähtöistä liiketoimintaa -moduulissa perehdytään datalähtöiseen liiketoimintamalliin. Valmennuksessa pohditaan, miten yritykset voivat hyödyntää dataa liiketoimintamallinsa perustana ja miten digitaaliset tuotepassit voivat tukea tätä prosessia. Lisäksi perehdytään regulaation merkitykseen datan käytössä sekä tekoälyvalmiuksiin, jotka ovat keskeisiä datalähtöisen liiketoiminnan menestykselle. Valmennus tarjoaa osallistujille kattavan ymmärryksen siitä, miten dataa voidaan hyödyntää strategisesti ja vastuullisesti liiketoiminnan kehittämisessä.
4. Johdanto data-avaruuksiin
Johdanto data-avaruuksiin -moduuli toimii johdatuksena data-avaruuksien maailmaan. Moduulissa käydään läpi mitä data-avaruudet ovat ja miten ne toimivat ekosysteemimallin mukaisesti. Osallistujat oppivat data-avaruuksien käyttöehdoista sekä siitä, miten ne hyödyttävät sekä datan tuottajia että käyttäjiä. Valmennuksen jälkeen osallistuja ymmärtää data-avaruuksien keskeiset periaatteet ja niiden tarjoamat mahdollisuudet liiketoiminnassa.
Valmennuksen aikataulu
Valmennuksen tapaamiset toteutetaan kokonaan verkossa. Yhteisten tapaamisten välillä tehdään itsenäisesti/yrityskohtaisesti tehtäviä.
- Tiistai 1.4.2025 klo 9–12
- Tiistai 15.4. klo 10–12
- Tiistai 6.5. klo 10–12
- Tiistai 27.5. klo 10–12
- Tiistai 10.6. klo 9–12
Osaamisen tunnistaminen
Valmennuksen aikana osallistujat saavat selkeän kuvan datalähtöisen liiketoiminnan toteuttamiseen. Valmennuksen aikana tehdään tehtäviä ja suunnitelmia, jotka palvelevat suoraan osallistuvaa yritystä. Jos yrityksestä useampi henkilö osallistuu valmennukseen, voidaan tehtäviä tehdä yhdessä.
Jokaisen moduulin hyväksytystä suorituksesta myönnetään digitaalinen osaamismerkki, jonka avulla on helppo näyttää teemaan liittyvä tunnistettu osaaminen. Jos henkilö suorittaa koko koulutuskokonaisuuden hyväksytysti, hänelle myönnetään kokonaisuudesta ns. koontimerkki.
Digitaalisen osaamismerkin avulla osallistuja voi osoittaa valmennuksen sisältöihin liittyvää osaamistaan jakamalla digitaalisen osaamismerkin esim. yrityksen hr-järjestelmään, omaan LinkedIn-profiiliin tai linkkinä haluamallaan tavalla haluamaansa kohteeseen. Lisäksi yritys saa näin arvokasta tietoa henkilöstön osaamisesta ja mahdollisista koulutustarpeista.
Lisätiedot
TIEKE, Mikko Eloholma