Datatalouden merkitys EU:ssa kasvaa nopeasti. Sen ytimessä on datan hyödyntäminen liiketoiminnan keskeisenä resurssina. Digitalisaation myötä liiketoimintaprosessit perustuvat yhä enemmän dataan, mikä avaa uusia mahdollisuuksia innovaatioille ja tehokkuuden parantamiselle. Ongelmana on, että monilla yritysten kehittämisestä vastaavilla henkilöillä ei ole riittävää ymmärrystä datatalouden tarjoamista liiketoimintamalleista ja mahdollisuuksista.
Integroidut järjestelmät ja rakenteiset Peppol-sanomat, auttavat yrityksiä hyödyntämään dataa tehokkaammin esimerkiksi analytiikan ja koneoppimisen avulla. Tämä parantaa asiakaspalvelua ja lisää kustannustehokkuutta. Peppol-verkosto tarjoaa standardoidun tavan vaihtaa sähköisiä asiakirjoja, kuten laskuja ja tilauksia, mikä helpottaa yritysten ja julkisen sektorin välistä yhteistyötä.
Peppol-sanomien käyttöönotto Suomessa tulee vaikuttamaan erityisesti valtion hankintoihin. On tärkeää, että yritykset omaksuvat Peppolin ja datatalouden parhaat käytännöt säilyttääkseen kilpailukykynsä ja kehittääkseen henkilöstön osaamista jatkuvasti muuttuvassa työympäristössä.
DUM – hankkeen tavoitteet ja toimenpiteet
Hankkeen avulla mahdollistetaan yritysten toiminta liiketaloudellisesti kannattavasti, tarjoten tukea ja ohjausta siirtymäjaksolla. Toimintakäytännön muutos vaikuttaa kokonaisvaltaisesti yrityksiin, parantaen osaamista uusista käytännöistä, prosesseista, järjestelmistä ja datan hyödyntämisestä.
Hanke koostuu seuraavista toimenpiteistä:
1. Pilottikoulutus kouluttajille ja oppimisympäristön rakentaminen:
Työpaketissa pilotoidaan “Kouluttajilta kouluttajille” -koulutusmalli Peppol-kouluttajille, suunnitellaan ja toteutetaan digitaaliset osaamismerkit sekä rakennetaan digitaalinen oppimisalusta.
2. Datatalouden toimintaympäristön ymmärryksen lisääminen: Työpaketissa suunnitellaan ja toteutetaan datatalouden koulutuskokonaisuus sekä luodaan datatalouden työkalupakki
3. Datatalouden kehityspolut: Työpaketissa luodaan tilannekuva työnantajakohtaisiin kehityspolkuihin, perustetaan vertaisoppimisen ryhmät sekä työstetään ja viedään käytäntöön konkreettiset kehityspolut.
Hankkeen lyhyen aikavälin muutoksena yritysten avainhenkilöiden osaaminen datataloudesta paranee merkittävästi. Yritykset saavat käyttöönsä uusia työkaluja ja menetelmiä, jotka tukevat liiketoiminnan kehittämistä ja innovaatioiden syntymistä.
Hankkeen uutuusarvo ja muutokset nykytilaan
Hanke tuo merkittäviä muutoksia nykytilaan keskittymällä datatalouden hyödyntämiseen taloushallinnon toimijoiden ja muiden yritysten liiketoiminnassa sekä operatiivisessa johtamisessa. Uusien toimintatapojen käyttöönotto tarjoaa kilpailuetua ja vaatii osaamisen kehittämistä.
1. Datatalouden kehityspolun rakentaminen: Innovatiivinen lähestymistapa, joka tarjoaa systemaattisen tavan lisätä henkilöstön osaamista datataloudesta. Tämä ei ole pelkästään koulutusta, vaan kokonaisvaltainen osaamispolku, joka vastaa nopeasti muuttuvan toimintaympäristön tarpeisiin.
2. Peppol-osaamisen kehittäminen: Peppol-sanomien laajalla käyttöönotolla voidaan saavuttaa laajempia yhteiskunnan tason hyötyjä, kuten kilpailukyvyn paraneminen ja uusien innovaatioiden mahdollistuminen datatalouden kautta. Suomessa ei ole vielä laajasti tarjolla Peppol-koulutusta, joten tämän osaamisen kehittäminen ja kouluttajakoulutuksen luominen on merkittävä uutuusarvo.
3. Liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen: Hankkeen tavoitteena on vahvistaa yritysten kykyä hyödyntää dataa uusien liiketoimintamallien ja palveluiden kehittämisessä. Datatalous tarjoaa jatkuvasti mahdollisuuksia, joita yritykset voivat hyödyntää kilpailukykynsä parantamiseksi.
4. Vastuullisuusraportoinnin tukeminen: Peppol-sanomien hyödyntäminen vastuullisuusraportoinnissa ja ympäristödataan liittyvien vaatimusten täyttämisessä on uutta ja innovatiivista. Tämä auttaa yrityksiä vastaamaan tuleviin lainsäädännöllisiin vaatimuksiin ja parantamaan kilpailukykyään kansainvälisillä markkinoilla.
5. Digitaalisten osaamismerkkien hyödyntäminen: Digitaalisten osaamismerkkien käyttö osaamisen todentamisessa on moderni ja tehokas tapa varmistaa, että osaaminen on tunnistettavissa ja hyödynnettävissä laajasti.
6. Hiilijalanjäljen vähentäminen ja kestävä kehitys: Yritykset pystyvät datan hyödyntämisen avulla vähentämään ympäristövaikutuksiaan, kuten hiilijalanjäljen laskemista, ja edistämään kestävää liiketoiminnan kasvua. Peppol-sanomien käyttöönotto edistää myös harmaan talouden torjuntaa.
Hanke on merkittävä, sillä se tukee sekä paikallista että kansallista kehitystä datatalouden ja digitalisaation saralla.
Peppol (Pan-European Public Procurement On-Line) on eurooppalainen standardi ja verkosto, joka mahdollistaa sähköisten asiakirjojen, kuten laskujen, tilausten ja toimitusilmoitusten, turvallisen ja tehokkaan vaihtamisen julkisessa hankintatoiminnassa.
Peppol-sanomat* = mm. sähköinen tilaus-, toimitus- ja laskusanomat.
DUM – Datatalouden Uudet Mahdollisuudet
Hankkeen kesto: 1.3.2025–28.3.2027
Rahoittaja: Euroopan unionin osarahoittama hanke
Hankkeen toteuttajat:
Päähankkeen toteuttaja: Jyväskylän Ammattikorkeakoulu Oy
Osahankkeen toteuttaja: TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry
Lisätiedot:
TIEKE: digivirittäjä Timo Simell, timo.simell@tieke.fi
Jamk: projektipäällikkö Sari Minkkinen, sari.minkkinen@jamk.fi