Peppol on avain tehokkaaseen, rajat ylittävään laskutukseen
Digitaalinen taloushallinto

Kuva: Adobe Stock

Peppol on avain tehokkaaseen, rajat ylittävään laskutukseen

Verkkolaskuvisiossa 2030 on määritelty, että Peppol-verkkolaskutuksen käyttöä pyritään helpottamaan Suomessa. Peppol-muotoinen verkkolasku helpottaa rajat ylittävää laskutusta, ja se onkin tärkeässä asemassa kansainvälisen kaupan ja liiketoiminnan tehostamisessa. Tämä artikkeli käsittelee Peppolin merkitystä ja tulevaisuuden näkymiä suomalaisessa verkkolaskutusympäristössä.

Verkkolaskuvision eräs tavoite on, että Peppol-muotoisten verkkolaskujen käyttö tulisi helpommaksi Suomessa. Peppol-muotoinen verkkolasku viittaa sähköiseen laskuun, joka on laadittu EU:n Peppol-verkkolaskustandardin mukaisesti. Peppol tulee sanoista Pan-European Public Procurement On-Line.

Digivirittäjä Timo Simell TIEKE:stä kuvailee Peppolia lähettäjän ja vastaanottajan välissä olevaksi elementiksi, joka ei oikeastaan näy käyttäjälle ulospäin.

– Esimerkiksi älypuhelimesta toiseen lähetetään vaikkapa tekstiviestejä, jotka menevät perille. Järjestelmän käyttäjän ei täydy sen tarkemmin pysähtyä miettimään, mikä viestiä kuljettaa. Peppol on käytännössä tällainen verkkolaskujen kulun taustalla oleva, ohjelmistotalon sekä operaattorin välinen asia.

Peppolissa samaa tietoa ei tarvitse syöttää uudelleen

EU:ssa on käytössä Peppol-verkosto, jonka ansiosta rajat ylittävä verkkolaskutus on mahdollista. Yritys voi lähettää verkkolaskuja Peppol-formaatissa ulkomaille, jos oma laskutusohjelma ja verkkolaskuoperaattori tukevat Peppol-formaattia.

Verkkolaskujen ohella Peppol-verkossa voidaan lähettää myös sähköisiä tilaussanomia yli maiden rajojen. Peppol-tilaussanomat on sähköinen tapa välittää liiketoiminta-asiakirjoja eri osapuolten välillä tehokkaasti ja automatisoidusti. Suomessa Peppol-sanomia välittää toistaiseksi muutama operaattori.

– Peppolin avulla yritys voi laskuttaa tehokkaasti ulkomaille. Jos yritys käyttää Peppol-sanomia, se antaa mahdollisuuden, että sama tieto on olemassa koko ajan, eikä sitä tarvitse syöttää uudelleen käsin, oli kyse sitten laskutuksesta tai tilauksista, Simell sanoo. 

Peppol tuo aika- ja kustannussäästöjä

Peppolin käyttöönotolla on useita etuja yrityksille ja julkisille organisaatioille.

Peppol-sanomien ansiosta yritykset voivat lähettää ja vastaanottaa sähköisiä laskuja ja muita liiketoimintadokumentteja eri maiden ja organisaatioiden välillä aiempaa helpommin, nopeasti ja tehokkaasti, mikä säästää aikaa ja kustannuksia.

– Tämä auttaa yrityksiä laajentamaan liiketoimintaansa ja tehostamaan kansainvälistä kauppaa. Peppolin myötä kansainvälisen verkkolaskutuksen kehitys todennäköisesti nopeutuu huomattavasti, Simell sanoo.

Peppol tulossa myös Suomeen

Peppol-standardi on EU-maista toistaiseksi laajemmin käytössä vain Norjassa sekä Ruotsissa. Visiona on, että Peppol-muotoisia tilaussanomia ryhdyttäisiin käyttämään myös Suomessa. Suomessa Valtiokonttori onkin ottamassa käyttöön Peppol-muotoiset tilaussanomat 1.4.2024 alkaen.

TIEKE:n ylläpitämään Verkkolaskuosoitteistoon on tulossa vuoden 2024 alusta lukien mahdollisuus hakea suomalaisten organisaatioiden Peppol-osoitteita, jotka ovat sijoitettuna kansalliseen Peppol ACL-hakemistoon.

Viime kädessä Peppolin tarkoitus on lisätä tehokkuutta, Simell toteaa.

– Tavoite on saada verkkolaskutusketjun alkupää kuntoon. Jos verkkolaskutus tehdään Peppolin kautta, siitä voidaan siirtyä koko prosessin automatisointiin. Tällöin olisi hyödyllistä tehdä myös tilaukset Peppol-formaatissa.

TIEKE on kehittänyt Peppoliin liittyvää osaamista pilottikoulutuksen merkeissä. Tulemme järjestämään aiheesta webinaareja, joiden avulla asiassa pääsee eteenpäin.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Uusi verkkosivusto auttaa ymmärtämään tietosuojaa harrastuksissa
Digikyvykkyys

Uusi verkkosivusto auttaa ymmärtämään tietosuojaa harrastuksissa

Harrastustoiminnan tietosuojaan liittyvä ohjeistava materiaalipaketti on julkaistu tällä viikolla osoitteessa tietosuojaharrastuksissa.fi. Sivuston materiaaleja on kehitetty syksystä 2022 alkaen tietosuojavaltuutetun toimiston ja TIEKEn yhteisessä GDPR4CHLDRN-hankkeessa. Harrastustoimintaa järjestävät yhdistykset, harrastavat lapset ja nuoret, nuorten vanhemmat ja hankkeen ohjausryhmä ovat osallistuneet hankkeeseen antamalla arvokasta palautetta tuotettuihin materiaaleihin läpi koko kehitysprosessin ajan.

Mikko Eloholma
Digikyvykkyys
Monimuotoisuuden johtaminen vaatii tietoisuutta ja sitoutumista   
Digikyvykkyys

Monimuotoisuuden johtaminen vaatii tietoisuutta ja sitoutumista   

Johtajien monimuotoisuusosaaminen on avainasemassa inklusiivisten työyhteisöjen rakentamisessa. Muutoksen toteuttaminen vaatii monimuotoisuuden edistämistä tukevien koulutusten kehittämistä. Ilman johdon sitoutumista monimuotoisuuden tuomat edut jäävät saavuttamatta.

Viestintätoimisto Aivela
Digikyvykkyys
Monimuotoisuus edistää innovaatioita ja kilpailukykyä  
Digikyvykkyys

Monimuotoisuus edistää innovaatioita ja kilpailukykyä  

Monimuotoisuus on noussut keskeiseksi teemaksi työelämässä, ja ICT-ala voi toimia suunnannäyttäjänä muiden toimialojen monimuotoisuustyölle. Netlightin Talent Manager Julius Hurrin ja FIBS ry:n Yritysvastuuasiantuntija Greta Anderssonin mukaan monimuotoisuus edistää innovointia ja parantaa päätöksentekoa. Menestyäkseen monimuotoisuustyössä yritysten on sitouduttava pitkäjänteiseen prosessiin, jossa johdon tuki ja konkreettiset toimet ovat avainasemassa.

Viestintätoimisto Aivela