Tule mukaan perustamaan kansallista Green ICT -ekosysteemiä!
VISIIRI-hankkeen tarkoituksena on levittää vuonna 2022 Uudellamaalla alkanut Green ICT -ekosysteemitoimintaa valtakunnalliseksi.
Hankkeessa vauhditetaan ICT-alan vihreän siirtymän TKI-toimia akatemian ja yritysten välillä, jalkaudutaan yrityksiin auttamaan vihreän siirtymän toimissa ja koulutetaan henkilökuntaa esimerkiksi yrityksen omissa koulutuspäivissä.
Lisäksi hanke järjestää sekä alueellisia että paikallisia ekosysteemitapaamisia, joissa levitetään tietoisuutta aiheesta alan hankkijoille ja tuottajille. Aikaisempien Green ICT -hankkeiden ekosysteemitapaamiset ovat olleet suosittuja ja saavuttaneet satoja julkishallinnon toimijoita, yrityksiä ja kolmannen sektorin toimijoita.
Kutsumme nyt yrityksiä mukaan hankkeeseen!
-
Hyödyt yrityksille
- Green ICT -koulutusta esimerkiksi yrityksen sisäisissä koulutustapahtumissa yrityksen toiveen mukaisesti
- De minimis -tuettua hankehenkilöstön työpanosta yrityksen oman tuotannon ja/tai hankintojen ilmasto- ja ympäristötoimiin yrityksen niin halutessa
- Mahdollisuus yrityscase-esittelyyn hankkeessa tuotettavissa oppaissa
- Mahdollisuuksia verkostoitua hankkeen toteuttajien KV-yhteistyöverkoston kanssa
- Verkostoitumismahdollisuuksia Business Finland -rahoitteisten veturiekosysteemien synnyttämiseksi
- Mahdollisuuksia TKI-toimintaan Suomen johtavien tutkimuslaitosten kanssa Green ICT -aihepiireissä
- Mahdollisuuksia esitellä omaa toimintaa ekosysteemitapaamisissa
- Muut erikseen sovittavat yhteistyömuodot yritysten tarpeiden mukaisesti
-
Osallistumistavat ja sitoutuminen hankkeeseen
VISIIRI-hankkeeseen osallistuvat yritykset voivat osallistua yhteen tai useampaan hankkeen toimista omien mielenkiinnon kohteidensa mukaan.
Näitä voivat olla esimerkiksi
- osallistuminen kansallisiin ja/tai maakunnallisiin ekosysteemitapaamisiin. Green ICT -ekosysteemin tapaamisia järjestetään valtakunnallisina verkossa ja maakunnallisina paikan päällä maakuntakeskuksessa. Pääosa tapaamisista sisältää parhaiden käytäntöjen esittelyä eri toimijoilta tapaamisen aiheen parissa ja keskustelua tai työpajatyöskentelyä.
- osallistuminen Green ICT -koulutukseen ja itseopiskelumateriaalin käyttöönottoon. Hankkeessa tuotetaan materiaalia yleistä tiedonlevitystä, parhaiten käytäntöjen jalkauttamista ja itseopiskelua varten. Materiaalien tuottamisessa voi olla mukana tarjoamalla yrityksen ratkaisua case-esimerkiksi ja jakamalla hyväksi havaittuja käytäntöjä. Green ICT -koulutukset puolestaan pilotoivat hankkeessa tuotettavaa oppimateriaalia. Koulutukset ovat yrityksille sovitulla tavalla räätälöityjä kokonaisuuksia, jotka kestävät neljä tuntia.
- osallistuminen veturiekosysteemin perustamiseen vihreästä ohjelmoinnista ja vihreästä tietoliikenneteknologiasta. Veturiekosysteemit ovat yhteistyöverkostoja, jotka toimivat TKI-toiminnan vauhdittamisen välineenä. Hankkeessa pyritään keräämään yrityksiä yhteen ekosysteemien rakentamiseksi ohjelmoinnin ja tietoliikennetekniikan ympärille.
- osallistuminen ohjelmistojen vihreiden mittausjärjestelyjen kehittämiseen/testaamiseen. Ohjelmistojen vihreitä mittausjärjestelyjä kehitetään, jotta yhdenmukaista dataa saataisiin eri tietojärjestelmistä. Mittausjärjestelmän kehittämiseen osallistumalla pääsee vaikuttamaan mittausjärjestelyihin, ja testaamiseen voi tarjota omaa ratkaisuaan mitattavaksi. Mittauksista kootaan hankkeessa benchmark-tietokanta.
- osallistuminen konesalin toiminnan vihreiden mittareiden kehittämiseen/testaamiseen. Datakeskusten vihreitä mittareita ja automaattista datankeruuta kehitetään niiden ilmasto- ja ympäristöjalanjäljen pienentämiseksi. Samalla kehitetään optimointimenetelmiä data-analyysin ja tekoälyavusteisin keinoin. Osallistumalla kehitystyöhön voi vaikuttaa mittareiden ja datankeruun tapoihin, ja testaamiseen voi tarjota omia ympäristöjään analysoitavaksi.
- osallistuminen ohjelmistojen kädenjälkivaikutusten kartoittamiseen. Ohjelmistoilla ja ICT-alalla yleensä on kädenjälki, eli positiivinen vaikutus muiden toimintojen päästöihin. Näitä vaikutuksia kartoitetaan eri sovellusaloilla hankkeessa, ja osallistumalla voi olla mukana määrittämässä niitä oman asiakaskunnan toimialojen kohdalla.
- osallistuminen langattomien viestintäteknologioiden vihreiden mittarien kehittämiseen. Langattomien tietoliikenneyhteyksien vihreitä mittareita kehitetään datansiirron energiankulutuksen minimoimiseksi. Osallistumalla kehittämiseen pääsee vaikuttamaan niiden määrityksiin ja halutessaan testaamaan niitä omissa yhteyksissään.
Mukaan lähtevien yritysten kanssa laaditaan hankkeen rahoittajan vaatima osallistumissitoumus, jotta hankkeen vaikuttavuuden raportointi on mahdollista. Osallistumissitoumus ei kuitenkaan juridisesti velvoita yritystä mihinkään.
-
Hankkeen aikataulu
Hanke kestää vuoden 2026 maaliskuun loppuun asti. Kehitystoimenpiteet ja sisältöjen tuottaminen ajoittuvat elokuusta 2024 vuodenvaihteeseen 2025–2026.
Yritysten ei kuitenkaan ole pakollista sitoutua hankkeeseen koko sen käynnissä olon ajaksi, vaan jokaisen yrityksen kanssa sovitaan erikseen hankkeeseen käytettävästä ajasta.
Mukaan hankkeeseen
Kiinnostuitko hankkeeseen osallistumisesta? Ota yhteyttä projektipäällikkö Antti Sipilään Teams-tapaamisen sopimiseksi!
Antti Sipilä, antti.sipila@tieke.fi, 044 98 44 646
VISIIRI – Vihreän siirtymän ICT-ekosysteemi
Green ICT -hanke VISIIRI luo kokonaiskuvan Suomen ICT-alan vaikutuksista ilmastoon ja ympäristöön. Hanke tukee ICT-alan vihreää siirtymää yhdistämällä alan toimijat valtakunnalliseen ekosysteemiin. Ekosysteemi mahdollistaa parhaiden käytäntöjen jakamisen ja suomalaisen teollisuuden ja akateemisten toimijoiden kohtaamisen.
Hanke kehittää menetelmiä ICT-alan ympäristövaikutusten mittaamiseen ja tuottaa ympäristötietoisuutta lisääviä koulutusmateriaaleja yritysten käyttöön. Ympäristötietoisuuden lisääminen pienentää ICT-alan hiilijalanjälkeä, ja samaan aikaan kädenjälki suurenee. Samalla vihreä bisnes luo Suomeen edelläkävijyyttä, joka avaa mahdollisuuksia kansainvälisillä markkinoilla.
Hankeaika
01.04.2024–31.03.2026
Hankekumppanit
Hankkeen koordinaattorina toimii TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry. Hankekumppaneita ovat Itä-Suomen yliopisto, LUT-yliopisto, Oulun Yliopisto, TIVIA ry ja Turun yliopisto.
Yritys- ja hankkijayhteistyö
Hankkeessa ovat yhteistyöyrityksinä mukana Accountor Finago Oy, Alvidiotech Oy, CTRL Reality Oy, Digia Oyj, Exove Oy, Hiottu Oy, MorrowX Oy, Netum Oy, NorthCode Oy, Solita Oy, Sorware Ay ja Trail Openers Oy.
Jos haluat mukaan yhteiskehittämistoimiin, ota yhteyttä hankkeen projektipäällikköön.
Rahoitus
Hanketta osarahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR). Rahoitus on myönnetty Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta.
Lisätietoja:
- greenict.fi-portaali
- projektipäällikkö Antti Sipilä
Hankkeesta kumppaneidemme sivuilla: