Järjestöjen ja yhdistysten toiminnassa on mukana ja tavoitettavissa monimuotoinen joukko toimijoita. Hankkeen ja siinä tuotettavan Järjestökentän eettisen digitalisaation oppaan kautta vahvistamme digitalisaation positiivista yhteiskunnallista vaikutusta niin järjestöjen hallitusten, työntekijöiden, luottamushenkilöiden kuin jäsenistön kautta. Lisäämme hankkeessa tietoisuutta eettisen digitalisaation inhimillisistä näkökulmista sekä teknologian ympäristövaikutuksista.
Suomalainen järjestökenttä tavoittaa laajan joukon suomalaisia: noin 75 % suomalaisista kuuluu elämänsä aikana yhteen tai useampaan yhdistykseen tai järjestöön. Teknologia on vahvasti mukana järjestöjen arjessa. Viimeisimmän, vuonna 2022 toteutetun Järjestödigi-kartoituksen tulosten perusteella näytti siltä, että teknologian hyödyntämisessä kokeilemisen kynnys oli reippaasti ylitetty. Eniten sen koettiin helpottavan kokoustamista sekä ulkoista ja sisäistä viestintää. Hallitustyöskentelyn moni mainitsi siirtyneen täysin verkkoon. Parhaimmillaan teknologia on lisännyt niin jäsenistön kuin sisäistä osallistumista ja yhteistyötä.
Järjestöjen resurssihaasteet eivät ota väistyäkseen, mutta näkemys, johtaminen ja asenteet ovat olleet omiaan edistämään järjestöjen digikehitystä. Moni järjestökentän toimija jatkaa digimatkaansa ja miettii, miten hyödyntää digiä ja dataa järjestön arvopohjaa noudattavalla tavalla.
Eettisen digitalisaation 5 näkökulmaa
Viisi näkökulmaa eettiseen digitalisaatioon suomalaiselle järjestökentälle -hankkeessa autamme järjestöjä arvojen mukaisen digitalisaation polulla avaamalla eettisen digitalisaation mahdollisuuksia ja siihen liittyviä kysymyksiä viiden näkökulman kautta:
- Eettinen palvelumuotoilu
- Datavastuullinen toiminta – luottamusta, läpinäkyvyyttä ja lisäarvoa datalla
- Eettinen ja yhdenvertainen tekoälyn hyödyntäminen
- Kestävä digitalisaatio
- Tietosuojasta huolehtiminen sekä uuden digiregulaation tuomat mahdollisuudet ja velvoitteet
Eettisen digitalisaation opas järjestöille tulossa
Vuoden kestävän hanketoteutuksen aikana järjestettävät webinaarit, asiantuntijoiden kanssa koostettava yhdistyksen hallituksen eettisen digitalisaation tarkastuslista sekä jäsenistön kanssa teemoja avaavien keskustelujen työpajakonsepti tulevat yhdessä muodostamaan Järjestökentän eettisen digitalisaation oppaan. Opas on jatkossa vapaasti niin kaikkien järjestökentän toimijoiden, kansalaisten kuin muidenkin toimijoiden hyödynnettävissä.
Samalla kun lisäämme tietoisuutta eettisen digitalisaation inhimillisistä näkökulmista sekä teknologian ympäristövaikutuksista, uskomme ja toivomme, että järjestökentän eettisen digitalisaation edistäminen luo myös uutta vastuullista liiketoimintaa järjestöjen parissa toimiville.
Viisi näkökulmaa eettiseen digitalisaatioon suomalaiselle järjestökentälle
Hankeaika
08/2024–08/2025
Rahoitus
Hanketta rahoittaa Gofore Impact säätiö sr.
Lisätietoja
Hanna Vuohelainen, digiosaamisen ja viestinnän vauhdittaja
Tilaa TIEKEn uutiskirje ja tapahtumakutsut, niin pidämme sinut ajan tasalla työn etenemisestä!
Järjestödigi-kartoitus tulossa jälleen syksyllä 2024
Järjestödigi-kartoitus selvittää jo kuudetta kertaa suomalaisten järjestöjen ja yhdistysten tilaa digitalisaatioon, digiosaamiseen, viestintään ja sosiaalisen median käyttöön liittyen. Selvitettävänä on monipuolisesti ajankohtaisia ja aiempiin tuloksiin vertailtavia aiheita digin ja viestinnän saralta.
Kysely avautuu järjestöjen, yhdistysten ja liittojen toimijoille vastattavaksi marraskuussa. Tulokset julkaistaan tammikuussa.
Liity mukaan Järjestödigi-postituslistalle, niin pysyt ajan tasalla kartoituksen etenemisestä.