Henkilökohtainen kommunikaatio edelleen tärkeää – digityökalut antavat siihen enemmän aikaa
Digikyvykkyys

Henkilökohtainen kommunikaatio edelleen tärkeää – digityökalut antavat siihen enemmän aikaa

Vaikka digitaalisuuden ja digitaalisten palveluiden käyttöönotto yleistyy yrityksissä, on henkilökohtainen viestintä edelleen korvaamatonta monissa tilanteissa. Digivälineet tehostavat monia toimintoja ja oikein käytettynä ne lisäävät aikaa henkilökohtaiseen kanssakäymiseen asiakkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa.

Digitalisaatio tarjoaa selkeitä hyötyjä esimerkiksi tehokkuuden ja kestävän kehityksen näkökulmasta. Etätapaamisten avulla yritykset voivat säästää aikaa ja resursseja samalla edistäen hiilineutraaliutta. Robotteja voidaan käyttää yksinkertaisissa ja toistuvissa tehtävissä, jolloin yrittäjälle vapautuu aikaa asiakassuhteiden hoitamiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen. Oikein valitut digityökalut tehostavat yrityksen toimintaa ja jättävät enemmän tilaa henkilökohtaiselle vuorovaikutukselle.

Henkilökohtainen viestintä – kumppanuuden ja luottamuksen rakentamisen perusta

Ihmisten tarve kohdata toisiaan on yksi ihmisen perustarpeista, eikä sen merkitystä liiketoiminnassa kannata aliarvioida. Henkilökohtaiset kohtaamiset luovat vahvempia yhteyksiä kuin digitaaliset viestimet. Puhuttu viesti jää usein paremmin mieleen kuin sähköpostin tai chatin kautta annettu informaatio. Toisen henkilön kanssa keskustelu on paljon vuorovaikutteisempaa, kuin kirjoittamalla kommunikointi tai robotin kanssa keskustelu. Henkilöiden välisessä keskustelussa vastapuolen kysymyksiin ja kommentteihin reagoiminen on helppoa ja nopeaa.

Luottamuksen ja verkostojen rakentamisessa henkilökohtainen kanssakäyminen on korvaamatonta. Kasvokkain tapaamiset ja keskustelut auttavat luomaan vahvempia suhteita, olipa kyseessä asiakassuhde, yhteistyökumppanuus tai yrityksen sisäinen viestintä. Näissäkin tilanteissa digitaalista viestintää voi käyttää lisänä, mutta luottamus ja sitoutuminen syntyvät henkilöiden välisen vuorovaikutuksen kautta.

Henkilökohtainen viestintä asiakaskokemuksen vahvistajana

Asiakaskokemuksen personointi ja asiakasuskollisuuden rakentaminen onnistuvat parhaiten, kun yritys pystyy vastaamaan asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin henkilökohtaisella otteella. Vaikka digitaaliset työkalut voivat tehostaa ja automatisoida osan asiakaspalvelutilanteista, antaa henkilökohtainen vuorovaikutus mahdollisuuden reagoida nopeasti ja ymmärtävästi asiakkaan kanssa keskusteltaessa.

Erityisen tärkeää henkilökohtainen läsnäolo on vaativissa tilanteissa, kuten reklamaatioiden vastaanottamisessa tai monimutkaisten ongelmien ratkaisemisessa. Henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa voidaan ongelma selvittää tarkasti ja varmistaa, että asiakas saa parhaan mahdollisen ratkaisun tilanteeseensa ja on ratkaisuun tyytyväinen.

Muidenkin monimutkaisten asioiden selvittämisessä ja ymmärtämisessä henkilökohtainen vuorovaikutus on tärkeää. Esimerkiksi asiakkaan toiveita tai palautetta on helpompi ymmärtää, jos yrittäjä voi kysyä tarkentavia kysymyksiä ja kuulla asiakkaan todelliset tarpeet.

Henkilökohtainen kanssakäyminen vahvistaa asiakassuhteita pitkällä aikavälillä. Jos asiakas kokee tulleensa kuulluksi ja arvostetuksi, kasvattaa se hänen sitoutumistaan yritykseen. Parhaimmillaan hän kokee olevansa yrityksen kumppani ja suosittelee sen palveluita ja tuotteita omissa verkostoissaan. Jos kommunikointi tapahtuu pelkästään digitaalisten kanavien kautta, asiakkaan kynnys siirtyä toisen yrityksen asiakkaaksi on tyypillisesti alhainen.

Digitaalisuuden ja henkilökohtaisen viestinnän tasapaino

On selvää, että sekä digitaalisuudella että henkilökohtaisella viestinnällä on paikkansa tämän päivän liiketoiminnassa. Yrityksissä on tärkeää arvioida, missä toiminnoissa voidaan siirtyä ainakin osittain digitaalisiin ratkaisuihin, ja mitkä osa-alueet vaativat edelleen henkilökohtaista vuorovaikutusta. Digitaalisuus lisää tehokkuutta ja luo kustannussäästöjä, mutta henkilökohtaisen viestinnän unohtaminen voi johtaa asiakassuhteiden heikkenemiseen tai jopa päättymiseen.

Digityökaluja voi ja kannattaa kokeilla, ja parhaat niistä ottaa osaksi yrityksen normaalia toimintaa. Jos valitut ratkaisut eivät tuota haluttua tulosta, voi niistä luopua. Tärkeintä on löytää oikea tasapaino digitaalisten työkalujen ja henkilökohtaisen viestinnän välillä. Kun ne täydentävät toisiaan, yritys voi parantaa asiakaskokemusta, tehostaa toimintojaan ja luoda vahvempia, pitkäaikaisia suhteita niin asiakkaiden kuin yhteistyökumppaneiden kanssa. Samalla työntekijöiden ja yrittäjän oma arki voi parantua, kun työkuorma kevenee ja luovaan sekä lisäarvoa tuottavaan työhön on enemmän aikaa.

Lue seuraavaksi

Digitaalinen taloushallinto
Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030
Digitaalinen taloushallinto

Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030

Suomi tavoittelee täyttä siirtymää EU:n standardin mukaisiin verkkolaskuihin (ns. Eurooppa-normin laskuihin) vuoteen 2030 mennessä. Verkkolaskufoorumi on julkaissut tiekartan, joka linjaa keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet siirtymän tukemiseksi. Tiekartta tarjoaa joustavan pohjan kehitystyölle, sillä tavoitteita ja toimenpiteitä voidaan mukauttaa digitaalisten palveluiden kehittyessä.

Timo Simell
Datatalous
Uusi tutkimus korostaa Suomen datatalouden kasvumahdollisuuksia ja kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä
Datatalous

Uusi tutkimus korostaa Suomen datatalouden kasvumahdollisuuksia ja kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan tuore tutkimusraportti tarkastelee datatalouden koon, taloudellisen merkityksen ja vaikuttavuuden mittaamisen mahdollisuuksia sekä haasteita Suomessa. Kokeellisten laskelmien mukaan datainvestointien arvo Suomessa on ollut vajaa kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta. Datatalouden kokonaisindeksissä Suomi sijoittuu hankkeessa luodun Databarometrin mukaan muiden eurooppalaisten maiden tasolle, mutta innovaatioiden osalta jäämme verrokeistamme jälkeen. Suomen datatalouden tarkempi arviointi edellyttää panostuksia mittausmenetelmien ja tiedonkeruun kehittämiseen sekä kansanvälistä yhteistyötä.

Digikyvykkyys
TIEKE hakee myynnin ammattilaista kasvattamaan tuotteidensa ja palveluidensa myyntiä
Digikyvykkyys

TIEKE hakee myynnin ammattilaista kasvattamaan tuotteidensa ja palveluidensa myyntiä

TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry on vaikuttaja, verkottaja ja vauhdittaja digikyvykkyyden, datatalouden, digitaalisen taloushallinnon ja vaikuttavuuden saralla. Haemme nyt myynnin ammattilaista työskentelemään palveluidemme ja tuotteidemme myynnin parissa.