LogDigiS-hanke edistää sisälogistiikan pienyritysten digiosaamista
Digikyvykkyys

LogDigiS-hanke edistää sisälogistiikan pienyritysten digiosaamista

Sisälogistiikka on läsnä kaikkialla, missä tavaraa liikkuu tai kauppaa käydään. Ala digitalisoituu ja automatisoituu nopealla vauhdilla, jolloin tarvitaan pikaista osaamisen kehittämistä henkilöstölle, esihenkilöille ja johdolle digikyvykkyyden lisäämiseksi. TIEKEn ja LAB-ammattikorkeakoulun juuri käynnistyneessä LogDigiS-hankkeessa edistämme sisälogistiikan pienyritysten digiosaamista, työhyvinvointia ja tuottavuutta digitaalisessa murroksessa.

Muuttuvassa ja digitalisoituvassa työelämässä tarvitaan monipuolisia digitaitoja sekä digivälineiden käyttöön liittyvää osaamista. LogDigiS-hankkeessa edistämme sisälogistiikan* pienyritysten digiosaamista ja sitä kautta työhyvinvointia, tuottavuutta ja kannattavuutta.

”Sisälogistiikkaa sisältyy hyvin monenlaisten työpaikkojen ja yritysten toimintaan, koska käytännön työ sisältää muun muassa tavaroiden vastaanottoa, hyllytystä, materiaalien siirtoja, keräilyä, pakkaamista ja lastaamista. Työ tapahtuu usein varastoissa, ja varastojahan on niin kaupoissa, tehtaissa kuin sairaaloissa. Hankkeella on siis todellista vaikuttavuutta suomalaisen yrityskentän osaamiseen laajalla skaalalla”, kertoo LAB-ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Jaana Lerssi-Uskelin.  

Hankkeeseen osallistuvat sisälogistiikan pienyritykset hyötyvät digiosaamisen kehittymisestä monin eri tavoin. Osaamisen kehittymisen myötä digitaaliset välineet koetaan työtä helpottaviksi, millä on osaltaan vaikutusta työhyvinvointiin. Esihenkilöstöllä on aiempaa parempi kyky johtaa digitaalisten ratkaisujen käyttöönottoa, mikä puolestaan on merkittävässä roolissa käyttöönoton onnistumisessa. Yritykset oppivat tunnistamaan digitalisaation tuottaman lisäarvon liiketoimintansa kehittämisessä, jolloin myönteinen asenneilmapiiri lisää koko työyhteisön työhyvinvointia ja työn tuottavuutta. Yritykset oppivat myös, miten ottaa vastuullisuus ja kestävän kehityksen periaatteet huomioon teknologioiden käyttöönotossa ja hankkimisessa.

Lähtökartoituksista yrityskohtaisiin tiekarttoihin

”Avainasemassa hankkeessa on yrityskohtainen kehittämissuunnitelma. Kartoitamme yhdessä yritysten henkilöstön kanssa lähtötilanteen kokonaisvaltaisesti niin työhyvinvoinnin kuin digikyvykkyyden osalta ja asetamme tavoitteet havaittujen pullonkaulojen pohjalta. Olemme tukena niin ikään työkalujen käyttöönotossa ja yritysten digikehityksen seuraamisessa koko hankkeen ajan”, kertoo TIEKEn projektikoordinaattori Jari Salo.

Lisäksi yritykset pääsevät oppimaan toisiltaan ja saamaan vertaistukea alueellisissa tapaamisissa, joissa ovat mukana kaikki hankkeessa mukana olevat yritykset kyseiseltä alueelta. Oppeja saadaan myös hankkeen isona benchmarkkausyrityksenä toimivalta DHL Supply Chain (Finland) Oy:ltä ja sen pääkaupunkiseudun ja Oulun yksiköiltä.

Digitaalinen osaamispakki yhteiseen käyttöön

Hankkeessa tuotetaan yritysten käyttöön käytännönläheinen, digitaalinen osaamispakki digikyvykkyyden edistämiseksi. Osaamispakkiin sisältyy mm. webinaaritallenteet, aineistoja digitalisaatioon perehdytyksestä, digivälineiden käyttöön ottamisesta ja esihenkilöiden ja henkilöstön osaamisen kehittämisestä sekä hankkeessa käytettyjä työkaluja digitalisaation kehittämiseksi. Digitaalinen osaamispakki on jatkossa vapaasti saatavilla muiden yritysten, sidosryhmien, oppilaitosten ynnä muiden käyttöön.

Mukaan hankkeeseen?

Haemme nyt Päijät-Hämeessä, Etelä-Karjalassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Uudenmaan alueilla toimivia, alle 100 henkilöä työllistäviä sisälogistiikan pientyöpaikkoja mukaan hankkeeseen. Osallistuminen on yrityksille maksutonta. Hanke toteutetaan vuosina 2024–2025.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä projektipäällikkö Jaana Lerssi-Uskeliniin, jaana.lerssi-uskelin@lab.fi!

* Sisälogistiikan työpaikoilla tarkoitamme eri toimialojen, esimerkiksi vähittäiskaupan ja teollisuuden, työpaikkoja, joissa on sisälogistiikan prosesseja (mm. vastaanotto, hyllytys, materiaalin siirto, keräily) sekä varastointia.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!
Digikyvykkyys

Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!

ITK-konferenssi järjestetään ensimmäistä kertaa Tampereella Tampere-talossa 23.–25.4.2025 teemalla ”Paljon uutta, vähän vanhaa, jotain lainattua”. TIEKEläiset ovat tavattavissa koko konferenssin ajan Tampere-talon ensimmäisessä kerroksessa näytepaikalla 129. Mukanamme tuomme innostavan työpajan sekä tietoiskun.

Marko Silventoinen
Digikyvykkyys
Monimuotoisuus voimavarana 
Digikyvykkyys

Monimuotoisuus voimavarana 

Tutkimusten mukaan monimuotoisuus on voimavara, joka tuo monia hyötyjä organisaatioille. Hyötyjä ovat esim. innovointikyvyn ja yhteistyön parantuminen, asiakas- ja henkilöstötyytyväisyyden lisääntyminen, työntekijöiden paremman suoriutumiskyvyn sekä henkilöstön veto- ja pitovoiman vahvistuminen. Tämä vaatii taustaksi hyvää johtajuutta, psykologisesti turvallista työkulttuuria sekä ihmisiä, jotka haluavat aidosti kehittää itseään, osallistua ja nähdä enemmän hyviä puolia kuin huonoja.

Nina From
Digitaalinen taloushallinto
DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa
Digitaalinen taloushallinto

DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa

Datatalouden Uudet Mahdollisuudet – DUM on valtakunnallisesti merkittävä kehittämishanke, joka luo perustan tulevaisuuden digitaaliselle taloushallinnolle ja laajemmin datataloudelle. Tavoitteena on älykäs ja automaattinen taloushallinto. Peppol-sanomat on keskeisessä roolissa, sillä se mahdollistaa tilausten, toimitusten ja laskujen välittämisen standardoidussa muodossa.

Nina From