Logistiikka-alan LOBRA-hanke tukee pk-yritysten digitaalisia innovaatioita
Digikyvykkyys

Logistiikka-alan LOBRA-hanke tukee pk-yritysten digitaalisia innovaatioita

LOBRA-hanke on perustettu vahvistamaan logistiikka-alan digitalisaation kehittämistä. Ala on monimuotoinen ja yhteiskunnallisesti merkittävä, jolla on tavaroiden kuljetus- ja varastointitehtävien lisäksi materiaali-, raha- ja tietovirtojen hallinnan tehtäviä. Sen vaikutukset ulottuvat työllistämisestä tuottavuuden tehostamiseen, digitalisaation kehittämiseen sekä automatisaation etujen esilletuomiseen.

Hankkeen tavoitteena on edistää uuden teknologian käyttöönottoa logistiikkatoimialalla, parantaa tuottavuutta ja minimoida työyhteisön negatiivisia vaikutuksia. Itse hankkeessa keskitytään selvittämään alan toimijoiden digitaitojen kyvykkyydet, kehitetään toimintoja ja panostetaan jatkuvaan oppimiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tuotetaan koulutussuunnitelmia ja materiaaleja logistiikan digi- ja dataosaamisen kehittämiseksi, tuotetaan koulutuspaketit datan hyödyntämiseen.  

Uutta osaamista ja toimintamalleja tarvitaan toimintavarmuuden turvaamiseksi ja yritysten kilpailukyvyn edistämiseksi. Hanke vastaa myös logistiikka-alan työpaikkojen rakenteellisiin muutoksiin ja työvoimapulan ratkaisemiseen. LOBRA-hankkeen tavoitteena on myös edistää logistiikka-alan oppimis- ja innovaatioympäristöjä, jotka vastaavat osaamisen kehittämisen tarpeisiin.

Yhteistyön merkitys kasvaa

Hankkeessa pyritään saamaan pienempiä toimijoita tekemään yhteistyötä ja edistämään yritysten liittymistä kansainväliseen TKI-toimintaan. Ryhmähanketoiminta mahdollistaa pk-yrityksille innovaatioympäristön synnyttämisen ja kehittämisen. Toimijoiden keskinäiset roolit selkenevät, joka mahdollistaa yrityksille pääsyn osaksi keskeisimpiin EU-ohjelmiin tähtääviä innovaatiotoimijoiden joukkoa. Verkoston rooli on merkittävä sekä yrityksen omassa kehitysprosessissa että alan toimijoiden kanssa tehtävissä kehitystyössä.

Hankkeessa on mukana useita toimijoita, joilla jokaisella on oma erityinen roolinsa yhteisen hankkeen kehitystyössä, jossa kaikkien tavoite on edistää logistiikka-alan digitaalisuutta, osaamista, toiminnan tehostamista sekä kilpailukykyä. Toimijat ovat:

LIMOWA ry
Vantaan kaupunki
CaaS Nordic ry
Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy
LUT-yliopisto
TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry

Hankkeeseen voi tarkemmin tutustua TIEKEn verkkosivuilta:

Lisätietoja hankkeesta antaa Timo Simell, timo.simell@tieke.fi

Kotimainen logistiikka-ala palvelee koko suomalaista yhteiskuntaa ja elinkeinoelämää. Ala työllistää noin 100 000 ihmistä, ja Suomen liikenneverkossa kulkee yhteensä noin 130 miljardin euron edestä vienti- ja tuontitavaraa vuosittain. Maantieliikenne muodostaa Suomen sisäisen logistiikan perustan. Kotimaan tavaraliikenteen tonneista kulkee 90 % tiestöllä. Vastaavasti Suomen ulkomaankaupasta kulki jo ennen Venäjän aloittamaa Ukrainan sotaa lähes 85 % meritse. Venäjän rajan sulkeuduttua on meriliikenteen merkitys korostunut entisestään.

Lähde: Logistiikkayritysten Liitto ry

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!
Digikyvykkyys

Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!

ITK-konferenssi järjestetään ensimmäistä kertaa Tampereella Tampere-talossa 23.–25.4.2025 teemalla ”Paljon uutta, vähän vanhaa, jotain lainattua”. TIEKEläiset ovat tavattavissa koko konferenssin ajan Tampere-talon ensimmäisessä kerroksessa näytepaikalla 129. Mukanamme tuomme innostavan työpajan sekä tietoiskun.

Marko Silventoinen
Digikyvykkyys
Monimuotoisuus voimavarana 
Digikyvykkyys

Monimuotoisuus voimavarana 

Tutkimusten mukaan monimuotoisuus on voimavara, joka tuo monia hyötyjä organisaatioille. Hyötyjä ovat esim. innovointikyvyn ja yhteistyön parantuminen, asiakas- ja henkilöstötyytyväisyyden lisääntyminen, työntekijöiden paremman suoriutumiskyvyn sekä henkilöstön veto- ja pitovoiman vahvistuminen. Tämä vaatii taustaksi hyvää johtajuutta, psykologisesti turvallista työkulttuuria sekä ihmisiä, jotka haluavat aidosti kehittää itseään, osallistua ja nähdä enemmän hyviä puolia kuin huonoja.

Nina From
Digitaalinen taloushallinto
DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa
Digitaalinen taloushallinto

DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa

Datatalouden Uudet Mahdollisuudet – DUM on valtakunnallisesti merkittävä kehittämishanke, joka luo perustan tulevaisuuden digitaaliselle taloushallinnolle ja laajemmin datataloudelle. Tavoitteena on älykäs ja automaattinen taloushallinto. Peppol-sanomat on keskeisessä roolissa, sillä se mahdollistaa tilausten, toimitusten ja laskujen välittämisen standardoidussa muodossa.

Nina From