Tehdään tulevaisuudenkestävää digitalisaatiota: lokakuun Mindtrek-tapahtuma auttaa vauhtiin
Datatalous

Tehdään tulevaisuudenkestävää digitalisaatiota: lokakuun Mindtrek-tapahtuma auttaa vauhtiin

Kansainvälinen teknologiakonferenssi Mindtrek saapuu taas Tampereelle 3.10.2023. TIEKE on yhteistyökumppanina tapahtuman kestävää, tulevaisuussuuntautunutta teknologiakehitystä käsittelevässä Sustainable and Future-proof Tech -ohjelmapolussa. Mitä organisaatioilta odotetaan digi- ja datavastuullisuuden osalta? Miten tunnistaa uudet liiketoimintamahdollisuudet? Näkökulmia teemaan avaamassa mm. Tuuli Ojala (LVM), Janne Kalliola (Exove) ja Joonas Mikkilä (Teknologiateollisuus). Lue lisää ja ilmoittaudu.

Vuosittain Tampereella COSS ry:n järjestämä tapahtuma tarjoaa poikkileikkauksen tulevaisuuden teknologiaan ja sen yhteiskunnallisiin vaikutuksiin. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita tutustumaan uusiin ideoihin ja ammattilaisiin digitaalisen kehityksen saralla. Mindtrek jakaantuu kahteen ohjelmakokonaisuuteen, josta voit valita mielesi mukaan kiinnostavia esityksiä. TIEKEn ohjelmaosuuden rinnalla tarjolla on avoimen lähdekoodin liiketoiminnan tulevaisuutta käsittelevä ohjelmapolku.

Kestävää, vastuullista, eettistä sekä tietoturvallista?

Sustainable and Future-proof Tech -ohjelmakokonaisuuden Mindtrek toteuttaa yhteistyössä TIEKEn kanssa. Ohjelmassa pureudutaan kolmeen eri näkökulmaan: ilmasto- ja ympäristömielessä kestävään Green ICT:hen, teknologiakentän regulaatioon sekä datavastuullisuuteen. Ohjelma herättää pohtimaan alan uusia mahdollisuuksia ja muutospaineita näistä näkökulmista ja innostaa toimimaan omassa organisaatiossa tulevaisuuslähtöisesti. Päivän aikana kuullaan myös organisaatioiden käyttöön kehitetyistä käytännönläheisistä työkaluista ja koulutuksista.

”TIEKE käsittää digitaalisen vastuullisuuden laajasti. Aihepiiri kattaa niin digitalisaation ilmasto- ja ympäristövaikutukset, yksilön dataoikeudet, regulaation vaikutukset kuin datan keräämisen ja hyödyntämisen eettiset kysymykset”, muistuttaa TIEKEn toiminnanjohtaja Hanna Niemi-Hugaerts. ”Toivomme ohjelmaosion kannustavan erilaisten organisaatioiden digitalisaatio- ja teknologiaratkaisuja kehittäviä ja hankkivia ammattilaisia näkemään vastuullisuustyön konkreettiset vaikutukset, niin omalle liiketoiminnalle kuin yhteiskunnallisesti laajemminkin. ”

Ohjelmaosion puheenvuorot

Future-proof digitalization is on full speed – are you on board?
Hanna Niemi-Hugaerts, TIEKE

Climate and Environmental Strategy for the Finnish ICT Sector – Where are we now?
Tuuli Ojala, Liikenne- ja viestintäministeriö

How to (Help to) Save Our Planet with Green Coding
Janne Kalliola, Exove

Green ICT Tools for Sustainable Digitalization
Antti Sipilä, Project Manager, Green ICT, TIEKE

Datatalouden ja tekoälyn regulaatio – missä mennään?
Joonas Mikkilä, Teknologiateollisuus

Keskustelu: Digi- ja dataregulaation vaikutukset yrityskentässä*
Arttu Ruukki, Fondia Oyj
Emeline Banzuzi, 1001 Lakes Oy

Täytä velvollisuudet ja hyödynnä mahdollisuudet – käytännön työkaluja regulaation ymmärtämiseen ja soveltamiseen
Hanna Vuohelainen, TIEKE

Towards data responsibility – how to put ideals into action
Mikko Eloholma, TIEKE

How organisations are advancing with data and AI ethics
Arja Mehtälä, Elisa

Data balance sheets laying foundations for sustainable and ethical use of data
Mikko Merisaari, Functos Oy

Loppusanat: Hanna Niemi-Hugaerts, TIEKE)

Avoimuudesta tuottoa

The Future of Open Source Business -ohjelmakokonaisuus esittelee avoimen lähdekoodin innovatiivisia ratkaisuja ja niiden soveltamista liiketoimintaan. Aiheina ovat esimerkiksi open source -liiketoimintastrategiat ja arvonluonti.

Esimerkkejä päivän puheenvuoroista

What the AI revolution means for Open Source, Open Tech and Open Societies
Frank Karlitschek, Nextcloud

Empowering Employment: The Swedish Public Employment Service’s digital transformation through open data and open source
Maria Dalhage, Swedish Public Employment Service

Sustainable Open Source; Balancing Business and Community
Tomas Gustavsson, Keyfactor

Tervetuloa Mindtrekkiin!

Lue seuraavaksi

Digitaalinen taloushallinto
Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030
Digitaalinen taloushallinto

Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030

Suomi tavoittelee täyttä siirtymää EU:n standardin mukaisiin verkkolaskuihin (ns. Eurooppa-normin laskuihin) vuoteen 2030 mennessä. Verkkolaskufoorumi on julkaissut tiekartan, joka linjaa keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet siirtymän tukemiseksi. Tiekartta tarjoaa joustavan pohjan kehitystyölle, sillä tavoitteita ja toimenpiteitä voidaan mukauttaa digitaalisten palveluiden kehittyessä.

Timo Simell
Datatalous
Uusi tutkimus korostaa Suomen datatalouden kasvumahdollisuuksia ja kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä
Datatalous

Uusi tutkimus korostaa Suomen datatalouden kasvumahdollisuuksia ja kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan tuore tutkimusraportti tarkastelee datatalouden koon, taloudellisen merkityksen ja vaikuttavuuden mittaamisen mahdollisuuksia sekä haasteita Suomessa. Kokeellisten laskelmien mukaan datainvestointien arvo Suomessa on ollut vajaa kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta. Datatalouden kokonaisindeksissä Suomi sijoittuu hankkeessa luodun Databarometrin mukaan muiden eurooppalaisten maiden tasolle, mutta innovaatioiden osalta jäämme verrokeistamme jälkeen. Suomen datatalouden tarkempi arviointi edellyttää panostuksia mittausmenetelmien ja tiedonkeruun kehittämiseen sekä kansanvälistä yhteistyötä.

Digikyvykkyys
TIEKE hakee myynnin ammattilaista kasvattamaan tuotteidensa ja palveluidensa myyntiä
Digikyvykkyys

TIEKE hakee myynnin ammattilaista kasvattamaan tuotteidensa ja palveluidensa myyntiä

TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry on vaikuttaja, verkottaja ja vauhdittaja digikyvykkyyden, datatalouden, digitaalisen taloushallinnon ja vaikuttavuuden saralla. Haemme nyt myynnin ammattilaista työskentelemään palveluidemme ja tuotteidemme myynnin parissa.