Muuttuva toimintaympäristö haastaa tuottavuuden ja työhyvinvoinnin
Uutta osaamista

Muuttuva toimintaympäristö haastaa tuottavuuden ja työhyvinvoinnin

Voimakas digitalisaation kehitys ja kasvavat volyymit aiheuttavat haasteita logistiikalle ja toimitusketjun hallinnalle. Samalla ne luovat uusia mahdollisuuksia. TuotTo-hankkeen asiantuntijat käyvät yrityksissä avaamassa uusia kulmia kehittämiseen.

Tilausrivimäärien kasvaessa yrityksiltä vaaditaan yhä lyhempiä toimitusaikoja, joustavampaa palvelua sekä parempaa ja ajantasaisempaa informaatiota.

Jo pienillä digitaalisilla ratkaisuilla voidaan merkittävästi kehittää työn tuottavuutta ja laatua.

Tuottavat toimintamallit (TuotTo) -hankkeen tavoitteena on löytää yritykselle sopivia kehittämiskäytäntöjä, ei ainoastaan yksittäisiä kehityskohteita. Tuottavuutta ja työhyvinvointia tarkastellaan logistiikan ja materiaalivirran, johtamisen, työergonomian, digiosaamisen ja digitalisaation tuomien mahdollisuuksien näkökulmista. Asiantuntijoina hankkeessa toimivat Jyväskylän ammattikorkeakoulu, TIEKE, Työterveyslaitos ja Työtehoseura.

Ratkaisuja pienillä muutoksilla

Monissa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä toimintojen digitalisointi on vielä lasten kengissä. Nimiketiedot saattavat olla vajavaisia, komponenttien hyllypaikat puuttuvat toiminnanohjausjärjestelmästä tai nimikkeitä ei vähennetä reaaliaikaisesti saldoista. Nämä ongelmat johtavat saldovirheisiin sekä osien puuttumiseen ja etsimiseen. Ongelmat haittaavat yritysten toimitusvarmuutta, sekoittavat rutiineja sekä heikentävät tuottavuutta, mikä heijastuu työntekijöiden työhyvinvointiin.

TuotTo-hankkeessa tällaisia ongelmia on pystytty ratkaisemaan pienillä muutoksilla.

Toimintatapoja on myös uskallettava tarpeen vaatiessa muuttaa.

Volyymien kasvaessa vanhat tilat käyvät helposti ahtaiksi, mutta samaan aikaan työpisteiltä ja työvaiheilta vaaditaan aiempaa parempaa tehokkuutta rivimäärien noustessa. Hyvin suunnitelluilla työpisteillä ja materiaalivirroilla sekä oikeilla työtavoilla voidaan lisätä viihtyvyyttä ja tuottavuutta sekä vähentää sairauspoissaoloja.

Tiedosta voimaa ja kannustusta

Johtamisen ongelmat kiteytyvät yrityksissä usein tiedonkulkuun. Esimerkiksi vuoronvaihto- tai tiimipalaverit puuttuvat, eikä reklamaatioita käsitellä. Siitä huolimatta, että positiivisen palautteen motivoiva vaikutus tunnetaan, sitä ei juurikaan viljellä. Kannustavan palautteen toteuttaminen ei välttämättä vaadi isoja ponnistuksia vaan oivalluksen: palaute voi olla esimerkiksi yhdessä seurattava mittari, josta tiimi näkee toimintansa kehittymisen.

Kuormittavia tekijöitä ovat myös työn keskeytykset sekä johdon ja työntekijöiden erilaiset näkemykset. Myös muuttuva työ voi olla henkisesti kuormittavaa. Henkinen kuormitus liittyy usein vahvasti tietämättömyyteen.

Toisinaan töitä tulee tehtäväksi ”jonon ohi”, jolloin tilanne koetaan stressaavana. Usein myös asiakas panttaa tietoja turhaan.

Kilpailun kannalta pienen toimijan joustavuus on kuitenkin elinehto. Johdon, työntekijöiden sekä asiakkaiden tulee ymmärtää työjonon muutosten vaikutukset toistensa näkökulmasta.

Perehdytykseen ei kiinnitetä riittävästi huomiota, vaikka nimenomaan se varmistaa, että olennaiset tiedot siirtyvät uusille työntekijöille. Ohjelmistoihin ja portaaleihin perehdytystä ei pidä unohtaa. Digitaalisuutta oppii vain tekemällä; jos et osaa käyttää, et uskalla edes kokeilla.

Toimintatapoja on myös uskallettava tarpeen vaatiessa muuttaa.

Kirjoittaja

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Uusi verkkosivusto auttaa ymmärtämään tietosuojaa harrastuksissa
Digikyvykkyys

Uusi verkkosivusto auttaa ymmärtämään tietosuojaa harrastuksissa

Harrastustoiminnan tietosuojaan liittyvä ohjeistava materiaalipaketti on julkaistu tällä viikolla osoitteessa tietosuojaharrastuksissa.fi. Sivuston materiaaleja on kehitetty syksystä 2022 alkaen tietosuojavaltuutetun toimiston ja TIEKEn yhteisessä GDPR4CHLDRN-hankkeessa. Harrastustoimintaa järjestävät yhdistykset, harrastavat lapset ja nuoret, nuorten vanhemmat ja hankkeen ohjausryhmä ovat osallistuneet hankkeeseen antamalla arvokasta palautetta tuotettuihin materiaaleihin läpi koko kehitysprosessin ajan.

Mikko Eloholma
Digikyvykkyys
Monimuotoisuuden johtaminen vaatii tietoisuutta ja sitoutumista   
Digikyvykkyys

Monimuotoisuuden johtaminen vaatii tietoisuutta ja sitoutumista   

Johtajien monimuotoisuusosaaminen on avainasemassa inklusiivisten työyhteisöjen rakentamisessa. Muutoksen toteuttaminen vaatii monimuotoisuuden edistämistä tukevien koulutusten kehittämistä. Ilman johdon sitoutumista monimuotoisuuden tuomat edut jäävät saavuttamatta.

Viestintätoimisto Aivela
Digikyvykkyys
Monimuotoisuus edistää innovaatioita ja kilpailukykyä  
Digikyvykkyys

Monimuotoisuus edistää innovaatioita ja kilpailukykyä  

Monimuotoisuus on noussut keskeiseksi teemaksi työelämässä, ja ICT-ala voi toimia suunnannäyttäjänä muiden toimialojen monimuotoisuustyölle. Netlightin Talent Manager Julius Hurrin ja FIBS ry:n Yritysvastuuasiantuntija Greta Anderssonin mukaan monimuotoisuus edistää innovointia ja parantaa päätöksentekoa. Menestyäkseen monimuotoisuustyössä yritysten on sitouduttava pitkäjänteiseen prosessiin, jossa johdon tuki ja konkreettiset toimet ovat avainasemassa.

Viestintätoimisto Aivela