Tekoäly ja verkkolaskutus: avain tehokkaaseen taloushallintoon
Digitaalinen taloushallinto

Tekoäly ja verkkolaskutus: avain tehokkaaseen taloushallintoon

Verkkolaskutuksen ja tekoälyn yhdistelmä tuo taloushallintoon valtavia etuja, mutta sen täysimääräinen hyödyntäminen edellyttää, että laskutus on täysin digitaalista. Taika Group Oy on yhdessä Verdis Oy:n kanssa hyödyntänyt tekoälyä verkkolaskutuksessa ja saavuttanut merkittäviä hyötyjä. Yhteistyö osoittaa, miksi verkkolaskutuksen 100 % käyttöaste on tärkeää.

Verkkolaskutus tarjoaa perustan, jonka päälle tekoälypohjaiset ratkaisut voidaan rakentaa. Taika Groupin Verdis Oy:lle kehittämä tekoälyohjelmisto on tästä erinomainen esimerkki. Verdis, entinen Urbaser Oy, on jätehuoltoyhtiö, jonka tarpeet olivat pohja yhteistyölle Taika Groupin kanssa.

”Verdis vastaanottaa päivittäin satoja ostolaskuja, ja niiden manuaalinen käsittely olisi valtava urakka. Projekti lähti liikkeelle, kun pohdittiin, voitaisiinko laskujen käsittelyä automatisoida ja kuinka pitkälle automatisoinnissa voitaisiin päästä. Loppupeleissä päästiin hyvinkin pitkälle”, Tero Sainomaa Taika Groupista kertoo.

Taika Groupin ja Verdiksen yhteistyön myötä kehitetty tekoälyratkaisu lukee ostolaskut koneellisesti, tunnistaa laskun sisällön ja tiliöi laskut automaattisesti oikeille tileille ennen kuin ne lähetetään hyväksyttäväksi. Tekoälyn avulla laskujen käsittelyprosessi on nopeutunut merkittävästi ja virhemahdollisuudet ovat vähentyneet.

”Kone on todella tarkka, kun se tekee tiliöintejä, ja se pienentää inhimillisten virheiden mahdollisuutta matkan varrella”, Sainomaa kuvailee.

Yhdenmukainen data on olennaista tekoälylle

Verkkolaskutuksen data on tekoälyratkaisujen perusta. Suurimpia haasteita, joita Taika Group kohtasi Verdiksen projektissa, olikin datan yhdenmukaisuuden puute.

Sainomaa kertoo, että käytännössä yritykset Suomessa käyttävät eri versioita ja verkkolaskuformaatteja, vaikka periaatteessa verkkolaskustandardi on olemassa.

”Tämä tekee datan käsittelystä haastavaa ja vaikeuttaa tekoälyn työtä, koska se joutuu käsittelemään monenlaista ja eritasoista dataa.”

Sainomaan mukaan projekti osoitti, kuinka tärkeää on, että kaikki laskut lähetetään ja vastaanotetaan yhdenmukaisessa formaatissa. Kun data on laadukasta ja yhtenäistä, tekoäly voi toimia tehokkaammin ja tarkemmin.

”Projektissa oli paljon soveltamista, jossa pohdittiin, kuinka kaikki eri formaatit saadaan toimimaan samanaikaisesti, kun data on välillä ihan mitä sattuu.”

Verdiksen projektissa tekoäly on kuitenkin onnistunut käsittelemään suuren määrän monimutkaisia laskuja, ja sen käyttö on tuonut merkittäviä etuja yritykselle.

Tekoäly voi säästää taloushallinnossa jopa kokonaisen henkilötyöpäivän päivää kohden

Tulevaisuuden näkymät tekoälyn hyödyntämiselle taloushallinnossa ovat lupaavat. Tekoäly tulee olemaan keskeisessä roolissa taloushallinnon prosessien automatisoinnissa ja tehostamisessa lähivuosina.

Verdiksen projektissa tekoälyn käyttö on johtanut merkittäviin säästöihin työajassa. Sainomaan mukaan säästöä tuli jo yli puoli henkilötyöpäivää päivää kohden ja se kasvaa jatkuvasti yrityksen toiminnan laajentuessa: ”Mitä enemmän saapuvia laskuja yritykselle tulee ja mitä laadukkaampia laskut ovat, sitä suuremmat säästöt saavutetaan.”

Sainomaa arvioi, että tekoälyn rooli taloushallinnon automatisoinnissa kasvaa merkittävästi, jopa räjähdysmäisesti. Tekoälyn avulla voidaan esimerkiksi automatisoida ostolaskujen käsittely lähes kokonaan. Kone voi käsitellä suurimman osan laskuista ilman ihmisen väliintuloa, mikä vapauttaa taloushallinnon ammattilaisia keskittymään tärkeämpiin tehtäviin.

Tulevaisuuden taloushallinto nojaa verkkolaskutuksen ja tekoälyn yhteistyöhön

Verdiksen esimerkki osoittaa, että tekoälyn hyödyntäminen verkkolaskutuksessa voi tuoda merkittäviä etuja yrityksille, mutta nämä edut saavutetaan täysimääräisesti vain, jos kaikki laskut ovat verkkopohjaisia ja data on yhtenäistä.

Tulevaisuudessa verkkolaskutus ja tekoäly tulevat todennäköisesti kietoutumaan yhä tiiviimmin yhteen. Tekoälypohjaiset ratkaisut voivat tehdä verkkolaskutuksesta entistä älykkäämpää ja tehokkaampaa.

Tekoäly voi esimerkiksi oppia tunnistamaan laskudatasta trendejä ja poikkeamia, jotka ihmisten olisi vaikea huomata. Tekoäly voi kuitenkin hyödyntää verkkolaskudataa tehokkaasti vain, jos data on standardoitua ja helposti saatavilla.

Tulevaisuuden yrityksissä verkkolaskutus ei ole pelkästään taloushallinnon väline, vaan se tulee integroitumaan osaksi laajempia liiketoimintaprosesseja. Tekoäly voi esimerkiksi auttaa yrityksiä analysoimaan laskudataa ja tekemään sen perusteella strategisia päätöksiä kuten hankintojen optimointia tai riskien hallintaa.

Verkkolaskutuksen ja tekoälyn yhdistelmä tarjoaa tehokkuutta, tarkkuutta ja ennennäkemättömiä mahdollisuuksia. Yritysten, jotka haluavat pysyä kilpailukykyisinä ja hyödyntää digitalisaation täyden potentiaalin, kannattaisi omaksua nämä teknologiat mahdollisimman pian.

Lue seuraavaksi

Digitaalinen taloushallinto
Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030
Digitaalinen taloushallinto

Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030

Suomi tavoittelee täyttä siirtymää EU:n standardin mukaisiin verkkolaskuihin (ns. Eurooppa-normin laskuihin) vuoteen 2030 mennessä. Verkkolaskufoorumi on julkaissut tiekartan, joka linjaa keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet siirtymän tukemiseksi. Tiekartta tarjoaa joustavan pohjan kehitystyölle, sillä tavoitteita ja toimenpiteitä voidaan mukauttaa digitaalisten palveluiden kehittyessä.

Timo Simell
Datatalous
Uusi tutkimus korostaa Suomen datatalouden kasvumahdollisuuksia ja kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä
Datatalous

Uusi tutkimus korostaa Suomen datatalouden kasvumahdollisuuksia ja kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan tuore tutkimusraportti tarkastelee datatalouden koon, taloudellisen merkityksen ja vaikuttavuuden mittaamisen mahdollisuuksia sekä haasteita Suomessa. Kokeellisten laskelmien mukaan datainvestointien arvo Suomessa on ollut vajaa kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta. Datatalouden kokonaisindeksissä Suomi sijoittuu hankkeessa luodun Databarometrin mukaan muiden eurooppalaisten maiden tasolle, mutta innovaatioiden osalta jäämme verrokeistamme jälkeen. Suomen datatalouden tarkempi arviointi edellyttää panostuksia mittausmenetelmien ja tiedonkeruun kehittämiseen sekä kansanvälistä yhteistyötä.

Digikyvykkyys
TIEKE hakee myynnin ammattilaista kasvattamaan tuotteidensa ja palveluidensa myyntiä
Digikyvykkyys

TIEKE hakee myynnin ammattilaista kasvattamaan tuotteidensa ja palveluidensa myyntiä

TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry on vaikuttaja, verkottaja ja vauhdittaja digikyvykkyyden, datatalouden, digitaalisen taloushallinnon ja vaikuttavuuden saralla. Haemme nyt myynnin ammattilaista työskentelemään palveluidemme ja tuotteidemme myynnin parissa.