Tekoälyn hyödyntäminen työssäni kasvuvalmentajana
Digikyvykkyys

Tekoälyn hyödyntäminen työssäni kasvuvalmentajana

Työssäni kasvuvalmentajana kohtaan jatkuvasti yrittäjiä, jotka ovat eri vaiheissa yrittäjäpolkuaan. Tekoälystä on tullut viimeisen vuoden aikana tärkeä osa myös minun työtäni, ja tässä kirjoituksessa jaankin esimerkin siitä, miten olen hyödyntänyt tekoälyä neuvontatyössäni. Kyseisessä tapauksessa tekoäly auttoi asiakasta liiketoiminnan kehittämisessä konkreettisesti ja matalalla aloituskynnyksellä.

Lähtötilanne oli seuraava: pieni, mutta vakiintunut lattiamateriaalien maahantuontiyritys otti yhteyttä saadakseen apua liiketoimintansa kasvattamiseen. Yritys oli toiminut jo 20 vuotta ja tarjosi laajan valikoiman erilaisia lattiamateriaaleja, joita se myi rautakaupoille, rakennusliikkeille ja uudisrakentajille. Heillä oli myös kuluttajille suunnattu verkkokauppa.

Yritys oli hyvin vakiintuneesta ja laajasta asiakaskunnasta huolimatta haasteellisessa tilanteessa, mikä on tyypillistä tämän kokoisille yrityksille. Heidän suurin haasteensa oli löytää oikea tasapaino resurssien ja kasvun välillä: milloin olisi oikea aika palkata lisää työntekijöitä? Yrityksessä työskenteli kaksi kokopäiväistä työntekijää, jotka olivat täystyöllistettyjä. Vaikka lisäresursseja tarvittiin, liikevaihto ei riittänyt kolmannen työntekijän palkkaamiseen ilman suurta riskiä. Palkkaaminen olisi ollut iso päätös, koska uuden työntekijän tuotannollista arvoa ei voitu ennustaa tarkasti, ja myyntiprosessin aloittaminen vie joka tapauksessa aina oman aikansa.

Tekoälystä apua rakennusprojektien seuraamiseen ja tarjousten laatimiseen  

Vielä vuosi sitten yritysneuvojien työkaluvalikoima tällaisessa tilanteessa oli rajallinen. Jos selkeitä tehostamiskeinoja ei ollut näkyvissä, tarjottavana oli lähinnä rahoitusneuvoja. Tällä kertaa keskustelu kääntyi kuitenkin arjen konkreettisiin haasteisiin, kuten ajankäyttöön. Yritys tarvitsi jatkuvasti uusia asiakkaita, ja uusien rakennusprojektien seuraaminen sekä tarjouspyyntöjen käsittely vei yrittäjältä paljon aikaa. Jokainen tarjous vaati oman aikansa rakennussuunnitelmien lukemisesta ja ostajan analysoimisesta aina tarjouksen ja saatekirjeen laatimiseen asti. Aikaa kului lukuisten eri tarjouspyyntöjen kanssa, eikä tulos ollut koskaan taattu.

Tässä kohtaa tekoäly astui kuvioihin. Generatiivinen tekoäly on erinomainen työkalu, joka voi tarjota merkittävää kilpailuetua yrityksille, jotka omaksuvat sen nopeasti. Esimerkkitapauksessamme tekoälyä käytettiin potentiaalisten asiakkaiden kartoittamiseen ja tarjousten laatimisen tehostamiseen.

Yritysneuvontatilanteessa avasimme ChatGPT:n ja annoimme tekoälylle ohjeita. Pyysimme sitä etsimään tuoreita uutisia suunnitteilla olevista rakennusprojekteista, ja tekoäly löysi hotelliprojektin, jonka rakennustyöt alkaisivat vuonna 2025 Turussa. Seuraavaksi tekoäly laati profiilin rakennusyhtiöstä ja projektista, jota käytimme tarjouksen pohjana. Lopuksi tekoäly loi kaksi versiota sähköpostisaatteesta tarjouksen lähettämistä varten. Prosessi, joka olisi normaalisti kestänyt vähintään 45 minuuttia, saatiin nyt valmiiksi viidessä minuutissa.

Tämä on tietysti hyvin yksinkertainen esimerkki siitä, miten generatiivinen tekoäly voi tuoda yrityksille konkreettista hyötyä: pidemmälle viritettynä ja mukautettujen GPT:den (Custom GPT) avulla tekoäly voi pyörittää toistuvia prosessia vuorokauden ympäri, varmistaen, että yrityksellä ei jää yhtään liiketoimintamahdollisuutta käyttämättä.

Neuvontatapaaminen päättyi tyytyväiseen asiakkaaseen, joka sai konkreettisen työkalun arjen haasteiden helpottamiseksi ja liiketoiminnan tehostamiseksi. Tämä oli toivottavasti askel kohti yrityksen kasvua ja uuden työntekijän palkkaamista.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!
Digikyvykkyys

Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma ITK tulee taas!

ITK-konferenssi järjestetään ensimmäistä kertaa Tampereella Tampere-talossa 23.–25.4.2025 teemalla ”Paljon uutta, vähän vanhaa, jotain lainattua”. TIEKEläiset ovat tavattavissa koko konferenssin ajan Tampere-talon ensimmäisessä kerroksessa näytepaikalla 129. Mukanamme tuomme innostavan työpajan sekä tietoiskun.

Marko Silventoinen
Digikyvykkyys
Monimuotoisuus voimavarana 
Digikyvykkyys

Monimuotoisuus voimavarana 

Tutkimusten mukaan monimuotoisuus on voimavara, joka tuo monia hyötyjä organisaatioille. Hyötyjä ovat esim. innovointikyvyn ja yhteistyön parantuminen, asiakas- ja henkilöstötyytyväisyyden lisääntyminen, työntekijöiden paremman suoriutumiskyvyn sekä henkilöstön veto- ja pitovoiman vahvistuminen. Tämä vaatii taustaksi hyvää johtajuutta, psykologisesti turvallista työkulttuuria sekä ihmisiä, jotka haluavat aidosti kehittää itseään, osallistua ja nähdä enemmän hyviä puolia kuin huonoja.

Nina From
Digitaalinen taloushallinto
DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa
Digitaalinen taloushallinto

DUM-hankkeen avulla rakennetaan tulevaisuuden digitaalista taloushallintoa

Datatalouden Uudet Mahdollisuudet – DUM on valtakunnallisesti merkittävä kehittämishanke, joka luo perustan tulevaisuuden digitaaliselle taloushallinnolle ja laajemmin datataloudelle. Tavoitteena on älykäs ja automaattinen taloushallinto. Peppol-sanomat on keskeisessä roolissa, sillä se mahdollistaa tilausten, toimitusten ja laskujen välittämisen standardoidussa muodossa.

Nina From