Tiedosta-lehti avaa näkökulmia ilmastomyönteiseen digikehitykseen
Uutta osaamista

Tiedosta-lehti avaa näkökulmia ilmastomyönteiseen digikehitykseen

Onko digi aina ekoteko? Tiedosta-lehti suunnistaa kestävän kehityksen maastossa ja selvittää digitalisaation roolia matkalla hiilineutraaliin tulevaisuuteen.

Vielä jokin aika sitten uskoimme digiteknologian säästävän luonnonvaroja, kun poistimme paperit toimiston rulokaapista, ryhdyimme työskentelemään etänä ja neuvottelemaan verkossa. Sittemmin digitalisaatio on laajentunut kaikille elämänalueille, ja nyt näemme myös kolikon toisen puolen: Ratkottavana on mm. laitteiden vaihdosta syntyvän jätteen sekä dataliikenteen energiankulutuksen haasteet.

Juuri ilmestyneestä Tiedosta-lehdestä 1/2020 löytyy tietoa, ideoita ja esimerkkejä ekologista tasapainoa edistävästä digitalisaatiosta.

Paitsi ilmastopäästöihin, koronakevät on ulottanut vaikutuksiaan lähes kaikille elämänalueille. Artikkeleissa puntaroidaan myös etäepidemian leviämistä niin työhön kuin opiskeluun sekä virtuaaliyhteisöjen mahdollisuuksiin äkisti muuttuneessa tilanteessa.

Lehti on parhaillaan matkalla painosta lukijoilleen. Koska monet ahertavat etätöiden parissa, ei työpaikalle saapuva lehti tavoita samoin tein. Kevään lehti onkin nyt kokonaan luettavissa TIEKEn SlideSharessa.

Julkaisemme artikkeleita kevään edetessä myös verkkosivullamme. Tarjolla on siis useita tapoja tutustua ajankohtaisiin sisältöihin.

Toivotamme antoisia lukuhetkiä!

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Havaintoja sisälogistiikan pk-yritysten digitalisaatiosta
Digikyvykkyys

Havaintoja sisälogistiikan pk-yritysten digitalisaatiosta

Sisälogistiikan digitalisoituessa tarvitaan pikaista osaamisen kehittämistä henkilöstölle, esihenkilöille ja johdolle. Digikyvykkyyden edistämisessä on tärkeä ensin selvittää nykyinen digiosaamisen taso. LogDigiS-hankkeessa yritysten digitaalisen osaamisen vahvuuksia ja kehittämiskohteita tunnistettiin digimaturiteettitestauksen ja yrityshaastatteluiden avulla. Tulosten perusteella sisälogistiikan parissa toimivien pk-yritysten suurimpia kehittämiskohteita digitalisaation saralla ovat toiminnanohjaus- ja varastonhallintajärjestelmien käytön osaaminen ja hyödyntäminen sekä sisäinen viestintä.

Jari Salo
Digikyvykkyys
Digitaidot ovat keskeinen kyvykkyys meille kaikille
Digikyvykkyys

Digitaidot ovat keskeinen kyvykkyys meille kaikille

Digitaitojen hallinta ja uusien taitojen oppiminen on keskeistä niin opinnoissa, työelämässä kuin vapaa-ajalla. Perustaitojen hallinta mahdollistaa osaamisen soveltamisen ja helpottaa myös uusien taitojen oppimista. Valtakunnallisen Digitaitomerkistön avulla todennetaan keskeiset digiperustaidot ja edetään portaittain aina mm. uusien teknologioiden tuomien mahdollisuuksien tunnistamiseen ja ongelmanratkaisutaitojen kehittymiseen. Digitaitomerkistön osaamismerkkejä onkin myönnetty yli 56.000 kappaletta!

Merja Sjöblom
Digitaalinen taloushallinto
Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030
Digitaalinen taloushallinto

Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030

Suomi tavoittelee täyttä siirtymää EU:n standardin mukaisiin verkkolaskuihin (ns. Eurooppa-normin laskuihin) vuoteen 2030 mennessä. Verkkolaskufoorumi on julkaissut tiekartan, joka linjaa keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet siirtymän tukemiseksi. Tiekartta tarjoaa joustavan pohjan kehitystyölle, sillä tavoitteita ja toimenpiteitä voidaan mukauttaa digitaalisten palveluiden kehittyessä.

Timo Simell