TIEKE 40 vuotta tietoyhteiskuntaa rakentamassa
Elämää tietoyhteiskunnassa

TIEKE 40 vuotta tietoyhteiskuntaa rakentamassa

TIEKE viettää tänä vuonna 40-vuotisjuhlaansa tietoyhteiskunnan kehittäjänä. Käytännönläheisyys ja teknologian soveltaminen ovat olleet toiminnan ohjenuorina TIEKEn alkuajoista lähtien. Tervetuloa viettämään juhlavuotta kanssamme!

Tietoyhteiskunnan eri kulmilta tulevien toimijoiden verkottamisella ja yhteistyöalustana toimimisella on niin ikään pitkät perinteet. Yhdistyksen toimiala määriteltiin vuonna 1983 sekä julkishallintoa että yrityselämää palvelevaksi yhteyskanavaksi eri palveluntarjoajien, tutkimusorganisaatioiden ja hyödyntäjäorganisaatioiden välillä.

TIEKE perustettiin vuonna 1981 nimellä Tietotekniikan kehittämiskeskus ry, joka lyhennettiin muotoon TIEKE.  Vuonna 1998 Tietotekniikan kehittämiskeskus ry, TELMO ry (Yleinen tietoverkkohanke) ja STY ry (Suomen tiedonsiirtoyhdistys) yhdistyivät, mikä laajensi yhdistyksen toimenkuvaa. Vuonna 2001 yhdistyksen nimi vaihdettiin paremmin todellisuutta vastaavaksi TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:ksi.

Vaikka tietoyhteiskuntakehitys on harpponut neljässäkymmenessä vuodessa hurjasti eteenpäin, alkuvuosien periaatteet ovat edelleen merkityksellisiä.

Teemme kanssanne työtä ihmiskeskeisen, osaavan ja kilpailukykyisen tietoyhteiskunnan eteen.

TIEKEn toiminnan tavoitteena on, että Suomi on kilpailukykyinen, uudistuva ja ihmisläheinen yhteiskunta, jossa organisaatiot ja yksilöt hyödyntävät digitaalisuuden tuomat mahdollisuudet. Juhlavuoden aikana tuomme esiin tietoyhteiskuntakehityksessä otettuja edistysaskeleita, avautuvia mahdollisuuksia, tunnistettuja hidasteita ja huomioitavia uhkakuvia.

Myös juhlavuonna TIEKEssä työ ihmiskeskeisen, osaavan, kilpailukykyisen ja yhteentoimivan tietoyhteiskunnan eteen jatkuu. Sinut on kutsuttu mukaan: osallistu keskusteluun tapahtumissamme, uppoudu juhlajulkaisuun tai tartu kanssamme vaikuttavaan kehittämishankkeeseen.


Alla muutamia poimintoja juhlavuoden pääkohdista:

Juhlajulkaisu Matkaeväitä digitaaliseen tulevaisuuteen julkaistaan 17.3.

TIEKEn matkaan tietoyhteiskunnan kehittäjänä pääset keväällä tutustumaan juhlajulkaisussamme. Tietoyhteiskunta-akatemian yhteydessä 17.3. julkaistava Matkaeväitä digitaaliseen tulevaisuuteen -julkaisu katsoo kohti tulevaa neljääkymmentä vuotta nostaen samalla esiin parhaita paloja menneiltä vuosilta.

Tuomme esiin näkijöitä ja tekijöitä vuosien varrelta sekä tarjoamme taatusti ajateltavaa kaikille digitalisaation parissa työskenteleville. Julkaisussa mukana kokemuksiaan ja näkemyksiään jakamassa tiekeläisten lisäksi mm. Valtiokonttorin Pirjo Ilola, MyData Globalin Teemu Ropponen, Teknologiateollisuuden Mervi Karikorpi ja Demos Helsingin Leena Alanko.

Kevään edetessä julkaisu ilmestyy myös painettuna. Voit ennakkotilata painetun julkaisun.

Juhlavuoden käynnistävä päättäjävalmennus Tietoyhteiskunta-akatemia ensi kertaa kaikkien seurattavissa

Juhlavuoden päättäjävalmennus Tietoyhteiskunta-akatemia pureutuu ajankohtaisiin teemoihin ja on pyöreiden vuosien kunniaksi kaikkien katsottavissa TIEKEn YouTube-kanavan kautta.

Tietoyhteiskunta-akatemia on kutsuvierastapahtumana järjestettävä päättäjävalmennus, jossa rakennetaan yhteistä suuntaa kilpailukykyiselle, uudistuvalle ja ihmisläheiselle tietoyhteiskunnalle, jossa organisaatiot ja yksilöt hyödyntävät digitaalisuuden tuomat mahdollisuudet. Kutsuvierastapahtuman osallistujat jakavat näkemyksiä muiden tietoyhteiskuntavaikuttajien kanssa omalla tapahtuma-alustallaan.

Kaikki voivat juhlavuoden kunniaksi seurata tapahtuman puheenvuoroja striiminä. Ajatuksia voi nostaa esiin twitterissä tunnisteella #uusitietoyhteiskunta.  

Tietoyhteiskuntapäättäjien yhteistä suuntaa luotsaavan päivän avaa liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka. Muina päivän puhujina mm. Miapetra Kumpula-Natri (Euroopan parlamentti), Timo Seppälä (ETLA) ja Petri Myllymäki (HIIT).

Tietoyhteiskunta-akatemian järjestää TIEKE yhdessä kumppaneiden kanssa. Vuoden 2021 kumppaneita ovat Helsingin kaupunki, Microsoft ja Sitra.

Tietoyhteiskunta-akatemia järjestetään 17.3. klo 9-16. Linkin striimiin löydät tapahtumapäivänä ohjelmasivulta.


Uusi logo ja juhlavuoden emblem

TIEKEn logo on yhteistyökumppaneillemme tuttu ja se viestii hyvin roolistamme sillanrakentajana. Juhlavuosi tarjosi meille hyvän hetken tuoda tuttu symboli tähän päivään entistä skarpimpana ja monikäyttöisempänä.

Juhlavuoden viestintään halusimme lisäksi luoda emblemin, jossa uusi logo kulkee mukana. Emblem nostaa pyöreiden vuosien ohella esiin sitä laaja piiriä, verkostoa, jossa tätä työtä on tehty ja tullaan jatkossakin tekemään, sekä niitä monia osa-alueita, joilla työtä tietoyhteiskuntakehityksen parissa tehdään.

Logouudistuksesta sekä juhlavuoden emblemin suunnittelusta vastasi Erkki Kuronen.

Seuraa kanaviamme ja jaa muistosi – lisää juhlahumua luvassa

Tilaa uutiskirje ja seuraa meitä Twitterissä, Facebookissa tai LinkedIn:issä – pysyt ajan tasalla tulevista tapahtumista.

Kannustamme myös jakamaan omat muistosi vuosien varrelta tai toivotuksesi tietoyhteiskuntakehityksen tuleville vuosille hashtagilla #TIEKE40. Poimimme parhaita paloja käytettäväksi juhlavuoden viestinnässä.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Digiyritysneuvonta – Digitaalista yritysneuvontaa vai yritysneuvontaa digiasioissa? 
Digikyvykkyys

Digiyritysneuvonta – Digitaalista yritysneuvontaa vai yritysneuvontaa digiasioissa? 

Digiyritysneuvonta-hankkeessa tavoitteena on kehittää sekä pk-yritysten digitaalista osaamista että yritysneuvojien kykyä tarjota asiantuntevaa opastusta digikehityksen poluilla. Hankkeessa luodaan valtakunnallinen neuvontamalli, joka parantaa yritysten mahdollisuuksia saada juuri heidän tarpeisiinsa sopivaa digineuvontaa.

Sofia Pihlava
Datatalous
Dataliiketoiminnan edelläkävijöiden muodostama Data Spaces Alliance Finland -yhteistyöverkosto käynnistyi
Datatalous

Dataliiketoiminnan edelläkävijöiden muodostama Data Spaces Alliance Finland -yhteistyöverkosto käynnistyi

Data-avaruudet luovat yrityksille mahdollisuuksia nopeutetulle kasvulle ja innovaatioille, turvaavat pääsyn tärkeisiin resursseihin sekä mahdollistavat datan myynnin ja jakamisen usean toimijan kesken. Data-avaruusteknologiat ovat myös tärkeitä mahdollistajia tekoälyratkaisujen kehittämisessä. Juuri lanseerattu Data Spaces Alliance Finland -verkosto kokoaa suomalaiset dataliiketoiminnan edelläkävijät yhteen ja tarjoaa jäsenilleen yhtenäisen näkymän organisaatiorajat ylittävien ratkaisujen kehittämiseen.

Suvi Alatalo
Vastuullisuus
GreenICTComp: ICT ja ilmasto –koulutusta opettajille
Vastuullisuus

GreenICTComp: ICT ja ilmasto –koulutusta opettajille

Tervetuloa koulutukseen, jonka jälkeen ymmärrät ICT-alan merkityksen tietoyhteiskunnalle ja tämän kehityksen vaikutukset ilmastoon. Lisäksi ymmärrät miten alan haasteet kytkeytyvät ilmastonmuutoksen ongelmakenttään.

Antti Sipilän muotokuva.
Antti Sipilä