TIEKE mukana SuomiAreenassa: Mitä tapahtuu, kun yhä suurempi osa päätöksenteosta siirtyy algoritmeille?
Digikyvykkyys

TIEKE mukana SuomiAreenassa: Mitä tapahtuu, kun yhä suurempi osa päätöksenteosta siirtyy algoritmeille?

Tekoäly mullistaa työelämän – mutta miten käy, kun algoritmit hyppäävät pomon paikalle? Miten algoritminen johtaminen vaikuttaa kokemukseen luottamuksesta, oikeudenmukaisuudesta ja työn mielekkyydestä? Tule kuulemaan ajankohtaista paneelikeskusteluamme Porin SuomiAreenaan pe 27.6. klo 10.00–10.45.

Kesällä Porin kadut täyttyvät ajankohtaisesta kuhinasta, kun suomalaiset asiantuntijat ja päättäjät kokoontuvat SuomiAreenaan keskustelemaan päivän polttavista kysymyksistä. Haaga-Helia ammattikorkeakoulu järjestää perjantaina 27.6.2025 klo 10.00–10.45 Torilavalla keskustelun, jossa pureudutaan tekoälyn rooliin työelämän johtamisessa.

Tekoäly muuttaa työelämää nopeasti ja perusteellisesti – eikä johtaminen ole sen suhteen poikkeus. Mutta miten koneavusteinen johtaminen vaikuttaa työntekijöiden kokemuksiin luottamuksesta, oikeudenmukaisuudesta ja jopa työn mielekkyydestä?

Tämä selviää SuomiAreenassa, jossa esitellään tuoreita tuloksia valtakunnallisesta Kone johtajana -tutkimuksesta. Tutkimuksessa kartoitettiin suomalaisten asenteita, kokemuksia ja näkemyksiä algoritmisesta johtamisesta, joka tarkoittaa päätöksenteon ja johtamistehtävien siirtämistä automaattisille järjestelmille, digitaalisille työkaluille tai tekoälylle.

Mukana paneelikeskustelussa on TIEKEn toiminnanjohtaja Hanna Niemi-Hugaerts.

”Tekoälypohjaisia ratkaisuja on hyödynnetty jo pitkään työelämässä mm. työvuorojen suunnittelussa. Generatiivinen tekoäly on tuonut johtajien ulottuville uusia ratkaisuja, jotka esimerkiksi mahdollistavat yksilöllisemmän johtamisotteen tai tukevat tiimin osaamisen tunnistamisessa ja kehittämisessä. Jotta voimme työyhteisöissä edetä tekoälyn hyödyntämisessä vastuullisesti, vaatii se kokeiluja, yhdessä oppimista ja riittävää osaamista kaikissa portaissa.”, Niemi-Hugaerts toteaa.

Niemi-Hugaertsin lisäksi Torilavalla nähdään AIThinkin toimitusjohtaja Sami Masala, Keskon Vice President HR Operations Niklas Bergström, Tradenomien erityisasiantuntija Tuomas Meriniemi, Haaga-Helian vanhempi tutkija Anna Lahtinen sekä tekoälypanelisti. Keskustelua juontaa Ylen Jälkidigistäkin tuttu Sofigaten teknologiajohtaja Lassi Kurkijärvi.

Kone johtajana -tutkimusta rahoittaa Työsuojelurahasto.

Lue seuraavaksi

Vastuullisuus
Työssäoppiminen DEI-teemojen äärellä – kokemuksia EDIFY-EDU-hankkeesta
Vastuullisuus

Työssäoppiminen DEI-teemojen äärellä – kokemuksia EDIFY-EDU-hankkeesta

EDIFY-EDU on eurooppalainen Erasmus+ -yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on vahvistaa osaamista monimuotoisuuden, tasa-arvon ja inkluusion (DEI/EDI) teemoissa erityisesti pk-yritysten ja johtamisen näkökulmasta. Hanke tarjoaa monipuolisen koulutuskokonaisuuden, joka koostuu kaikille avoimesta englanninkielisestä MOOC-verkkokurssista, maakohtaisesti räätälöitävästä erikoistumiskurssista sekä työelämälähtöisestä työssäoppimisjaksosta.

Nina From
Digikyvykkyys
Yritysten kokemuksia kiertotalouden osaamismerkkien suorittamisesta
Digikyvykkyys

Yritysten kokemuksia kiertotalouden osaamismerkkien suorittamisesta

TIEKEn hallinnoima kiertotalouden osaamismerkistö tarjoaa valmiin, valtakunnallisen mallin asiantuntijatason kiertotalousosaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen. Toukokuun aikana 15 erikokoisten ja erilaisten yritysten kiertotaloustehtävissä toimivaa henkilöä suoritti osaamismerkkejä yhteistyössä Helsingin Arabian kiertotaloushubin kanssa.

Mikko Eloholma ja Merja Sjöblom
Vastuullisuus
AI Act -tekoälyasetuksen täyteenpano etenee – mitä tämä tarkoittaa yrityksille?
Vastuullisuus

AI Act -tekoälyasetuksen täyteenpano etenee – mitä tämä tarkoittaa yrityksille?

AI Act -tekoälyasetus on maailman ensimmäinen oikeudellinen kehys tekoälylle. Asetus lähestyy tekoälyjärjestelmiä neliportaisen riskiluokittelun kautta, jossa sääntelyn tiukkuus riippuu toimintaan liittyvistä riskeistä. Ensimmäisten velvoitteiden soveltaminen on alkanut jo helmikuussa 2025.