TIEKE tarjoaa ICT-alalle vihreämmän tulevaisuuden työkalut
Vastuullisuus

TIEKE tarjoaa ICT-alalle vihreämmän tulevaisuuden työkalut

Kestävä kehitys ICT-alalla on entistä tärkeämpää. TIEKE on työskennellyt aiheen parissa jo pitkään ja kehittänyt alan yritysten sekä muiden toimijoiden käyttöön monipuolisia työkaluja ympäristöystävällisempään toimintaan. Työkalut on koottu Green ICT -portaaliin, ja myös uusi Visiiri-hanke kokoaa yhteen pitkän kokemuksen ja uusimman asiantuntemuksen, syventäen sitä edelleen.

Vihreä teknologia ja kestävä kehitys ovat nykyajan keskeisiä haasteita ICT-alalla, jossa energiankulutus ja ympäristövaikutukset ovat merkittäviä. Kaikkialla maailmassa organisaatiot etsivät keinoja pienentää hiilijalanjälkeään ja edistää ekologisesti kestävämpiä käytäntöjä.

TIEKE on ottanut nämä haasteet vakavasti ja kehittänyt kattavia ja monipuolisia työkaluja kestävämpään ICT-toimintaan. Niiden avulla yritykset voivat arvioida, kouluttaa ja suunnata toimintaansa entistä ympäristöystävällisempään suuntaan.

Valjasta ilmaiset työkalut kestävän digitalisaation edistämiseen!

Tarjolla olevat työkalut on koottu TIEKEn ylläpitämään Green ICT -portaaliin. Portaalin työkaluilla on useita hyötyjä. Ne esimerkiksi:

  • helpottavat liikkeelle lähtöä Green ICT -asioissa
  • auttavat löytämään kehityskohteita
  • auttavat mittaamaan tehtyjen kehitystoimenpiteiden todellisia vaikutuksia
  • helpottavat hankintojen painottamista vihreämpään suuntaan
  • ohjaavat koko yrityksen toimintaa vihreään suuntaan.

Kaikki työkalut ovat yritysten maksutta hyödynnettävissä.

Green ICT -portaalin työkaluja

Green ICT -portaalista löytyy oppaita ja itsearviointityökaluja monille erilaisille toimijoille, ja ne auttavat lähtemään liikkeelle toiminnan kehittämisessä ympäristöystävällisempään suuntaan.

Portaalin tietopankissa on oppaita mm. hankkijoille ja sovelluskehittäjille sekä tietosalkku pk-yrityksille Green ICT:n haltuunottoa varten. Hankkeiden tuottajien oppaista puolestaan saa hyvän peruskäsityksen, miten lähteä tekemään ohjelmistotuotantoa vihreämmin.

Lisäksi portaalissa on lukematon määrä hyödyllisiä videotallenteita ja alan sanastoa, mikäli käsitteet ovat vielä uusia. Portaalissa on myös kaksi kätevää työkalua:

Green ICT -työkalu

  • Tämä ilmainen työkalu on helppokäyttöinen monivalintakysely, jolla kartoitetaan ICT:n roolia liiketoiminnan ilmasto- ja ympäristövaikutuksissa.
  • Työkalu tuottaa kehityssuunnitelmapohjan, jonka avulla voidaan suunnitella ohjelmistotuotannon sekä ohjelmistokonsultoinnin vihreää siirtymää.

MitViDi-työkalu

  • Ilmainen työkalu auttamaan ohjelmistojen energiakulutuksen ja ilmastovaikutusten arviointia.
  • Työkalu on tarkoitettu helpottamaan ICT-hankintojen vertailua ja kilpailutuksia.
  • Työkalu sopii niin julkishallinnolle, yrityksille kuin muillekin ICT-hankintoja pohtiville toimijoille.
  • Työkalu sisältää hankintakriteerit perusteluineen ja auttaa hankkijaa valitsemaan omaan käyttötarkoitukseen parhaiten soveltuvat kriteerit.
  • Lisäksi ohjelmistoalan yritykset voivat käyttää MidViDi-työkalua oman palvelunsa, tuotteensa ja toimintansa ympäristövaikutusten arvioimiseen.

Ilmaisia työkaluja voi kokeilla suoraan Green ICT -portaalissa.

Työkaluja, jotka vastaavat yritysten tarpeisiin

Aikaisemmissa Green ICT -hankkeissa syntyneitä hyödyllisiä työkalupaketteja laajennetaan nyt alkaneessa Visiiri-hankkeessa. Visiiri kokoaa yhteen olemassa olevat työkalut sekä kehittää lisää työkaluja, tietopaketteja ja koulutuksia, jotka auttavat yrityksiä ja muita toimijoita ilmasto- ja ympäristötyössä.

Laajennus toteutetaan yhteistyössä yritysten kanssa, sillä Green ICT -työkalujen ja muiden materiaalien tulee vastata yritysten todellisia tarpeita. Työkalut ovatkin näin huippuyliopistojen ja kansainvälistä tunnustusta saaneiden asiantuntijoiden sekä yritysten välisen yhteistyön tulosta.

Lähtemällä mukaan Visiiri-hankkeeseen yritys pääsee kehittämään kaikenkattavaa ohjeistus- ja itseopiskelupakettia tietotaidon ylläpitämiseen sekä kehittämiseen ja saa apua omaan ympäristötyöhön. Näin hankkeessa tuotettu materiaali vastaa ICT-alan yritysten tarpeisiin mahdollisimman kattavasti.

Green ICT -hankkeen projektipäällikkö Antti Sipilä

Green ICT Visiiri -hankkeessa toteutettavien työkalujen ja informaatiopakettien myötä yritysten ja muiden toimijoiden on entistä helpompi suunnitella, kouluttautua ja ohjata omaa toimintaansa kestävämpään suuntaan.

Lue seuraavaksi

Digitaalinen taloushallinto
ViDA – EU:n arvonlisäverotuksen digiloikka
Digitaalinen taloushallinto

ViDA – EU:n arvonlisäverotuksen digiloikka

Euroopan unionin arvonlisäverojärjestelmä on siirtymässä kohti digiaikaa. ViDA (VAT in the Digital Age) -uudistus tuo mukanaan merkittäviä muutoksia, joiden tavoitteena on modernisoida ALV-käytäntöjä ja yhtenäistää sähköinen laskutus, jolloin reaaliaikainen raportointi koko EU:n alueella paranee. Uudistuksella halutaan myös vähentää ALV-petoksia, edistää talousdatan reaaliaikaista seurantaa sekä keventää yritysten hallinnollista taakkaa pitkällä aikavälillä erityisesti rajat ylittävässä kaupassa.

Nina From
Digikyvykkyys
Tervetuloa vastaamaan TIEKEn monimuotoisuuskyselyyn!
Digikyvykkyys

Tervetuloa vastaamaan TIEKEn monimuotoisuuskyselyyn!

Tutkimusten mukaan monimuotoisuus on voimavara, joka tuo monia hyötyjä organisaatioille. Hyötyjä ovat esim. innovointikyvyn ja yhteistyön parantuminen, asiakas- ja henkilöstötyytyväisyyden lisääntyminen, työntekijöiden paremman suoriutumiskyvyn sekä henkilöstön veto- ja pitovoiman vahvistuminen.

Nina From
Vastuullisuus
Kiertotalousosaamisen merkitys kestävyyssiirtymässä – miten osaamista mitataan?
Vastuullisuus

Kiertotalousosaamisen merkitys kestävyyssiirtymässä – miten osaamista mitataan?

Kestävyyssiirtymän toteuttaminen edellyttää laajaa, poikkitieteellistä, ja sektorirajat ylittävää systeemitason muutosta ja uudenlaista osaamista. Kiertotalous on yksi ratkaisuista ylikuluttavan lineaaritalouden vaihtoehdoksi. Yhteiskunnan kaikilla sektoreilla tarvitaan kiertotalousosaamista ja mittareita osaamisen tunnistamiseen, jotta saadaan kuva siitä, kuinka pitkällä siirtymässä kohti kestävää kiertotaloutta ollaan.

Nani Pajunen ja Merja Sjöblom