Vastaa 4.6. mennessä – valtakunnallinen tutkimus kartoittaa tekoälyn roolia johtamistehtävissä
Digikyvykkyys

Vastaa 4.6. mennessä – valtakunnallinen tutkimus kartoittaa tekoälyn roolia johtamistehtävissä

Tekoäly ei ole enää vain työkalu, vaan pian sillä voi olla oma roolinsa ihmisten ja työyhteisöjen johtamisessa. TIEKE on mukana Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Kone johtajana – tekoäly asiantuntija- ja tietotyön johtamisessa -hankkeessa, joka kartoittaa tekoälyn vaikutuksia, mahdollisuuksia ja haasteita asiantuntija- ja tietotyön johtamisessa.

Tutkimuksessa selvitetään, missä tilanteissa tekoälylle voidaan siirtää johtamistehtäviä, mitä hyötyjä ja riskejä se tuo mukanaan ja miten organisaatioiden kannattaa valmistautua tekoälyn johtamisrooliin. Kysymys on paitsi tehokkuudesta, myös työelämän oikeudenmukaisuudesta ja kestävistä johtamismalleista.

Tervetuloa vastaamaan valtakunnalliseen kyselyyn

Kyselyssä tarkastelemme työn muutosta tekoälyn ja automaation aikakaudella.

Kysely on suunnattu kaikille toimihenkilöille, asiantuntijoille ja esihenkilöille, joiden roolissa korostuu asiantuntija- ja tietotyö.

Kyselyyn vastaaminen kestää noin 15 minuuttia ja on täysin anonyymiä. Voit vastata kyselyyn suomeksi, englanniksi tai ruotsiksi.

Kysely on auki 4.6.2025 saakka.

Hankekumppanit mukana muutoksen eturintamassa

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu toteuttaa Kone johtajana -tutkimushankkeen yhteistyössä useiden johtavien yritysten, asiantuntijaorganisaatioiden ja kaupunkien kanssa. Mukana ovat Abloy Oy, Foibekartano Oy, Jensen Hughes Oy, Kesko Oyj, Sympa Oy, Vetcare Oy, AI Think Group, Atea, Espoon kaupunki, HENRY, Insinööriliitto, Keuke, Länsi-Uudenmaan kauppakamari, NestorPartners, Posintra, SEKES, Sofigate, Suomen Yrityskummit, Terveysteknologia, TIEKE, Tradenomiliitto, Työterveyslaitos, Uudenmaan yrittäjät ja Vantaan kaupunki.

Tutkimusta tukee Työsuojelurahasto.

Valtakunnallisen kyselyn lisäksi muita tutkimusvaiheita ovat esihenkilöiden Delfoi-tulevaisuuspaneeli sekä yrityskohtaisia tutkimus- ja kehittämistyöpajoja. Näiden avulla saadaan kokonaiskuva siitä, millaisia vaikutuksia tekoälypohjaisella johtamisella on työelämään ja millaisia suosituksia työyhteisöille voidaan antaa.

Hankkeen tulokset julkaistaan monikanavaisesti tieteellisinä artikkeleina, asiantuntijablogeina, yritysten tekoälytarinoina, kirjana sekä podcast- ja webinaarisarjoina. Lisäksi työyhteisöille laaditaan käytännön suosituksia siitä, mitä kannattaa tehdä ja mitä välttää, kun tekoäly ottaa roolia päätöksenteossa.

Lisätietoja:

TIEKEn toiminnanjohtaja Hanna Niemi-Hugaerts, hanna.niemi-hugaerts@tieke.fi, +358 40 674 9911 ja Kone johtajana -projektipäällikkö Anna Lahtinen, vanhempi tutkija, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, anna.lahtinen@haaga-helia.fi

Lue seuraavaksi

Vastuullisuus
Työssäoppiminen DEI-teemojen äärellä – kokemuksia EDIFY-EDU-hankkeesta
Vastuullisuus

Työssäoppiminen DEI-teemojen äärellä – kokemuksia EDIFY-EDU-hankkeesta

EDIFY-EDU on eurooppalainen Erasmus+ -yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on vahvistaa osaamista monimuotoisuuden, tasa-arvon ja inkluusion (DEI/EDI) teemoissa erityisesti pk-yritysten ja johtamisen näkökulmasta. Hanke tarjoaa monipuolisen koulutuskokonaisuuden, joka koostuu kaikille avoimesta englanninkielisestä MOOC-verkkokurssista, maakohtaisesti räätälöitävästä erikoistumiskurssista sekä työelämälähtöisestä työssäoppimisjaksosta.

Nina From
Digikyvykkyys
Yritysten kokemuksia kiertotalouden osaamismerkkien suorittamisesta
Digikyvykkyys

Yritysten kokemuksia kiertotalouden osaamismerkkien suorittamisesta

TIEKEn hallinnoima kiertotalouden osaamismerkistö tarjoaa valmiin, valtakunnallisen mallin asiantuntijatason kiertotalousosaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen. Toukokuun aikana 15 erikokoisten ja erilaisten yritysten kiertotaloustehtävissä toimivaa henkilöä suoritti osaamismerkkejä yhteistyössä Helsingin Arabian kiertotaloushubin kanssa.

Mikko Eloholma ja Merja Sjöblom
Vastuullisuus
AI Act -tekoälyasetuksen täyteenpano etenee – mitä tämä tarkoittaa yrityksille?
Vastuullisuus

AI Act -tekoälyasetuksen täyteenpano etenee – mitä tämä tarkoittaa yrityksille?

AI Act -tekoälyasetus on maailman ensimmäinen oikeudellinen kehys tekoälylle. Asetus lähestyy tekoälyjärjestelmiä neliportaisen riskiluokittelun kautta, jossa sääntelyn tiukkuus riippuu toimintaan liittyvistä riskeistä. Ensimmäisten velvoitteiden soveltaminen on alkanut jo helmikuussa 2025.