
Merkkien suorittaminen polkaistiin käyntiin huhtikuussa yhteisellä tapaamisella Arabian kiertotaloushubin tiloissa. Merkkien suorittajat tulivat hyvin erilaisista organisaatioista ja toimialoilta, mm. oppilaitoksista, pk-yrityksistä, startupeista ja isoista eri alojen yrityksistä.
Osallistujat työskentelevät kiertotalouden parissa ja ovat kiinnostuneita suuntautumaan siihen entistäkin vahvemmin tulevaisuudessa. Kaikkia yhdisti myös halu tunnistaa työelämän aikana kertynyttä kiertotalousosaamisen tasoaan, sillä harvalla oli taustalla kiertotalouteen liittyviä opintoja, vaan osaamisen oli kehitttynyt oman työuran aikana. Osallistujat pohtivat myös miten osaamismerkit soveltuvat niin kiertotalous- kuin muunkin osaamisen tunnistamiseen ja osaamisdatan jakamiseen.
Tiivis aikataulu vaati sitoutumista ja innostusta
Osallistujilla oli vain kolme viikkoa aikaa suorittaa kiertotalouden osaamismerkkejä. Osaamismerkistö koostuu yhteensä neljästä osaamismerkistä, jotka jakautuvat kahdelle osaamistasolle.


Merkkien suorittamiseen hyvillä tiedoilla arvioitiin kuluvat reilun työpäivän verran aikaa, mutta jos sisältöjä täytyy vielä varmistella, kuluu aikaa toki enemmänkin. Osallistujat pitivät merkkien laajuutta pääosin sopivana, jolloin niitä oli mahdollisuus suorittaa muun työn ohella.
Tehtävät ovat asiallisia ja hyviä, erityisesti kysymysten vaihtelevuus tekee merkkien hakemisesta mielenkiintoisen ja mielekkään.
Kolmen viikon aikana arvioimme yhteensä 62 osaamismerkkihakemusta. Täydennyspyyntöjen ja jokusen hylkäyksenkin jälkeen myönsimme yhteensä 49 osaamismerkkiä. Ylimmän tason koontimerkin, Kiertotalouden ratkaisija, saavutti 11 henkilöä.

Palautetta osaamismerkeistä ja osaamisen tunnistamisesta laajemminkin
Kesäkuun alussa järjestimme vielä ryhmän yhteisen tapaamisen, jossa käytiin vilkasta keskustelua merkkien suorittamisesta ja sisällöistä.
Osalle yrityksistä digitaaliset osaamismerkit olivat vielä uusi asia, ja oli ilo huomata, miten hyvänä tämä osaamisen tunnistamisen malli nähtiin. Suorittajat jakoivatkin saavuttamiaan osaamismerkkejä innokkaasti mm. LinkedInissä. Osaamismerkit mahdollistavat osaamistiedon jakamisen verkossa siten, että merkkiin sisältyvä osaaminen on helposti nähtävillä.
Merkkien nähtiin soveltuvan erityisen hyvin kiertotalouden parissa työskenteleville, joilla ei kuitenkaan ole muodollista koulutusta aiheeseen. Myös opiskelujen ohessa merkistön avulla tunnistettava osaaminen onnistuu suorittajien mielestä hyvin osaamismerkkien avulla. Virkistäväksi koettiin se, että merkkejä suorittaessa asioita palautui mieleen, ja uutta oppimistakin tapahtui!
Suosittelen osaamismerkistö kaikille kiertotalouden parissa eri rooleissa toimiville.
Osallistuvat kokivat, että kiertotalousosaamista tarvitaan läpi yhteiskunnan mm. yritysten johdon, hallitusten jäsenten, työntekijöiden ja työnhakijoiden keskuudessa. Näissä rooleissa tarvitaan osittain erilaistakin osaamista, mutta perusteiden tunteminen on silti tarpeellista kaikille. Tulevaisuudessa kiertotalousmerkistön päälle voidaan tuottaa myös rooli- ja toimialakohtaisia osaamismerkistöjä.
Merkistön käännetään myös englanniksi
Syksyllä tulemme julkaisemaan merkistön myös englanniksi. Tämä onkin koettu tarpeelliseksi, sillä monissa organisaatioissa kiertotaloustermit ovat tutumpia englanniksi kuin suomeksi.
Tulevaisuudessa merkkejä myöntävät organisaatiot voivatkin tilata molemmat kieliversiot samaan hintaan. Lue, miten organisaatio pääsee myöntämään Kiertotalousmerkkejä.
Yhteistyössä Forum Virium ja Arabian kiertotaloushubi
Forum Viriumin Arabian kiertotaloushubi -hankkeessa tarkoituksena on tukea erityisesti pienten ja keskisuurten kiertotalousyritysten liiketoimintaa, tuotantoprosesseja, tuoteinnovaatioita sekä alueellista ja kansainvälistä TKI-yhteistyötä. Tämä olikin luonteva näkökulma yhteistyöhön kiertotalousosaamisen tunnistamisessa. Lisätietoa Arabian kiertotaloushubista.
Miksi osaamismerkit?
Digitaalinen osaamismerkki on konkreettinen digitaalinen todiste osaamisesta. Merkin rakenteeseen kuuluu tieto osaamistavoitteista sekä arviointikriteerit, joiden perusteella osaaminen on tunnistettu.
Osaamismerkkien hyödyt työnantajalle:
- kerryttää organisaation osaamisdataa, jota voi hyödyntää mm. strategisessa suunnittelussa
- helppo arvioida työntekijöiden taitoja, osaamista ja kehittämistarpeita
- toimivat rekrytoinnin apuvälineinä
- voi tuoda esiin piilo-osaamista
- toimii ennakoinnin välineenä, esim. osaajapula
- lisää työtyytyväisyyttä ja työhyvinvointia, kun organisaatio on kehittämismyönteinen
Osaamismerkkien hyödyt työntekijälle
- helppo tapa osoittaa niin aiemmin hankittua kuin uutta osaamista
- omistaa itse tiedot osaamisestaan
- päättää, miten osaamistietoa hyödyntää ja jakaa haluamissaan kanavissa
- tukee urakehitystä ja toimimista osaamista parhaiten vastaavissa tehtävissä
- työtyytyväisyys ja työhyvinvointi lisääntyy
Kiertotalouden osaamismerkistö 
Kiertotalouden osaamismerkistö tarjoaa valmiin, valtakunnallisen mallin toimialariippumattoman asiantuntijatason kiertotalousosaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen.
Osaamismerkistö koostuu kaksiportaisesta kiertotalousosaamisen todentamisen mallista. Merkistön molemmat osaamistasot sisältävät kaksi suoritettavaa osaamismerkkiä, joiden osaaminen osoitetaan merkkihakemuksella. Koontimerkin (Kiertotalouden perusosaaja ja Kiertotalouden ratkaisija) osaamismerkkien suorittaja saa, kun koontimerkkiin vaadittavat osaamismerkit on hyväksytysti suoritettu.
Tutustu kiertotalouden osaamismerkistöön