Datasäädöksen soveltaminen alkaa syyskuussa 2025
Datatalous

Datasäädöksen soveltaminen alkaa syyskuussa 2025

Datan hallintaa ja käyttöä koskeva lainsäädäntö ja sopimuskäytäntö muuttuu Suomessa ja muissa EU-maissa. TIEKEn ICT-sopimuspohjapalveluun on nyt lisätty uusia ja tiiviitä word-muotoisia datasopimuspohjia. Näitä sopimuspohjia yritys voi käyttää apuvälineenä kartoittaessaan omia yrityskohtaisia datan käyttöön ja jakamiseen liittyviä sopimusvelvoitteitaan ja mahdollisia dokumentaationsa muutostarpeita.

Vuonna 2024 säädetyn asetuksen laajamittainen soveltaminen kaikissa EU-maissa alkaa 12.9.2025. Tästä päivästä eteenpäin yritykset, joiden laitteet tai palvelut tuottavat dataa, ovat velvollisia noudattamaan datasäädöksen lakipykäliä. Datasäädöksessä määritellään datatoimijoiden roolit ja oikeudet: kenellä on pääsy dataan, milloin ja miten dataa on velvoite jakaa ja mitä kustannuksia voidaan jakamisesta veloittaa. Lisäksi estetään se, ettei IoT-laitteen valmistaja tai pilvipalvelua operoiva yritys pysty enää ”omimaan” dataa itselleen. Tavoitteena EU:lla on ollut palvelun käyttäjän aseman vahvistaminen ja käyttäjän mahdollisuus halutessaan siirtää tuottamansa data eteenpäin toiselle palveluntarjoajalle tai muulle toimijalle.

Muutostarpeita sopimuksiin

Kaikki pilvipalvelu- tai laitedataa keräävät ja kerryttävät yritykset joutuvat huomioimaan liiketoimintamalleissaan, että dataa joudutaan jatkossa luovuttamaan entistä laajemmin myös käyttäjälle, kolmansille osapuolille ja jopa kilpailijayrityksille. Todellisia datasta paljastuvia liikesalaisuuksia voidaan edelleen osittain suojata, mutta pelkällä yleisluonteisella vetoamisella liikesalaisuuteen ei yritys pysty rajoittamaan datan jakamista ja käyttäjän oikeuksia. Pilvipalvelu- ja laitedataa tuottavat yritykset joutuvat nyt laatimaan kaikki omat yrityskohtaiset myynti- ja käyttöehtosopimuksensa datan osalta siten, että ne ovat datasäädöksen mukaisia.

Sopimusohjeistusta EU:sta ja TIEKEstä

EU:n komissio on julkaissut huhtikuussa 2025 sopimusohjeita sisältävän raportin (Final Report of Expert Group on B2B data sharing and cloud computing contracts), joka sisältää 183 sivua mallisopimuslausekkeita, kommentaareja ja lukuisia erilaisia ehdotuksia eri toimijoiden välisten datasopimuksien sisällöksi. Tiheällä rivivälillä kirjoitettu laaja raportti tarjoaa kattavaa sopimusjuridista taustatietoa aiheesta, mutta sen sisältö saattaa olla jonkin verran vaikeasti avautuvaa lukijalle, joka ei ole päätoimisesti sopimusjuridiikan kanssa tekemissä.

Myös TIEKEn ICT-sopimuspohjapalveluun on kesällä 2025 lisätty uusia ja tiiviitä word-muotoisia datasopimuspohjia. Näitä sopimuspohjia yritys voi käyttää apuvälineenä kartoittaessaan omia yrityskohtaisia datan käyttöön ja jakamiseen liittyviä sopimusvelvoitteitaan ja mahdollisia dokumentaationsa muutostarpeita.

Lue seuraavaksi

Digitaalinen taloushallinto
Peppol-koulutuksen työpajan tuloksia
Digitaalinen taloushallinto

Peppol-koulutuksen työpajan tuloksia

TIEKE toteuttaa Peppol-koulutuksen ammattikorkeakoulun opettajille. Koulutuksen suunnitteluun liittyvä työpaja pidettiin kesäkuun alussa. Se oli suunnattu Peppol-asiantuntijoille. Työpajan tarkoituksena oli selvittää, mitä tulevassa Peppol-kouluttajakoulutuksessa pitäisi ottaa huomioon. Keskustelun runkona käytettiin aiemman pilottikoulutuksen työpajan rakennetta ja tuloksia.

Nina From
Digikyvykkyys
Digitaaliset osaamismerkit – avain näkyvään osaamiseen
Digikyvykkyys

Digitaaliset osaamismerkit – avain näkyvään osaamiseen

Useimmissa työtehtävissä vaaditaan digiosaamista – mutta miten todentaa osaaminen? Valtakunnallinen Digitaitomerkistö tarjoaa selkeän, kansallisiin ja kansainvälisiin viitekehyksiin pohjautuvan mallin osaamisen tunnistamiseen. Merkkien suoritusmäärät ovat jatkuvassa kasvussa, ja niitä onkin kesäkuun 2025 loppuun mennessä myönnetty jo 65.000 kappaletta! Myös muuta osaamista on helppo todentaa osaamismerkkien avulla!

Merja Sjöblom
Vastuullisuus
Työssäoppiminen DEI-teemojen äärellä – kokemuksia EDIFY-EDU-hankkeesta
Vastuullisuus

Työssäoppiminen DEI-teemojen äärellä – kokemuksia EDIFY-EDU-hankkeesta

EDIFY-EDU on eurooppalainen Erasmus+ -yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on vahvistaa osaamista monimuotoisuuden, tasa-arvon ja inkluusion (DEI/EDI) teemoissa erityisesti pk-yritysten ja johtamisen näkökulmasta. Hanke tarjoaa monipuolisen koulutuskokonaisuuden, joka koostuu kaikille avoimesta englanninkielisestä MOOC-verkkokurssista, maakohtaisesti räätälöitävästä erikoistumiskurssista sekä työelämälähtöisestä työssäoppimisjaksosta.

Nina From