Digiosaamismerkit Riihimäen kaupungin henkilöstön digiosaamisen kehittämisen välineenä
Digikyvykkyys

Digiosaamismerkit Riihimäen kaupungin henkilöstön digiosaamisen kehittämisen välineenä

Digitaidot ovat yksi tämän päivän tärkeimmistä työelämätaidoista. Riihimäellä henkilöstön digiosaamista kehitetäänkin suunnitelmallisesti digitaitomerkistöä hyödyntäen.

Koronavuodet saivat aikaan valtavan digiloikan myös kuntien palveluihin ja työntekijöiden työnkuviin. Henkilöstöhallinnossa jouduimme kysymyksen äärelle, kuinka voisimme parhaalla tavalla tukea koko henkilöstöämme digitaitojen kehittämisessä. Työnantajana meille on lisäksi tärkeää pystyä kartoittamaan ja osoittamaan henkilöstömme digiosaamisen taso. Näihin tarpeisiin vastaamaan otimme Riihimäen kaupungilla käyttöön TIEKEn digitaitojen osaamismerkistön elokuussa 2022. Näemme, että digitaidot ovat yksi tämän päivän tärkeimmistä työelämätaidoista. Tavoitteenamme on kehittää henkilöstömme digiosaamista vastaamaan yhä paremmin digitalisoituvien kuntapalvelujen tuottamisen ja kehittämisen tarpeita.

Vapaaehtoisuus ja vertaisoppiminen keskiössä

Digiosaamismerkit ovat hyvä keino paitsi osoittaa jo olemassa oleva osaaminen, mutta myös kehittää omaa digiosaamista. Meillä merkkien suorittaminen ei ole pakollista, mutta olemme vahvasti suositelleet sitä koko henkilöstölle. Merkkejä voi suorittaa työajalla. Merkkihakemuksia on mahdollista täyttää myös yhdessä työkavereiden kanssa, jolloin osaamista voi jakaa toisten kanssa.

Digiosaamismerkkien käyttöönotto palkittiin Kuntatyö2030-gaalassa

Käynnistimme syksyllä kampanjan ja motivoimme henkilöstöä suorittamaan merkkejä palkitsemisen kautta. Uskomme, että kampanjalla oli merkitystä sille, että merkkejä lähdettiin suorittamaan. Syyskauden 2022 aikana digiosaamismerkkejä suoritettiin yhteensä 511 kappaletta ja niitä suoritti yhteensä 81 työntekijää. Riihimäen kaupunki palkittiin digiosaamismerkkien käyttöönotosta kehittämistekopalkinnolla Kuntatyö2030-gaalassa 1.12.2022.

Alkuvuodesta 2023 käynnistimme merkkien suorittamiseen liittyvän uuden kampanjan.

Tutuistakin taidoista löytää merkkien avulla uusia oivalluksia

Merkit on otettu positiivisesti vastaan ja olemme saaneet palautetta, että merkkien suorittamisen myötä on tullut hyviä yksittäisiä oivalluksia digitaidoista. Toki monet asiat ovat myös monille jo tuttuja, ihmisillä kun on hyvin vaihteleva osaamistaso digitaidoissa. Meillä merkit ovat yksi keino digiosaamisen osoittamisessa ja jatkossa kehitämme lisää tapoja digiosaamisen kehittämiseksi. Digiosaamismerkit jäävät meillä kuitenkin pysyvästi käyttöön ja tavoitteena on, että jatkossa uudet työntekijät suorittavat digiosaamismerkit kaupungille töihin tullessaan.

Merkkien hyödyntämistä jatketaan esihenkilötyön osaamismerkkejä kehittämällä

Innostuimme digitaalisista osaamismerkeistä TIEKEn osaamismerkkien myötä sen verran, että olemme parhaillaan kehittämässä Riihimäen kaupungin esihenkilötyön osaamismerkkejä. Näiden merkkien avulla esihenkilöt voivat tulevaisuudessa paitsi osoittaa Riihimäen kaupungilla vaadittavan esihenkilöosaamisen, mutta myös kehittää omaa osaamistaan. Työ digiosaamismerkkien parissa siis jatkuu!

Lue seuraavaksi