Digitalisaatio puhtaan liikenteen ytimessä
Digitaaliset prosessit

Kuva: Väylävirasto

Digitalisaatio puhtaan liikenteen ytimessä

Pohjoisen kasvuvyöhykkeen pilotti tuottaa sähköisen työkalun ajoneuvokaluston ympäristövaikutusten hallintaan.

Julkiset hankinnat ovat tehokas keino uudistaa ajoneuvojen teknologiaa ja vähentää liikenteen päästöjä.

Jo tällä hetkellä kilpailutusvaiheessa voidaan ottaa huomioon tarjotun kaluston vähäpäästöisyys. Tarjousten arviointi ei kuitenkaan ole yksiselitteistä, ja etenkin toteutuksen todentaminen ja valvonta on haastavaa.

Ero hankitun ja toteutuneen välillä voi olla iso.

Tiukennuksia tulossa

Siirtyminen aiempaa vähäpäästöisempiin ja päästöttömiin ajoneuvoihin vauhdittuu lähitulevaisuudessa, kun EU:n puhtaiden ajoneuvojen direktiivi astuu voimaan elokuussa 2021.

Julkisilta hankinnoilta direktiivi edellyttää entistä tiukempia päästöttömien ja vähäpäästöisten ajoneuvojen minimiosuuksia. Samalla kuntien on pystyttävä dokumentoimaan, millaisia ajoneuvoja todellisuudessa käytetään ja mitkä niiden päästöt ovat.

Tällä hetkellä yhteistä vertailukelpoista työkalua tai toimintatapaa ei ole, joten Pohjoisen kasvuvyöhykkeen kaupungit päättivät ennakoiden käynnistää pilottihankkeen haasteen ratkaisemiseksi.

”On syytä nostaa keskusteluun kannustimet, joilla Suomen ilmastotavoitteita edistävään ajoneuvokalustoon siirtymistä tuetaan.”

Yhteistyöverkosto pilotoi

Pohjoinen kasvuvyöhyke on eteläisen Suomen kuuden maakunnan ja kolmentoista suurimman kaupungin strateginen yhteistyöverkosto, jonka alueella jo aiemmin asetetut kunnianhimoiset hiilineutraaliustavoitteet on ajoitettu vuosille 2029 – 2040.

Puhtaiden ajoneuvojen direktiiviin kytkeytyvä Pohjoisen kasvuvyöhykkeen pilottihanke mahdollistaa konkreettisen tavan todentaa tavoitteiden saavuttamista ja siirtymistä kestävään liikkumiseen.

Tuloksena saadaan sähköinen työkalu sekä kuntien ajoneuvokaluston hankintaan että kaluston ympäristövaikutusten hallintaan, arviontiin ja monitorointiin. Pilottihanke tukee myös niitä kansallisen tason tarpeita, jota direktiivin toimeenpano jatkossa edellyttää.

On hyvä pitää mielessä, että tiukkenevat ilmastovaatimukset luovat uusia liiketoimintamahdollisuuksia, ja direktiivin edellyttämät uudistukset vahvistavat ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja tarjoavien toimijoiden kilpailukykyä.

 

Vilkkaimmin liikennöity osa Suomea

  • Pohjoinen kasvuvyöhyke kokoaa Etelä-Suomen 13 merkittävintä kaupunkia ja kuusi maakuntaa yhteistyöverkostoksi.
  • Kaupungeista mukana ovat Espoo, Helsinki, Kotka, Kouvola, Lahti, Lohja, Pori, Porvoo, Rauma, Salo, Turku, Uusikaupunki ja Vantaa.
  • Maakunnista Pohjoiseen kasvuvyöhykkeeseen kuuluvat Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Päijät-Häme, Satakunta, Uusimaa ja Varsinais-Suomi.
  • Pohjoisen kasvuvyöhykkeen kautta kulkee suurin osa Suomen viennistä, tuonnista ja henkilöliikenteestä, sekä Suomen ainoa kansainvälisesti merkittävä liikenneväylä, EU:n TEN-T Skandinavia-Välimeri -ydinverkkokäytävä.

Eri haasteet eri puolilla

Erikokoisilla kunnilla eri puolilla Suomea on erilaisia haasteita päästötavoitteisiin pääsemisessä. Isoilla kaupungeilla uusittavaa kalustoa on paljon, kun taas pienillä kunnilla resurssien niukkuus voi hankaloittaa ilmaston kannalta olennaisia investointeja.

Meidän onkin huolehdittava siitä, että eri tilanteissa olevat kunnat selviytyvät mahdollisimman helpolla, yksinkertaisella ja kustannustehokkaalla tavalla direktiivin velvoitteista – juuri tähän Pohjoisen kasvuvyöhykkeen pilottihanke tähtää.

Viimeistään nyt on syytä nostaa keskusteluun se, minkälaisilla kannustimilla ja ratkaisuilla hiilineutraaliutta edistävään ajoneuvokalustoon siirtymistä tuetaan.

Paljon avoimia kysymyksiä

Ratkaistavia kysymyksiä ovat muun muassa: Miten eri tilanteissa olevat kunnat onnistuvat lakisääteisten velvoitteidensa täyttämisessä? Onko kilpailutuksissa edellytettävää uutta ajoneuvokalustoa saatavissa kautta maan ja millä hinnalla?

Millä tavalla varmistetaan vähäpäästöisten ja päästöttömien polttoaineiden jakelu kautta maan?

Miten eri hankintayksiköiden olisi mahdollista tehdä yhteistyötä isojen hankintavolyymien hyödyntämiseksi?

Pohjoisen kasvuvyöhykkeen yhteistyöverkosto perustuu kumppanuuksille yhteisten haasteiden ratkaisemiseksi. Sellaiselle on erityisen suuri tarve juuri nyt.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Ongelmia ICT-kumppanin kanssa – kuinka toimia?
Digikyvykkyys

Ongelmia ICT-kumppanin kanssa – kuinka toimia?

Jos yritys kohtaa haasteita yhteistyössä ICT-toimittajansa kanssa, on usein edessä toimittajan vaihto. Mutta millä aikataululla tämä onnistuu? Asia riippuu laaditusta sopimuksesta, jossa saattaa kuitenkin olla tulkinnanvaraa. Tällöin yritys joutuu pohtimaan, minkälaisilla irtisanomisajoilla ICT-sopimuskumppanistaan pääsee eroon ilman suurempia riskejä.

lakimies Kari Keturi, Law Office Dancon Oy
Vastuullisuus
Suomen seuraava talousihme on vihreä teknologia
Vastuullisuus

Suomen seuraava talousihme on vihreä teknologia

Tieto- ja viestintäteknologian (ICT) ilmasto- ja ympäristövaikutuksiin on herätty verrattain myöhään alan nopeaan laajenemiseen nähden. Koska ratkaisut ovat vielä lapsenkengissä, luodaan alan edelläkävijöitä juuri nyt. VISIIRI – Vihreän siirtymän ICT-ekosysteemi -hankkeella on visiona tehdä Suomesta vihreän ICT:n kärkimaa vuoteen 2030 mennessä. Ilmasto- ja ympäristöongelmat eivät katoa itsestään ja nykyisellä kehityksellä ne tulevat pahenemaan. Tämä tulee kärjistämään kysyntää vihreälle teknologialle, jonka markkinoiden ennustetaan kasvavan noin 22 % vuodessa seuraavien 8 vuoden aikana (Fortune Business Insights).

Antti Sipilä
Datatalous
Data Spaces Alliance Finlandin alkusyksy täynnä tapahtumia ja tapaamisia
Datatalous

Data Spaces Alliance Finlandin alkusyksy täynnä tapahtumia ja tapaamisia

Data Spaces Alliance Finlandin alkusyksyn toiminta on käynnistynyt aktiivisena. Allianssi kokoaa yhteen suomalaiset dataliiketoiminnan edelläkävijät ja tukee yrityksiä datatalouden haasteissa sekä mahdollisuuksissa. Tässä katsaus kauden tärkeimpiin tapahtumiin ja tuleviin hankkeisiin.