Digitalisaatio puhtaan liikenteen ytimessä
Digitaaliset prosessit

Kuva: Väylävirasto

Digitalisaatio puhtaan liikenteen ytimessä

Pohjoisen kasvuvyöhykkeen pilotti tuottaa sähköisen työkalun ajoneuvokaluston ympäristövaikutusten hallintaan.

Julkiset hankinnat ovat tehokas keino uudistaa ajoneuvojen teknologiaa ja vähentää liikenteen päästöjä.

Jo tällä hetkellä kilpailutusvaiheessa voidaan ottaa huomioon tarjotun kaluston vähäpäästöisyys. Tarjousten arviointi ei kuitenkaan ole yksiselitteistä, ja etenkin toteutuksen todentaminen ja valvonta on haastavaa.

Ero hankitun ja toteutuneen välillä voi olla iso.

Tiukennuksia tulossa

Siirtyminen aiempaa vähäpäästöisempiin ja päästöttömiin ajoneuvoihin vauhdittuu lähitulevaisuudessa, kun EU:n puhtaiden ajoneuvojen direktiivi astuu voimaan elokuussa 2021.

Julkisilta hankinnoilta direktiivi edellyttää entistä tiukempia päästöttömien ja vähäpäästöisten ajoneuvojen minimiosuuksia. Samalla kuntien on pystyttävä dokumentoimaan, millaisia ajoneuvoja todellisuudessa käytetään ja mitkä niiden päästöt ovat.

Tällä hetkellä yhteistä vertailukelpoista työkalua tai toimintatapaa ei ole, joten Pohjoisen kasvuvyöhykkeen kaupungit päättivät ennakoiden käynnistää pilottihankkeen haasteen ratkaisemiseksi.

”On syytä nostaa keskusteluun kannustimet, joilla Suomen ilmastotavoitteita edistävään ajoneuvokalustoon siirtymistä tuetaan.”

Yhteistyöverkosto pilotoi

Pohjoinen kasvuvyöhyke on eteläisen Suomen kuuden maakunnan ja kolmentoista suurimman kaupungin strateginen yhteistyöverkosto, jonka alueella jo aiemmin asetetut kunnianhimoiset hiilineutraaliustavoitteet on ajoitettu vuosille 2029 – 2040.

Puhtaiden ajoneuvojen direktiiviin kytkeytyvä Pohjoisen kasvuvyöhykkeen pilottihanke mahdollistaa konkreettisen tavan todentaa tavoitteiden saavuttamista ja siirtymistä kestävään liikkumiseen.

Tuloksena saadaan sähköinen työkalu sekä kuntien ajoneuvokaluston hankintaan että kaluston ympäristövaikutusten hallintaan, arviontiin ja monitorointiin. Pilottihanke tukee myös niitä kansallisen tason tarpeita, jota direktiivin toimeenpano jatkossa edellyttää.

On hyvä pitää mielessä, että tiukkenevat ilmastovaatimukset luovat uusia liiketoimintamahdollisuuksia, ja direktiivin edellyttämät uudistukset vahvistavat ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja tarjoavien toimijoiden kilpailukykyä.

 

Vilkkaimmin liikennöity osa Suomea

  • Pohjoinen kasvuvyöhyke kokoaa Etelä-Suomen 13 merkittävintä kaupunkia ja kuusi maakuntaa yhteistyöverkostoksi.
  • Kaupungeista mukana ovat Espoo, Helsinki, Kotka, Kouvola, Lahti, Lohja, Pori, Porvoo, Rauma, Salo, Turku, Uusikaupunki ja Vantaa.
  • Maakunnista Pohjoiseen kasvuvyöhykkeeseen kuuluvat Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Päijät-Häme, Satakunta, Uusimaa ja Varsinais-Suomi.
  • Pohjoisen kasvuvyöhykkeen kautta kulkee suurin osa Suomen viennistä, tuonnista ja henkilöliikenteestä, sekä Suomen ainoa kansainvälisesti merkittävä liikenneväylä, EU:n TEN-T Skandinavia-Välimeri -ydinverkkokäytävä.

Eri haasteet eri puolilla

Erikokoisilla kunnilla eri puolilla Suomea on erilaisia haasteita päästötavoitteisiin pääsemisessä. Isoilla kaupungeilla uusittavaa kalustoa on paljon, kun taas pienillä kunnilla resurssien niukkuus voi hankaloittaa ilmaston kannalta olennaisia investointeja.

Meidän onkin huolehdittava siitä, että eri tilanteissa olevat kunnat selviytyvät mahdollisimman helpolla, yksinkertaisella ja kustannustehokkaalla tavalla direktiivin velvoitteista – juuri tähän Pohjoisen kasvuvyöhykkeen pilottihanke tähtää.

Viimeistään nyt on syytä nostaa keskusteluun se, minkälaisilla kannustimilla ja ratkaisuilla hiilineutraaliutta edistävään ajoneuvokalustoon siirtymistä tuetaan.

Paljon avoimia kysymyksiä

Ratkaistavia kysymyksiä ovat muun muassa: Miten eri tilanteissa olevat kunnat onnistuvat lakisääteisten velvoitteidensa täyttämisessä? Onko kilpailutuksissa edellytettävää uutta ajoneuvokalustoa saatavissa kautta maan ja millä hinnalla?

Millä tavalla varmistetaan vähäpäästöisten ja päästöttömien polttoaineiden jakelu kautta maan?

Miten eri hankintayksiköiden olisi mahdollista tehdä yhteistyötä isojen hankintavolyymien hyödyntämiseksi?

Pohjoisen kasvuvyöhykkeen yhteistyöverkosto perustuu kumppanuuksille yhteisten haasteiden ratkaisemiseksi. Sellaiselle on erityisen suuri tarve juuri nyt.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Havaintoja sisälogistiikan pk-yritysten digitalisaatiosta
Digikyvykkyys

Havaintoja sisälogistiikan pk-yritysten digitalisaatiosta

Sisälogistiikan digitalisoituessa tarvitaan pikaista osaamisen kehittämistä henkilöstölle, esihenkilöille ja johdolle. Digikyvykkyyden edistämisessä on tärkeä ensin selvittää nykyinen digiosaamisen taso. LogDigiS-hankkeessa yritysten digitaalisen osaamisen vahvuuksia ja kehittämiskohteita tunnistettiin digimaturiteettitestauksen ja yrityshaastatteluiden avulla. Tulosten perusteella sisälogistiikan parissa toimivien pk-yritysten suurimpia kehittämiskohteita digitalisaation saralla ovat toiminnanohjaus- ja varastonhallintajärjestelmien käytön osaaminen ja hyödyntäminen sekä sisäinen viestintä.

Jari Salo
Digikyvykkyys
Digitaidot ovat keskeinen kyvykkyys meille kaikille
Digikyvykkyys

Digitaidot ovat keskeinen kyvykkyys meille kaikille

Digitaitojen hallinta ja uusien taitojen oppiminen on keskeistä niin opinnoissa, työelämässä kuin vapaa-ajalla. Perustaitojen hallinta mahdollistaa osaamisen soveltamisen ja helpottaa myös uusien taitojen oppimista. Valtakunnallisen Digitaitomerkistön avulla todennetaan keskeiset digiperustaidot ja edetään portaittain aina mm. uusien teknologioiden tuomien mahdollisuuksien tunnistamiseen ja ongelmanratkaisutaitojen kehittymiseen. Digitaitomerkistön osaamismerkkejä onkin myönnetty yli 56.000 kappaletta!

Merja Sjöblom
Digitaalinen taloushallinto
Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030
Digitaalinen taloushallinto

Verkkolaskun tiekartta vuoteen 2030

Suomi tavoittelee täyttä siirtymää EU:n standardin mukaisiin verkkolaskuihin (ns. Eurooppa-normin laskuihin) vuoteen 2030 mennessä. Verkkolaskufoorumi on julkaissut tiekartan, joka linjaa keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet siirtymän tukemiseksi. Tiekartta tarjoaa joustavan pohjan kehitystyölle, sillä tavoitteita ja toimenpiteitä voidaan mukauttaa digitaalisten palveluiden kehittyessä.

Timo Simell