Toimintojen sähköistäminen on luultua edullisempaa
Digitalisaatio on TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:n verkottajan Jari Salon osaamista. Hänellä on myös tuntumaa pienyritysten digitalisaation haasteisiin.
Salon mukaan digitalisaation esteeksi nousee harvoin pienyrityksen talous. Hän kertoo esimerkin: ”Toiminnan sujuvoittamisen kannalta tarpeellisen sovelluksen hankkiminen maksaa yritykselle usein vain summan, joka kuluu yrittäjältä helposti illallisen tarjoamiseen parille asiakkaalle.”
Toki taloudellista investointia voi esittää syynä perinteisissä toimintatavoissa pysymiseen. Tämä syy kuitenkin peittää usein alleen muita syitä, johon pitää pureutua.
Digitalisoiminen vaatii rohkaistumista
Usein pienyrittäjä hoitelee kaikenlaisia yrityksensä asioita juoksujalkaa. Logistiikka-alalla yrittäjän työpäivät kuluvat helposti juoksevien asioiden pyörittämiseen autolla ja paperilla.
Salon mukaan digitalisoiminen vaatii yrittäjällä rohkeutta pysähtyä ja miettiä, mihin aikansa käyttää. Oleellista on kysyä: mihin käytän aikani nyt ja miten voisin käyttää aikani järkevämmin digitalisoimalla työtäni?
Yrittäjä – mihin aikasi käytät?
Yrittäjästä voi tuntua korkealta portaalta ryhtyä yksin miettimään ajankäyttöään. Salo toimii asiantuntijana TIEKEn, Työterveyslaitoksen, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja TTS Työtehoseuran TuotTo- yhteishankkeessa, jota Euroopan sosiaalirahasto (ESR) rahoittaa. TuotTo tarjoaa yrittäjälle mahdollisuuden keskustella asiantuntijoiden kanssa ja pähkäillä ajankäyttöä yhdessä.
Suomalaiset pienyritykset poikkeavat paljon toisistaan digitalisaatiokehityksensä suhteen. Kehittyminen lähtee nykytilan tunnistamisesta. Tärkeintä on hahmottaa se, mitä toimintoja kannattaa ryhtyä sähköistämään yrittäjän ajankäytön tehostamiseksi.
Pähkäilyapua TuotTo-hankkeen asiantuntijoilta
TuotTo-hankkeen asiantuntijat auttavat yrittäjää jäsentämään ja valitsemaan kehityskohteita, joihin yrittäjän kannattaa todella panostaa. Yhteisvoimin on helpompi ratkaista, minkälaiset kehitysponnistukset olisivat realistisia juuri sinun yrityksessäsi.
Realistinen kehittämissuunnitelma ottaa huomioon sen, että toimintaprosessien ja -mallien digitalisoiminen vie yrittäjän aikaa – nyt erilaisiin asioihin kuin aiemmin. Vain sellaiseen muutokseen kannattaa investoida, jonka avulla voimavarat saadaan entistä paremmin käyttöön.
Kehittämispäällikkö Minna Mattila-Aalto TTS Työtehoseurasta haastatteli artikkelia varten TIEKEn verkottajaa Jari Saloa.
TuotTo – Tuottavat toimintamallit on kaksivuotinen hanke, jossa kehitetään yritysten logistiikkatoimintaa. Huomiota kiinnitetään tuottavuuden parantamiseen ja työhyvinvoinnin tukemiseen digitalisoituvassa ja muuttuvassa työssä.
Hankkeeseen osallistuvissa yrityksissä tarkastellaan muun muassa digitalisaation vaikutuksia ja mahdollisuuksia yrityksen ja työntekijän näkökulmista, työvoiman vaihtuvuuden ja vuokratyövoiman käytön kysymyksiä sekä kuormitustekijöitä, työn hallintaa ja osaamisvaatimuksia.
Nykytilan kartoituksen lisäksi mukana olevat yritykset saavat kehittämissuunnitelman sekä tukea kehittämisen toteuttamiseen ja koko työyhteisön osallistamiseen.
TuotTo-hankkeen toteuttavat yhteistyössä Työtehoseura, Työterveyslaitos, Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja TIEKE.
TuotTo-hankkeen verkkosivuille
Lisätiedot: Jari Salo