Digitalisaatiostako vastaus yrittäjän ajankäytön haasteisiin?
Digitaaliset prosessit

Kuva: iStock

Digitalisaatiostako vastaus yrittäjän ajankäytön haasteisiin?

Digiloikka on päivän sana, mutta ei välttämättä pienyrityksissä vielä tätä päivää. Esimerkiksi kuljetusalalla noin joka kolmannessa yrityksessä tilausten vastaanotto on kokonaan digitalisoimatta. Miten loikata sähköiseen aikaan?

Toimintojen sähköistäminen on luultua edullisempaa

Digitalisaatio on TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:n verkottajan Jari Salon osaamista. Hänellä on myös tuntumaa pienyritysten digitalisaation haasteisiin.

Salon mukaan digitalisaation esteeksi nousee harvoin pienyrityksen talous. Hän kertoo esimerkin: ”Toiminnan sujuvoittamisen kannalta tarpeellisen sovelluksen hankkiminen maksaa yritykselle usein vain summan, joka kuluu yrittäjältä helposti illallisen tarjoamiseen parille asiakkaalle.”

Toki taloudellista investointia voi esittää syynä perinteisissä toimintatavoissa pysymiseen. Tämä syy kuitenkin peittää usein alleen muita syitä, johon pitää pureutua.

Digitalisoiminen vaatii rohkaistumista

Usein pienyrittäjä hoitelee kaikenlaisia yrityksensä asioita juoksujalkaa. Logistiikka-alalla yrittäjän työpäivät kuluvat helposti juoksevien asioiden pyörittämiseen autolla ja paperilla.

Salon mukaan digitalisoiminen vaatii yrittäjällä rohkeutta pysähtyä ja miettiä, mihin aikansa käyttää. Oleellista on kysyä: mihin käytän aikani nyt ja miten voisin käyttää aikani järkevämmin digitalisoimalla työtäni?

Yrittäjä – mihin aikasi käytät?

Yrittäjästä voi tuntua korkealta portaalta ryhtyä yksin miettimään ajankäyttöään. Salo toimii asiantuntijana TIEKEn, Työterveyslaitoksen, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja TTS Työtehoseuran TuotTo- yhteishankkeessa, jota Euroopan sosiaalirahasto (ESR) rahoittaa. TuotTo tarjoaa yrittäjälle mahdollisuuden keskustella asiantuntijoiden kanssa ja pähkäillä ajankäyttöä yhdessä.

Suomalaiset pienyritykset poikkeavat paljon toisistaan digitalisaatiokehityksensä suhteen. Kehittyminen lähtee nykytilan tunnistamisesta. Tärkeintä on hahmottaa se, mitä toimintoja kannattaa ryhtyä sähköistämään yrittäjän ajankäytön tehostamiseksi.

Pähkäilyapua TuotTo-hankkeen asiantuntijoilta

TuotTo-hankkeen asiantuntijat auttavat yrittäjää jäsentämään ja valitsemaan kehityskohteita, joihin yrittäjän kannattaa todella panostaa. Yhteisvoimin on helpompi ratkaista, minkälaiset kehitysponnistukset olisivat realistisia juuri sinun yrityksessäsi.

Realistinen kehittämissuunnitelma ottaa huomioon sen, että toimintaprosessien ja -mallien digitalisoiminen vie yrittäjän aikaa – nyt erilaisiin asioihin kuin aiemmin. Vain sellaiseen muutokseen kannattaa investoida, jonka avulla voimavarat saadaan entistä paremmin käyttöön.

Kehittämispäällikkö Minna Mattila-Aalto TTS Työtehoseurasta haastatteli artikkelia varten TIEKEn verkottajaa Jari Saloa.

Lue seuraavaksi

Digikyvykkyys
Ongelmia ICT-kumppanin kanssa – kuinka toimia?
Digikyvykkyys

Ongelmia ICT-kumppanin kanssa – kuinka toimia?

Jos yritys kohtaa haasteita yhteistyössä ICT-toimittajansa kanssa, on usein edessä toimittajan vaihto. Mutta millä aikataululla tämä onnistuu? Asia riippuu laaditusta sopimuksesta, jossa saattaa kuitenkin olla tulkinnanvaraa. Tällöin yritys joutuu pohtimaan, minkälaisilla irtisanomisajoilla ICT-sopimuskumppanistaan pääsee eroon ilman suurempia riskejä.

lakimies Kari Keturi, Law Office Dancon Oy
Vastuullisuus
Suomen seuraava talousihme on vihreä teknologia
Vastuullisuus

Suomen seuraava talousihme on vihreä teknologia

Tieto- ja viestintäteknologian (ICT) ilmasto- ja ympäristövaikutuksiin on herätty verrattain myöhään alan nopeaan laajenemiseen nähden. Koska ratkaisut ovat vielä lapsenkengissä, luodaan alan edelläkävijöitä juuri nyt. VISIIRI – Vihreän siirtymän ICT-ekosysteemi -hankkeella on visiona tehdä Suomesta vihreän ICT:n kärkimaa vuoteen 2030 mennessä. Ilmasto- ja ympäristöongelmat eivät katoa itsestään ja nykyisellä kehityksellä ne tulevat pahenemaan. Tämä tulee kärjistämään kysyntää vihreälle teknologialle, jonka markkinoiden ennustetaan kasvavan noin 22 % vuodessa seuraavien 8 vuoden aikana (Fortune Business Insights).

Antti Sipilä
Datatalous
Data Spaces Alliance Finlandin alkusyksy täynnä tapahtumia ja tapaamisia
Datatalous

Data Spaces Alliance Finlandin alkusyksy täynnä tapahtumia ja tapaamisia

Data Spaces Alliance Finlandin alkusyksyn toiminta on käynnistynyt aktiivisena. Allianssi kokoaa yhteen suomalaiset dataliiketoiminnan edelläkävijät ja tukee yrityksiä datatalouden haasteissa sekä mahdollisuuksissa. Tässä katsaus kauden tärkeimpiin tapahtumiin ja tuleviin hankkeisiin.