Digituen osaamismerkkejä on myönnetty jo yli 6 200. Erityisesti kunnat hyödyntävät osaamismerkkejä digitukijoiden osaamisen tunnistamisessa. Ne myös suosittelevat merkkien hankkimista asiakaspalvelutehtävissä toimiville työntekijöilleen. Digituen osaamismerkistö sisältää digitukeen liittyvän osaamisen eli digituen eettisyyden ja ohjaustaitojen lisäksi myös digitaitomerkistön osaamismerkkejä.
Nelisen vuotta sitten pilotoimme digitaitojen osaamismerkkejä digituen toimijoiden kanssa. Tuolloin pohdimme kannattaako osaamismerkkejä ottaa käyttöön, miten niitä voidaan hyödyntää ja kuka niistä hyötyisi?
Hyväksyttyjen osaamismerkkien määrän kehitys
Hyväksyttyjen osaamismerkkien määrän kehitys | 2021 | 2022 | 2023 Q3 lopussa |
Kaikki merkit yhteensä | 1311 | 2186 (+875) | 3038 (+852) |
Pilotoinnin jälkeen otimme digitaitojen osaamismerkit käyttöön. Niiden lisäksi tuotimme myös omia, digitukijoille kohdennettuja osaamismerkkejä. Tällä hetkellä olemme myöntäneet jo yli 6 200 osaamismerkkiä. Oletimme määrän pienenevän jossain vaiheessa, mutta toistaiseksi näin ei ole käynyt. Osaamismerkkihakemuksia tulee tasaisena virtana läpi vuoden. Saamme uusia hakemuksia jopa heinäkuussa, jolloin Suomen väitetään olevan suljettu.
Kunnat kannustavat asiakaspalvelutehtävissä työskenteleviä hankkimaan digituen osaamismerkkejä
Ketkä osaamismerkkejä sitten hakevat? Suurin osa merkkien suorittajista ja hakijoista tulee kunnista, valtion virastoista ja järjestöistä, mutta myös yksityisistä yrityksistä. Lisäksi ihmiset hakevat merkkejä täysin vapaaehtoisesti. Erilaisista taustoista huolimatta yhdistävänä tekijänä on digitukijana toimiminen eli digipalveluiden, -asioinnin ja laitteiden käytössä opastaminen.
Kysymme osaamismerkkihakemuksissa hakijoiden taustaorganisaation. Heinä-syyskuussa 2023 lähes puolet osaamismerkkien hakijoista työskenteli kunnissa. Useat kunnat suosittelevat osaamismerkkien suorittamista digitukitehtävissä toimiville työntekijöilleen, koska osaamismerkkien avulla on helppo tunnistaa oma digituessa tarvittava osaaminen. Lisäksi niiden avulla ohjautuva oppiminen on mahdollista toteuttaa itselle sopivana ajankohtana, koska oppimateriaali on saatavilla verkosta jokaiselle sopivana ajankohtana.
Osaamismerkkejä on mahdollista hankkia Taitoja tuen antajalle -verkkokoulutuksen avulla. Koulutuksen suorittaneilla henkilöillä on mahdollisuus lunastaa itselleen Digituen ohjaustaidot -osaamismerkki. Tätä mahdollisuutta on hyödyntänyt vuoden 2023 ensimmäisen puolikkaan aikana lähes puolet koulutuksen suorittaneista 139 henkilöstä.
Perusosaaja-merkit osana Digi- ja väestötietoviraston Digitukija-koontimerkkiä
Hyödynnämme digitaitomerkistön Perusosaaja-merkkejä osana Digi- ja väestötietoviraston Digitukija-koontimerkkiä. Yhdessä digituen verkoston kanssa olemme tunnistaneet digitukijoiden tarvitsevan digitaitojen lisäksi myös ohjausosaamista ja eettisen toiminnan osaamista. Jokaisesta kolmesta osa-alueesta on mahdollista suorittaa oma osaamismerkki. Sen jälkeen myöntyy automaattisesti Digitukija-koontimerkki.
Ensimmäisen vuoden, 2021 aikana myönsimme 29 Digitukija-koontimerkkiä. Vuonna 2022 merkkejä myönnettiin 85. Kuluvan vuoden syyskuun loppuun mennessä niitä on myönnetty jo 140. Innolla odotamme millaisiin lukuihin päästään vuoden loppuun mennessä.
Me tuotimme oman Digitukija-koontimerkkimme hyödyntämällä digitaitomerkistön valmiita osaamismerkkejä. Kannustamme hyödyntämään muiden tuottamia osaamismerkkejä omien koontimerkkien kokoamisessa!
———
Lue lisää valtakunnallisesta digituen kehittämisestä: https://dvv.fi/digituki
Tutustu digituen osaamismerkkeihin: https://dvv.fi/osaamismerkit
Digitaitojen osaamismerkistö
Digitaitojen osaamismerkistö tarjoaa valmiin, valtakunnallisen mallin digitaitojen tunnistamiseen ja tunnustamiseen. Se sisältää viisiportaisen mallin digiosaamisen todentamiseen. Osaamismerkit on tarkoitettu yhtä lailla eri oppilaitosten opiskelijoiden, opetushenkilöstön, työelämän, vapaan sivistystyön henkilöstön ja asiakkaiden tai kenen tahansa kansalaisen suoritettaviksi.
Lue lisää digitaitojen osaamismerkistöstä
TIEKE ylläpitää ja kehittää digitaitojen osaamismerkistöä ja tukee organisaatioita sen käyttöönotossa. Tarjoamme myös asiantuntijapalveluita esimerkiksi omien merkistöjen kehittämishankkeisiin.
Lisätiedot:
Digiosaamisen asiakaspalvelu, puh. 09-47630300 tai digiosaaminen@tieke.fi